Ülkemizde kronikleşmiş bir sorun haline gelen Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sıkıntılara yıllardır çözüm üretilemiyor.

   Oto tamircilerinin ağırlıklı olarak yer aldığı sanayide kaldırımlara bırakılmış hurda araçlar, yol üstüne park edilmiş araçlar düzensizlik yaratıyor. Bu düzensizlik halkın kaldırımların işgal edilmesi nedeniyle yol içinde yürümesine neden olurken, bölgede çalışan diğer personellerin park yeri bulamamasına ve özellikle de trafik sıkışıklığı yaşanmasına yol açıyor.

   Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sorun sadece bununla bitmiyor. Bölgenin arka kısımlarında bulunan toprak ve ağaçlık alanda oluşturulmuş çöplük de çevre felaketini gözler önüne seriyor.

   BAĞIMSIZ GAZETE Muhabiri, Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek sorunları yerinde gözlemleyip fotoğrafladı.

    Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nin iç kısımlarındaki düzensizlik nedeniyle trafik sıkışıklığı, yayaların mağduriyeti dikkat çekerken, çöplüğe dönüştürülmüş alanda ise yeşil atıktan plastik atığa, molozlardan inşaat atıklarına kadar çeşitli türlerde kirlilik göze çarpıyor.

  

Kavunoğlu: Kangrenleşmiş sorunları

çözmek için ilk adımı attık

   Sanayi Dairesi Müdürü Elmas Kavunoğlu, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nin ilk sanayi bölgesi olduğunu belirterek, yaklaşık 40 yıl önce kurulduğunu ve oradaki düzensizliğin 40 yıl önceden bu yana gelmekte olduğunu kaydetti.

   2022’de çıkarılan sanayi bölgeleriyle ilgili yasayla Sanayi Bölgesi’ni düzene sokmaya yönelik ilk adımı attıklarını dile getiren Kavunoğlu, bu yasa bağlamında 11 kişinin yer aldığı bir komisyon kurulduğunu ifade etti.

   Kavunoğlu, komisyonda devlet tarafından 4, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve Ticaret Odası’ndan 7 kişinin yer aldığını vurguladı.

   Bu komisyonun 5 ay önce çalışmalarına başladığına işaret eden Kavunoğlu, seçim yasaklarından dolayı çalışmalara bir süre ara verildiğini ancak seçimden sonra bölgede kangrenleşmiş bu sorunlara nasıl sorun üretilebileceğine yönelik kafa yormaya başladıklarını açıkladı.

   Kavunoğlu, Sanayi Bölgesi’ndeki kiracılarla 3 yıllık bir sözleşme imzalayacaklarına dikkat çekerek, kiracılara her yıl bazı sorumluluklar yükleneceğini ve bu sorumluluklar yerine getirilmediği durumda gerekenin yapılacağını söyledi.