Bilindiği gibi; 2019 yılında Cumhuriyet Meclisi’nden geçip 1 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren 41/2019 sayılı ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’nın amacı, orta vadeli mali planda ve orta vadeli bütçe çerçevesinde yer alan politika ve hedefler doğrultusunda makroekonomik ve mali istikrarın sağlanmasını; kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını; hesap verebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak üzere, kamu mali yönetiminin yapısına ve işleyişine, kamu bütçelerinin hazırlanmasına, uygulanmasına, mali kural ve mali sorumluluğa, tüm mali işlemlerin muhasebeleştirilmesine, raporlanmasına ve mali kontrole ilişkin kuralları düzenlemektir. 
   ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’ ile beraber tüm devlet kurumlarında şeffaflık ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını sağlamaları için üst yöneticilerin hesap verebilirliği öngörülmüştür. Bu yeni sistem elbette hesap verebilirliği, performans denetimini ve bağımsız iç ve dış denetimi mümkün kılmak için performans hedeflerini zaruri kılmıştır. 
   Kaynakların rasyonel, verimli ve tutumlu kullanılması amacıyla ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’ ile getirilen yeni sistem milli iradenin vücut bulduğu yüce Meclisi de elbette kapsamaktadır. 
   Cumhuriyet Meclisi üst yönetimi, şeffaflığı ve hesap verebilirliği gereği aşağıdaki başlıca konularda performans hedefleri ve bu hedeflere ne ölçüde varıldığına ilişkin öz değerlendirme raporlarını milli iradenin gerçek sahibi milletle mutlaka paylaşması gereklidir: 
   • Cumhuriyet Meclis’inde çalışanlar için iş analizinin yapılması, 
   • Çalışanların verimliliği ve etkinliğinin ölçülmesi,
   • Hükümet Programları ve imzalanan protokollere göre yüce Meclisin yasama hedefinin belirlenmesi,
   • Yasama hedefine göre Cumhuriyet Meclisi performansının ölçülmesi,
   • Cumhuriyet Meclisi denetim görevini etkin kılmak için performans hedefinin belirlenmesi,
   • Cumhuriyet Meclisinin değerlendireceği Sayıştay raporları için performans hedefinin belirlenmesi ve 
   • Bir ay içinde yapılabilecek bazı kurum ve kuruluşlara üye seçiminin 7-8 aya çıkmasını önleyecek performans hedeflerinin belirlenmesi. 
   ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’ ile getirilmeye çalışılan modern devlet anlayışına göre; yeni yasama yılı açılışında Cumhuriyet Meclisi’nin yukarıdaki sorular ışığında öz değerlendirmesini yapması ve Meclisi etkinleştirmek için performans artırıcı yeni eylemler gündeme getirmesi beklenirken maalesef sıradan bir dernek açılışından farksız bir refleks ortaya koymuştur. 
   2 Ekim 2023 tarihindeki Cumhuriyet Meclisi’nin yeni yasama yılının açılışında bir önceki dönem hakkında bilgi verildi. 3 Ekim 2022’de başlayan Onuncu Dönem İkinci Yasama Yılı çalışmalarında Meclis Genel Kurulu’nun 57 olağan, 6 olağanüstü olmak üzere toplam 63 birleşim yaptığını dile getiren Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Genel Kurul çalışmalarının, toplantı gün ve saatlerini belirleyen kararlar çerçevesinde düzenli olarak gerçekleştiğini, toplam 76 yasa yaptığını, bu dönemde, 6 Şubat 2023 depreminin sonuçlarını ve sebeplerini değerlendirmek üzere 3 Ad-Hoc komite oluşturduğunu kaydetti.
   Kalkınma Planlarında da öngörüldüğü gibi; Cumhuriyet Meclisi yeni yasama yılı açılışında sıradan bir dernekten öte Cumhuriyet Meclisinin yasama, denetim ve diğer sorumlulukları hakkında bir önceki dönemin öz değerlendirmesi yapılmalı, yeni dönem için ise performans hedefleri konmalıydı. 
   Sonuç olarak; modern ülkelerde parlamentoların performansı için göstergeler/ölçütler belirlenirken ve buna göre performans denetimi yapılırken biz de ise liderlikler bunlardan bihaber davranmaktadırlar.