İncir ağacına temas ve güneş maruziyeti sonrası ciltte kızarıklık, kaşıntı ve içi su dolu kabarcıklar oluşmasına incir dermatiti veya incir egzaması denilmektedir. Daha bilimsel ismiyle fitofotodermatit adı verilen bu tabloda esas olay, incir yaprağında ve incir sütünde bulunan furocoumarin maddesinin cilde teması ve güneş maruziyetidir. Furocoumarin maddesi ultraviyolenin etkisiyle aktifleşerek ciltte irritasyona (tahriş) ve enflamasyona (yangı, kızarıklık) sebep olmaktadır. Ciltte iyileşen yaraların yerinde koyu lekeler oluşabilir, bir süre devam edebilir ve verilen tedavilerle gerileyebilir.

İncir dermatiti nasıl önlenir?

İncir toplarken uzun kollu giysiler ve eldiven tercih edilmeli, incir ile temas olduysa o bölge hemen yıkanmalı; mümkünse saat 16:00’dan önce incir toplamamalı ve güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Peki incir haricinde fotofitodermatit yapan bitkiler nelerdir? Havuç, kereviz, maydanoz, limon ve bergamot gibi diğer narenciyeler, sarmaşık bitkisi ve kantaron güneş maruziyeti sonrası ciltte çeşitli reaksiyonlara sebep olabilir.

Eğer siz de bahçede vakit geçirdikten sonra vücudunuzun güneş gören yerlerinde kaşıntı, kızarıklık, yanma ve kabarcık gözlemlerseniz mutlaka bir dermatoloğa muayene olmalısınız.

Bir sonraki Cilt Sağlığı Rehberi’nde görüşmek dileğiyle…