Bilindiği gibi; en son yapılan %13’lük elektrik zammı birçok kesimin tepkisine yol açtı. Bu konuda kendisine soru yöneltilen ilgili bakan Olgun Amcaoğlu ise alınan zam kararını sahiplenip gerekçesini savunacağına haberi yokmuş gibi davranıp hemen topu KIB-TEK’e attı.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, fütursuzca zam yapmamak ve halkın ve devletin menfaatini korumak için çalıştıklarını belirterek elektrikte yapılan yüzde 13 zam için ise KIB-TEK’ten maliyet analizlerini sunmasını talep ettiğini iddia etti. Başka bir ifade ile Amcaoğlu, zammın onayının olmadan yapıldığını, yapılır yapılmaz ise zammın gerekçesini değerlendirmek için maliyet analizi talep ettiğini ima etmektedir.
KIB-TEK ile ilgili bilgi sahibi olanlar Amcaoğlu’nun açıklamalarının samimiyetten uzak gerçeklerle bağdaşmadığını pekâlâ bilmektedir. Üzülerek belirtmek gerekir ki; KIB-TEK yönetim kurulu başkan ve üyelerinin sık sık görevden alınmaları ve/veya istifaları mevzuat gereği tek başlarına ve bağımsız karar vermeye yetkili olmadıklarından ve bir nevi bostan korkuluğu (Kıbrıs ağzıyla Lamburo) olmalarından kaynaklanmaktadır. Üstüne üstlük, toplumsal tepki açısından en önemli karar olabilecek elektrik fiyatlarında zam veya siyasi manevrayla güncelleme yapma KIB-TEK Yönetim Kurulunun haddine değildir. İlgili Bakanın ve siyasi otoritenin onayı mutlaka alınmalıdır.
Elektrik idaresi kurulması ve tüzel kişi olması Fasıl 171 Elektrik İnkişafı Yasasının aşağıdaki 3. maddesine tabidir:
“Kıbrıs Elektrik İdaresi adı altında bu Yasa ile bir kurum oluşturulur ; İdarenin tüzel kişiliği , devamlı halefiyeti ve resmî mührü olup mal alma, mal sahibi olma ve malı elden çıkarma, sözleşme yapma, söz konusu ad altında dava etme ve dava edilme ve bu Yasa amaçları için gerekli olan her şeyi yapma yetkisine sahiptir ; Ancak, 20.madde uyarınca verilen bir garantinin geçerliliği sırasında İdare, Bakanlar Kurulunun onayı alınmadan taşınmaz mallarından herhangi birini başkasına devredemez, ipotek veremez, üzerine mükellefiyet yükleyemez veya terk edemez.”
Kurulan elektrik idaresinin nihai karar verme yetkisi olmadığını ve bir nevi Bakanın kuklası durumunda olduğunu işbu yasanın aşağıdaki 9A. (1) maddesi açık ve net olarak ortaya koymaktadır:
“9A. (1) Bakan, İdare ile istişareden sonra, İdareye, vazifelerinin ifası ile ilgili olarak Cumhuriyetin genel menfaatinin gerektirdiği genel mahiyette talimatlar verebilir ve İdare, bu gibi talimatları yerine getirir.”
Sonuç olarak; elektrikte nihai zam kararı alma yetkisi tartışmasız ilgili Bakanda olup, Sayın Amcaoğlu’nun elektrik idaresini günah keçisi yapmak için senaryolaştırdığı softa şaşırtması siyaseten yara almayı önlemeye yönelik ustaca yapılmış bir manevradır. Bu şekilde başarılarına devam etmesi halinde Amcaoğlu, patronaj sisteminin esaretindeki siyaset kurumumuzun kuşkusuz temel yapı taşlarından biri olacaktır.
KIBTEK’i günah keçisi gösteren siyaset ustası Amcaoğlu
Okan Veli Şafaklı
Yorumlar