Ahmet KARAGÖZLÜ

   Ülkemizde peşi sıra yapılan zamların ardı arkası kesilmiyor…

   Önce tüp gaz, sonra “pul ve harçlara” gelen zamların ardından akaryakıt fiyatları iki hafta arayla “ikinci kez” zamlandı.

   Yeni fiyatlara göre 95 oktan benzin 32,21 TL’den 33,95 TL’ye, 98 oktan benzin 32,77 TL’den 34,51 TL’ye, Euro Diesel (mazot) 31,95 TL’den 33,95 TL’ye ve gaz yağı da 31,95 TL’den 33,95 TL’ye yükseldi.

   Özellikle mazot fiyatına yapılan 2 TL’lik zam üreticileri isyan ettirdi.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan üreticiler, ekonomik sorunlarla boğuştuklarını belirterek girdi maliyetleri yüzünden üretimden kopmaya başladıklarını söyledi.

   Üreticiler, ayakta duracak güçlerinin kalmadığına dikkat çekti.

Naimoğulları: Hayvancının anası ağladı!

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, akaryakıt fiyatlarına iki hafta arayla “ikinci kez” zam yapılmasına tepki gösterdi. 

   Naimoğulları, özellikle mazota yapılan zammın üreticiyi mahvettiğini belirterek “Hayvancının anası ağladı” şeklinde sitem etti.

   Yaklaşık 10 gün sonra üreticilerin hayvanlarını beslemek için tarlalarındaki otları biçmeye başlayacağına dikkat çeken Naimoğulları, mazot zammı nedeniyle hayvancıların tarlalara giremeyeceğini söyledi.

“Mazot zammı maliyeti doğrudan etkileyecek”

   Naimoğulları, mazot fiyatlarının maliyeti etkileyen en büyük unsur olduğunu ifade ederek “Hükümet mazota zammının maliyeti doğrudan etkileyeceğini bilmiyor mu?” diye sordu.

   Hayvancıların süt fiyatının artış yapılmasına yönelik çağrılarına herkesin tepki gösterdiğine işaret eden Naimoğulları, hükümetin “yem” ve “mazotu” yeterince desteklemediğini savundu.

   “Kamuoyu ‘süt fiyatlarına artış yapılsın’ dediğimizde ayağa kalkıyor” diyen Naimoğulları, hayvancıların artan girdi maliyetlerine karşı adım atılması gerektiğini söyledi.

“Bu şekilde üretim yapmamız mümkün değil”

   Naimoğulları, şöyle devam etti:

   “Yani biz maliyetleri karşılamak için 3 günde bir canlı hayvan veya süt fiyatlarını mı değişmeliyiz? Hayvancılığın devamı için ne yapalım? Bu şekilde üretim yapmamız mümkün değil. Her geçen gün üretimden kopma noktasına getiriliyoruz. Bizi düşünmeden hareket ediyorlar. Bu zamlar yüzünden tüccarlar da ürünlerine zam yapacak, olan yine halka olacak… Bu zamlar devam ederse günün sonunda herkes üretimden kopacak, bu da et ve süt fiyatlarının artmasına neden olacak.”

Naimoğulları’ndan Çavuş’a: 
Sorunlara çözüm bulmak zorundasınız

   Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’a da serzenişte bulundu.

   Tarım Bakanı Çavuş’un, tarım ve hayvancılık sektöründen gelen bir insan olduğunu ve yıllarca Çiftçiler Birliği Başkanlığı da yaptığını belirten Naimoğulları, “Tarım Bakanı mazot zammının üreticileri nasıl etkileyeceğini çok iyi biliyor. Bakanlar Kurulu’nda yaşadığımız sıkıntıların ne olduğunu söylemiyor mu?” diye sordu.

   Tarım Bakanı Çavuş’a çağrı yapan Naimoğulları, “Daha önce ‘ben bunu ve şunu yapacağım’ demekle olmuyor. Bu iş sadece konuşmakla olmaz. Siz madem bakan oldunuz, bu sorunlara çözüm bulmak zorundasınız. Siz de daha önceki bakanlar gibi olacaksanız, çiftçi ve hayvancıya ne faydanız olacak? Sadece konuşmakla olmaz, icraat lazım…” diye konuştu.

