Ceren ÖZBİL

   Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 2023 için yayımladığı “Yakıt Tipine Göre Araç Kayıt Dağılımları” listesine göre; ülkede 376 bin 388 araç var. Bu araçların 226 bin 172’si ise salon araçlardan, geriye kalanlar ise iş araçları, ambulanslar, motosikletler ve cenaze araçları gibi çeşitli araçlardan oluşuyor.

   Araç sayısı ve diğer unsurlar dikkate alınarak açıklanan projeksiyon nüfusun 400 bin civarında olduğu ülkemizde bu durum, “bu kadar araca neden ihtiyaç duyulduğunun” sorgulanmasına neden oldu.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Ekonomist Göksel Saydam, trafikte bu kadar araç yığılmasının önüne geçilmesi için toplu taşımacılık sisteminin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

   Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner ise farklı bir noktaya dikkat çekerek “bu kadar araç varsa, bu kadar araçtan elde edilen muayene gelirinin nerelere kullanılabileceği sorgulanmalı” dedi.

Saydam: Toplu taşımacılığın gelişmesi için devlet teşvik etmeli

   Ekonomist Göksel Saydam, bu kadar aracın trafikte olmasının normal olmadığını söyleyerek alt yapının bu kadar aracı kaldıramadığını ve kazaların bazılarının nedeninin de bu olduğunu belirtti.

   Saydam, ülkedeki yol altyapısının ülkedeki araç sayısının ihtiyacını karşılamaya yetmediğini ifade ederek bunun günden güne arttığını kaydetti.

   Ayrıca her gün yeni galeriler açıldığına da değinen Saydam, bunun da talep olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

   Saydam, trafikte rahatlamanın ancak toplu taşımacılık sistemini geliştirmekle mümkün olabileceğini belirterek şu anda herkesin bir ilçeden bir ilçeye giderken özel aracını kullanmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

   Toplu taşımacılığın olmasının kişileri hem park derdinden hem de ekonomik yönden kurtaracağını ifade eden Saydam, ne yazık ki ülkedeki toplu taşımacılığın şu anda çok eski araçlarla yapıldığını belirtti.

“Toplu taşımacılıkta disiplin de olmalı”

   Saydam, bu araçların yenilenmesi için de devletin bu sektörü teşvik etmesi gerektiğini ifade ederek “otobüs ithalatında gümrük ve vergi kaldırılacak. Onlara düşük faizli kredi sağlanacak. Seyrüsefer ücretleri düşürülecek.     Tüm bunlar yapılırken de toplu taşımacılık işi yapanlara otobüsleri yenilemeleri için bir süre tanınacak ve o süre zarfında da gerekeni yapacaklar. Gerekirse şirketler birleşerek bir kooperatif kuracak” dedi.

   Bunlar dışında toplu taşımacılıkta bir disiplin de olması gerektiğini belirten Göksel Saydam, otobüsler içerisinde yemek yemenin, sigara içmenin yasak olması gerektiğini ve bunların da denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Yarkıner: Muayene istasyonlarının geliri en az 9 milyon Euro

   Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, listede kayıttan düşen araçların da olduğunu ifade ederek, yine bu rakamın içinde iş araçlarının da bulunduğunu söyledi.

   Araçlarla ilgili bu listenin de güncellenmediğini kaydeden Yarkıner, bunun nedenin de Araç Muayene İstasyonlarının gelirini hesaplamamızın istenmemesi olduğunu söyledi.

   Yarkıner, ayrıca bu araçların muayene gelirleri olduğuna dikkat çekerek, “bu kadar araç varsa ve bu kadar aracın muayene geliri varsa bu para ile neler yapılabilir” diye sorgulanması gerektiğini belirtti.

   Ayer Yarkıner, 2019’daki verilerin şeffaf olduğunu ve o dönemde aldığı verilere göre yaptığı hesaplamada araç muayene istasyonlarının 4 buçuk milyon Euro’luk yıllık geliri olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

   Araç muayene istasyonlarının şimdiki gelirinin ise en az 9 milyon Euro civarında olduğundan söz eden Yarkıner, ancak bu rakamların yayımlanmadığını ifade etti.

   Yarkıner, araç sayısının her yıl en az yüzde 15 civarında arttığını söyledi.

   Ayer Yarkıner, öncelikli olanın yasal mevzuat olduğunu belirtti ve bunlara uyulması gerektiğini ifade etti.