Bilindiği gibi; Türkiye Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda bu yıl, KKTC’deki üniversitelere 12 bin 180 öğrenci yerleşti. Bu rakamla, KKTC üniversitelerinin açtığı kontenjanın yüzde 72,74’ü doldu.

ÖSYM’nin bu açıklamasından hemen sonra üniversiteler doğal olarak kendilerini başarılı göstermek için sıraya girdiler.  Bu noktada ise temel argümanları yerleşen mutlak öğrenci sayıları olmuştur. Buna göre en fazla öğrenci sırasıyla Yakın Doğu Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne yerleşmiştir. Tabloda YKS sonucuna göre en azla öğrenci yerleşen 14 KKTC üniversitesinden ilk 7’si yer almaktadır.  

S.NO

ÜNİVERSİTE

YERLEŞEN ÖĞENCİ SAYISI

KONTENJAN ORANI (%)

1

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ

2631

73.41

2

LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ

2535

86.90

3

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

2185

71.78

4

GIRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ

1345

59.78

5

ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ

948

71.01

6

GİRNE ÜNİVERSİTESİ

774

71.80

7

ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ

396

69.72

Yedi üniversiteye yerleşen toplam öğrenci sayısı 10,814 olup, yerleşen toplam sayının % 88.8’ini oluşturmaktadır.  KKTC’deki üniversite yapı ve ölçeklerinin farklı platformlarda üzerinde düşünmeyi gerektirecek şekilde 14 üniversitenin yarısı olan 7 üniversiteye öğrencilerin %12’si dahi yerleşmemiştir.

En fazla öğrenci yerleşen üniversitelerde bu başarının rastlantı olmadığını, başta YÖDAK, üniversite patronları ve siyasi iktidar olmak üzere herkes idrak etmelidir. Şöyle ki, bu başarı elbette akademik, kurumsal ve fiziki altyapı, araştırma ve yayın çalışmaları, akreditasyon ve iş birlikleri gibi unsurlardan kaynaklanmaktadır.  Başarılı üniversitelerin ulaştığı seviye diğer üniversiteler için hedef geliştirmede benchmarking (kıyaslama) fırsatı yaratmaktadır.

Gelelim gerçek şampiyona…… İktisat ve yönetim biliminde başarı ve performans mutlak değerlere göre ölçülmemektedir.  Verimlilik ve etkinliğin esas alındığı performans kriterleri göreceli olup kurumun aktifi, pasifi, kurumsal ve akademik altyapısı, gelir gider dengesi, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği bu çerçevede değerlendirmeye dahil edilmektedir.  Dolayısıyla yerleşmelerde KKTC’nin şampiyonu tartışmasız Lefke Avrupa Üniversitesi’dir.

Kendisine en yakın üniversiteden %13 daha fazla kontenjanını dolduran LAÜ’nin girdileri dikkate alındığında; net ve açık bir şekilde tüm üniversitelerden daha verimli ve etkin olmayı başardığı ortadadır.

LAÜ gerçeği, aşağıda özetlenen birden çok ezberi bozduğu için kamu üniversiteleri yanında özel üniversiteler tarafından mutlaka model olarak yararlanılmalıdır:

KKTC’de ardı arkası kesilmeyen kamu işletmelerindeki iflaslar devlet işletme yönetemez önyargısını yaratmıştır. LAÜ bu önyargıyı bertaraf etmekle kalmayıp, özel işletmelerden daha iyisini yapabileceğini de kanıtlamıştır.

LAÜ, kaliteli yönetim kadrosuyla yoğun rekabet koşullarında pazarlama, tanıtım, finans ve diğer fonksiyonlar açısından profesyonelce nasıl başarıya ulaşılabileceğini göstermiştir.

LAÜ, kamu üniversitesi olarak sendikalar ile uyumlu çalışmakta ve çalışanın motivasyonu açısından rasyonel ücret politikası ile mağduriyet yaratmadan sosyal güvenlik katkılarını zamanında maaş üzerinden yatırmaktadır.

Diğer bazı işletmelerin aksine LAÜ’nün devlete vergi ve sosyal güvenlik prim borcu bulunmamaktadır.

LAÜ, devletten katkı beklentisi içerisinde irrasyonel kararlar almamakta ve bu anlayışla ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlikten taviz vermemektedir.

LAÜ,  yüksek öğretim kurumu olarak kalite algısını ve statüsünü artırmak için devamlı uğraş  içerisinde olup akreditasyonlara ve işbirliklerine öncelik vermektedir. LAÜ,  YÖK ve YÖDAK yanında MÜDEK, ASIIN, FIBAA, PEARSON, AHPGS ve UK-ENIC gibi akreditasyonlara sahiptir. Ayrıca, LAÜ QS tarafından yapılan değerlendirmede büyük bir başarı elde ederek KKTC üniversiteleri arasında en fazla parametreden tam puan alan üniversite olmuştur.

 LAÜ, başta içinde bulunduğu bölge olmak üzere ülkeye ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan katkıda bulunmayı da kendisine misyon edinmiştir.

LAÜ için yukarıdaki liste daha da uzatılabilir. Ancak, devlet olarak kurumlarımızı ve ülkeyi yönetmede ezberleri bozarak bize moral ve motivasyon kaynağı olan LAÜ’nün başta rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen olmak üzere mütevelli heyeti başkanı Av. Enver Öztürk ve üyeleri ile her türlü siyasi desteği veren YDP Genel Başkanı Prof. Dr. Erhan Arıklı teşekkürü ve takdiri hakketmektedirler.