   Naimoğulları, ne hükümetin ne de Tarım Bakanlığı’nın hayvancı ve çiftçi için icraatta bulunduğunu söyledi.

Nizam: Brent petrol düşerken
mazota niye zam yapılıyor?

   Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, brent petrol düşerken mazota zam yapılmasının kabul edilemeyeceğini belirterek “Petrol fiyatları düşerken bu zam niye yapılıyor” diye sordu. 

   Nizam, girdi maliyetlerinin yükselmesinin hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini söyledi.

   Mehmet Nizam, çiftçilerin mazot tüketiminin şu anda az olduğunu ancak nisan ve mayıs ayları içerisinde üreticilerin yüklü miktarda mazot kullanacağına dikkat çekti.

“Sadece kuru tarım değil, sulu tarım etkilenecek”

   Mazot zammının sadece kuru tarımı değil, sulu tarımı da etkileyeceğini belirten Nizam, sulu tarımla uğraşan birçok kişinin su tedariki için kullandığı makinelerinin mazotla çalıştığına dikkat çekti.

   Nizam, sulu tarımda mazot kullanan üreticilerin yanı sıra hayvancılıkla uğraşan kişilerin de maliyetinin artacağını söyleyerek bu durumun mağduriyete neden olacağını söyledi.

“Mazot desteği dönüm başına 144 TL’ye çıkarıldı ama…”

   Nizam, çiftçilere dönüm başı verilen mazot desteğinin geçen hafta 72 TL’den 144 TL’ye çıkarıldığını söyledi.

   “Mazot desteğine artış yapıldığı sırada zamlar planda yoktu” diyen Nizam, her yıl mazot desteği güncellendikten sonra mazotun litresine zam yapıldığına dikkat çekti.

   Nizam, mazot desteğinin yıllık olarak belirlendiğini ifade ederek alınan artışların bir yıl boyunca sabit kaldığını, ancak bir yıl içerisinde mazot fiyatlarına yapılan zamların üreticinin cebinden gittiğini söyledi.

   Mazot desteğinin “dönüm başına değil, litre bazında” olması gerektiğini belirten Nizam, “Mevcut durumda üreticiler her artışta güncellenmiş mazot desteğinden kaybediyor” diye konuştu.

Bayır: Seracılara verilen destek
mazot zammıyla geri alındı

   KKTC Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır, mazota yapılan 2 TL’lik zammın hem seracıların hem de tüccarların maliyetini artıracağını söyledi.

   Bayır, traktörlerin seralarda en az 3-4 kez çapa çektiğini belirterek bu durumun üreticilere maliyetinin büyük olduğunu dile getirdi.

   Devletin seracılara verdiği desteğin mazot zammıyla geri alındığını dile getiren Bayır, 2 TL’lik zammın “çok fazla” olduğunu kaydetti.

   Veli Bayır, akaryakıt fiyatlarına yapılan her zammın temel tüketim fiyatlarının artmasına neden olduğunu ifade ederek “Yani olan halka oluyor, zamlar halka yansıyor” dedi.

   Bayır, dünyada petrol fiyatları düşerken KKTC’de artmasının “kabul edilemez” olduğunu belirterek devletin asgari ücrete yaptığı artışı peşi sıra yapılan zamlarla “fazlasıyla” geri aldığını vurguladı.

Alioğlu: Bu zam üreticileri sıkıntıya sokacak

   Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, narenciye sektörünün sorunlarla boğuştuğunu belirterek mazota yapılan 2 TL’lik zammın yeni bir soruna daha neden olduğunu söyledi.

   Alioğlu, narenciye bahçelerinin ilaçlanması ve sürülmesi için mazot kullanıldığını, ayrıca bazı su motorlarının mazotla çalıştığını belirterek bu zammın üreticileri sıkıntıya sokacağını dile getirdi.  

Editör: Ahmet Karagözlü