C vitamini, anti-oksidan özelliği bulunan ve cilt sağlığı için birçok faydası olan bir vitamin. İnsan vücudu tarafından üretilmediği için, yiyecekler ve takviyeler aracılığıyla alınmalı. Yiyecek ve takviye gıdalarla alınan C vitamininin ciltte kullanılmak üzere geriye kalan kısmı çok az miktardadır. Bu yüzden C vitaminini topikal olarak cilde sürmek daha faydalı olacaktır.

Topikal (cilde sürmelik) C vitaminin birçok farklı formu bulunmakla birlikte en sık kullanılan formu askorbik asittir. Askorbik asitin stabilitesini ve ciltten emilimini artırmak için ferulik asit gibi asidik moleküller ile kombine edilmektedir. Etkili bir C vitamini serumu veya kremi kullanmak istiyorsanız ürünün içerdiği C vitamini yüzdeliğine bakmalısınız; bu değer en az %8 olmalı. %20’den daha konsantre ürünler cilde ekstra bir fayda sağlamayacağı gibi irritasyon riskini de artırmaktadır.

Peki C vitaminin cilde ne gibi faydaları var? Öncelikle, daha önce de bahsettiğimiz gibi C vitamini çok güçlü bir anti-oksidan. Güneşten gelen ultraviyole radyasyonun, çevre kirliliğinin ve sigaranın sebep olduğu serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan etki gösterir. Güneşin sebep olduğu pigmentasyon (leke), derin kırışıklık, kolajen yıkımı ve telenjiektazi (damar genişlemeleri) gibi yaşlanma belirtilerinin oluşumunu ve yine güneş ışınının ciltte neden olduğu kanserojen etkileri minimuma indirir. Kullanılan güneş koruyucuların güneşten koruma etkisini de artırır. Bu yüzden, gündüzleri güneş koruyucunun altına C vitamini içeren serum veya krem uygulamak mantıklı bir hamle olacaktır. Ayrıca, cildin yapı taşlarından olan kolajen üretimini artırarak cilde yaşlanma karşıtı etki sağlar. C vitamini aynı zamanda bir anti-pigmentasyon ajanı olarak da rol oynar. Tirozinaz enzimini inhibe ederek, melanin oluşumunu azaltır. Böylece, renk tonu eşitlenerek daha aydınlık bir cilt elde edilir. Ek olarak, cildin bariyer etkisini koruyarak nemli kalmasını sağlar ve ciltten su kaybını en aza indirir. Yaşlanma karşıtı ve fotokoruyucu etkilerinin yanı sıra, C vitamini yine antioksidan özelliği olan ve kolajeni korumada görevli olan E vitamini ile birlikte sinerjistik etkiye sahiptir.

Peki C vitamini diğer cilt bakım ürünleri ile aynı anda kullanılabilir mi? İrritasyon riskinden ötürü retinol aynı anda kullanılmamalıdır. Tercihen sabahları C vitamini akşamları ise retinol uygulaması daha uygun olacaktır. Retinolün aksine, niasinamid, hyaluronik asit, peptitler ve seramid içeren serum/kremler ile kombinlenebilir. AHA veya BHA içeren ürünler de tıpkı retinol kullanımında olduğu gibi geceleri kullanılmalı ve C vitamini ile aynı anda sürülmemelidir.

Bir sonraki Cilt Sağlığı Rehberinde görüşmek dileğiyle…