Ahmet UÇAR

   Ülkemizdeki nüfusun aşırı bir şekilde artış göstermesi tüm kamu hizmetlerinde olduğu gibi kamusal eğitimde sorunları beraberinde getiriyor.

   Nüfusun artış göstermesiyle öğrenci sayısı artarken, öğretmen eksikliği de kendini derinden hissettiriyor. Akran zorbalıklarının, ihmal ve istismarın artış gösterdiği ve özel gereksinimli öğrenci sayısının da arttığı ülkemizde, onlarca rehber ve özel eğitim öğretmeni atanmayı bekliyor.

   Öte yandan ortaöğretim kademesinde de yüzlerce öğretmen hayallerine kavuşacağı günü iple çekerken, Türkiye’den öğretmen getirilmesi hak ihlallerine yol açıyor.

    Konuyla ilgili BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yapmış olduğu son sınavda 61 tane rehber öğretmen ve 39 tane de özel eğitim öğretmeninin görev beklediğini vurguladı.

Maviş: 61 rehber öğretmeni ve 39 özel  eğitim öğretmeni atanmayı bekliyor

  Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, eğitim sisteminin artan nüfusun baskısı ile altyapı ve insan kaynakları ihtiyacı nedeniyle alarm verdiğini belirterek, nüfusun bilinmezliği nedeni ile planlamada sıkıntı yaşandığını ve her gün yeni bir öğrenci başvurusu nedeni ile düzensiz kayıt sorunuyla karşı karşıya kalındığını kaydetti.

   Toplamda 109 ilkokul, okulöncesi ve özel eğitim okulu olmasına karşın okullar arasında eşit dağılım olmaması nedeniyle, öğrenci nüfusunun yüzde 45’inin 23 okula, yüzde 55’inin ise 86 okula yayıldığını dile getiren Maviş, öğrenci nüfusunun yoğun olduğu okullarda öğretmenlerin ders sırasında öğrenciler ile göz teması dahi kuramayacak noktaya geldiğini ifade etti.

   Maviş, geçtiğimiz yıl ile bu yılki toplam öğrenci sayısı karşılaştırıldığında en az yüzde 5 oranında bir artış görüldüğüne işaret ederek, bu oranın her geçen gün yapılan yeni kayıtlarla artmakta olduğunu anlattı.

   Dört yaş grubu, özel gereksinimli öğrenciler ve yabancı öğrencilerin sayısında artışın söz konusu olduğuna dikkat çeken Maviş,  İlköğretimde KKTC vatandaşı öğrenci oranı yüzde 57’ye gerilerken, T.C. vatandaşı öğrencilerin yüzde 33 ve diğer ülke vatandaşı öğrencilerin yüzde 10 oranına yükseldiğini vurguladı.

   Ülke genelinde sınıf başına düşen öğrenci oranının okulöncesinde ortalama 17, ilköğretimde 24 ve özel eğitimde ise 5 olduğunu açıklayan Maviş, 23 okulda ise sınıf başına düşen öğrenci ortalamasının 25 ile 33 arasında olduğunu bildirdi.

   Maviş, Girne bölgesi okullarının sınıf başına ortalama 24 öğrenci ile en yoğun bölge ünvanına ulaştığına dikkat çekerek, Girne merkez okullarında ise bu ortalamanın 33-34 öğrenciyi bulduğunun altını çizdi.

   Kalabalık okulların öğrenci yoğunluğunu standart hale getirebilmenin kalıcı çözümünün yeni okullar inşa etmek ve okul kotası uygulamasına geçmek olduğunu belirten Maviş, ekonomik belirsizlikler ve mesleki tükenmişlik nedeniyle öğretmenlerin erken emekli olma yolunu seçtiğini kaydetti.

   Maviş, sadece ocak ayında 52 ilkokul öğretmeni ve 8 yöneticinin emekliye ayrıldığını dile getirerek, son bir yıl içindeki emeklilikler ve artan nüfus nedeni ile öğretmen nüfusunun yüzde 15’inin geçici öğretmenler tarafından tamamlandığını ifade etti.

   Bu yılki Atatürk Öğretmen Akademisi mezunlarının bu açığı bir nebze olsun kapatacağına işaret eden Maviş, okullardaki yönetici eksikliklerin yaz ayında tamamlanmasına rağmen, süreç içinde 14 müdür, 20 de muavin ihtiyacı doğduğunu anlattı.

   Maviş, terfi sınavlarının mart ayında yapılacağına dikkat çekerek, bu açığın giderileceğini söyledi.

