Akne vulgaris, halk arasında bilinen ismiyle sivilce, kişilerin hem günlük hem de sosyal hayatlarını etkileyerek düşük benlik saygısına yol açabilir. Akne hastalarının cilt bariyerleri bozulmuş olduğundan düzenli ve istikrarlı cilt bakım rutiniyle cilt bariyerlerini güçlendirmeleri gerekiyor.

Peki akne hastaları yüzünü nasıl ve ne ile temizlemeli? Sabah ve akşamları günde iki kere yüz temizlenmeli. Yüze keseleme kesinlikle yapılmamalı, yüz temizliği için sabun kullanılmamalı. Sabun, cilt pH ını artırır ve bakteriyel florayı bozarak cilt bariyerini zayıflatır. Yapılan çalışmalarda yüzünü sabun ile yıkayan akne hastalarında akne sayısının artış gösterdiği bulunmuştur. Bu yüzden sabun yerine yüz temizleme jelleri veya syndet özelliği olan katı veya sıvı formda ürünler kullanılabilir. Ürün olarak AHA (glikolik asit, laktik asit, mandelik asit) ,BHA (salisilik asit) veya BPO içeren yüz yıkama jelleri kullanılabilir.

Akne tedavisinde kullanılan krem tedavileri ciltte kızarıklık, irritasyon ve kuruluk yapabilir. Ayrıca, cilt kuru kaldığında nemini geri kazanmak için fazladan sebum (yağ salgısı) üretir. Sebum ve kir artıkları gözenekleri tıkayarak daha fazla akne oluşumuna davetiye çıkarır. Bu sebeplerden ötürü, yüz temizliğinden sonra cildi nemlendirmek çok önemli. Seçeceğimiz nemlendiricinin “non-komedojenik”, “hipoallerjenik” ve su bazlı olmasına dikkat edilmeli.

Cildi nemlendirdikten sonra sabahları mutlaka güneş koruyucu krem sürülmeli. Bunun nedeni, post-enflamatuvar hiperpigmentasyon olarak bilinen koyu lekelerin oluşumunu önlemek ve kullanılan akne tedavilerinin güneşe karşı hassasiyeti artırmasıdır. Bu nedenle, en az SPF 30 ve UVA korumasına sahip güneş koruyucular tercih edilmelidir.

Akne şikayetiniz varsa dermatoloğunuza muayene olmayı ihmal etmeyin.

Bir sonraki Cilt Sağlığı Rehberi’nde görüşmek dileğiyle…