Vitiligo, ciltte keskin sınırlı, mermer beyazı alanlarla karakterize bir cilt hastalığıdır. Sanılanın aksine bulaşıcı değildir. Vücudun her yerinde görülebilir. Yüz ve saçlı deriyi etkilediği durumlarda kaşlarda, kirpiklerde ve saçlarda beyazlaşma görülebilir.

Peki vitiligonun sebepleri nelerdir? Tam sebebi aydınlatılamamış olsa da, genetik, otoimmün ve çevresel faktörlerin (çeşitli enfeksiyonlar, psikolojik stres, travma) bu hastalığın gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Vitiligoda esas olarak, vücudun kendi melanin pigmentini üreten melanosit adı verilen hücrelere karşı bir çeşit saldırı meydana gelir. Sonuç olarak, saldırının olduğu o bölgede cilde kendi rengini veren pigment üretilemediği için cilt mermer beyazı bir hal alır.

Vitiligo tedavisinde neler kullanılabilir? Tedavide etkilenen vücut alanının genişliğine göre çeşitli medikal krem tedavileri (topikal steroid, pimekrolimus, takrolimus veya ruksolitinib içeren kremler), fototerapi (darbant UVB veya PUVA) seansları ve ağızdan alınacak hap tedavileri etkili olabilir. Bu tedaviler ile vitiligonun ilerlemesinin durdurulması ve cilt pigmentinin geri dönmesi hedeflenir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavi o kadar yüz güldürücü olur.

Vitiligo hastaları genel olarak nelere dikkat etmeli? Yapılan araştırmalarda, yukarda belirtilen tedavi seçeneklerine ek olarak vücut bağışıklığını artıran antioksidan takviyelerin (Ginkgo biloba, Polypodium leucotomos ve E vitamini) kullanılması faydalı bulunmuştur.

Melanin pigmenti, cildimizi UV ışınlarına karşı koruduğundan, vitiligodan etkilenen alanlar UV hasarına karşı ekstra savunmasız olacaktır. O yüzden en az SPF30 ve UVA korumalı güneş koruyucu kullanımı önem arz etmektedir. Tahmin edileceği üzere, solaryum da bu hastalar için sakıncalıdır.

 Vitiligo lezyonları cilde uygulanacak travma (kaşıma, çizik, sıyrık) ile yayılıp artabilir. Bu yüzden, cildi travmalardan korumak ve eğer kuru bir cildiniz varsa kaşımanın önüne geçmek için düzenli nemlendirici kullanmak gerekmektedir. Eğer vitiligonuz varsa ve dövme yaptırmayı düşünüyorsanız, dövme yapılan yerlerde yine travmaya bağlı vitiligo lezyonlarının çıkabileceğini unutmamalısınız.

Bir sonraki Cilt Sağlığı Rehberi’nde görüşmek dileğiyle…