   Hali hazırda yapılan denetmen sınavında 3 kişinin mülakatının beklendiği üzerinde duran Maviş, bununla birlikte İlköğretim Dairesi’nin de 4 eğitim uzmanına ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

   Maviş, özel eğitim öğretmenleri ve rehber öğretmenlerin eğitime katkısının çok önemli olduğunu belirterek, akran zorbalığının arttığı, ihmal ve istismar gibi sorunların gündeme geldiği bu süreçte yeni göreve başlayan 10 rehber öğretmenin sayısının ivedilikle artırılması gerektiğini kaybetti.

   Geçtiğimiz yıla göre özel gereksinimli öğrencilerin sayısındaki artış göz önüne alındığında özel eğitim öğretmeni sayısını artırmanın da kaçınılmaz olduğunu dile getiren Maviş, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yapmış olduğu son sınavda 61 tane rehber öğretmen ve 39 tane de özel eğitim öğretmeninin görev beklediğini vurguladı.

   Maviş, dil uzmanlarının da yabancı öğrencilerin yoğun olduğu okullarda geçici olarak göreve başladığına işaret ederek, şu an 10 öğretmenin görev yaptığını anlattı.

   Maviş, Türkçe öğretimi ihtiyacı olan 2 bin 22 yabancı öğrenciye daha nitelikli zaman ayrılabilmesi için bu sayının artırılmasının elzem olduğunu söyledi.

Gökçebel: Türkiye’den öğretmen getirilmesi kendi öğretmenlerimizin hak ihlali

   Kıbrıs Türk  Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) tarafından düzenlenen Öğretmenlik Sınavı’nda Mobilya ve İç Mekan, Muhasebe ve Finans ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi branşlarında münhal açılmadığını belirterek, bu alanlarda talep ve atamalarda ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

   Kalabalık sınıfların konteynerler yerine normal okula dönüştürülseydi şu an atanma bekleyen öğretmen sayısının yetersiz kalacağını dile getiren Gökçebel, şu an 40 kişilik sınıflarda ve bin kişiyi geçmiş okullarda dersler yapıldığını ifade etti.

   Gökçebel, normalde Kıbrıs şartlarında bir okulun 500’ü geçmemesi gerektiğine işaret ederek, birçok açıdan sorun açabileceğini söyledi.

   Öğretmen ihtiyacının tamamlanmasının bu açıdan ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Gökçebel, öğretmenlerin atanmasıyla ilgili bir diğer sorunun ise Türkiye’den öğretmen getirilmesinden kaynaklandığının altını çizdi.

   Gökçebel, ülkede görev almayı bekleyen öğretmenler bulunurken Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’den öğretmen getirmesi konusunu hak ihlalleri nedeniyle mahkemeye taşıdıklarını ancak ara emri alamadıklarını vurgulayarak, özellikle Özel Eğitim branşında 69 öğretmenin Türkiye’den geldiğini bildirdi.

   Oysa ülkede atanmayı bekleyen 59 Özel Eğitim Öğretmeni bulunduğunu anlatan Gökçebel, ülkede yüzlerce Din  Öğretmeni bulunmasına rağmen bu öğretmenlerin de Türkiye’den gelmekte olduğunu söyledi.

   Gökçebel, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Özel Eğitim branşlarında Türkiye’den öğretmen getirildiğini yineleyerek, bu öğretmenlerin ihtiyaçtan değil siyasi amaçlardan dolayı getirildiğini savundu.

   Türkiye öğretmenleriyle bir problemlerinin olmadığını ve Türkiye’deki “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası” (EĞİTİM-SEN) ile kardeşlik ilişkileri bulunduğunu belirten Gökçebel, ideolojik bir yapılanmaya, dayatmayla kültürleme biçiminin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

   Gökçebel, ülkede öğretmenlik münhallerine 2 bin 200’e yakın başvuru olduğunu dile getirerek, ihtiyaca yetecek sayıda öğretmen bulunduğunu, Türkiye’den öğretmen getirilmesinin gençlerin göçüne de neden olduğunu ifade etti.

   Ülkedeki bazı öğretmenlerin farklı okullarda eş zamanlı görev yapmasının da başka bir hak ihlali olduğuna işaret eden Gökçebel, bir öğretmenin haftanın üç günü Karpaz’da haftanın üç günü başka bir bölgede görev yapabildiğini, bu durumun da hem ölüm riskini hem de sosyal sorunları beraberinde getirdiğini vurguladı.