Ahmet KARAGÖZLÜ 

   Narenciye İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Hastürk, narenciye üretiminin Güzelyurt bölgesi için önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.

   Hastürk, narenciyenin ülkenin en başta gelen ihracat kalemi olduğunu belirterek geçen yıl üreticilerin mandora mandarinde “altın yılını” yaşadığını ancak bu yıl Türkiye’deki ürünlerde düşük fiyatlarla başlayan olumsuz havanın Kuzey Kıbrıs’a da yansıdığını ifade etti.

   Türkiye’deki narenciye fiyatlarına dikkat çeken Hastürk, geçen yıl kilosu ortalama 8,5 TL olan mandora mandarinin bu sezon 3,5 TL civarında satıldığına dikkat çekti.

   Hastürk, Cypfruvex’in “ıskarta ürüne” 3,5 TL fiyat verdiğini, buna ilaveten erken bir kararla 2 TL’lik bir devlet teşvikiyle bu rakamın “taban fiyat” diye tanımlanarak 5,5 TL’ye çıkarmaya çalıştığını söyledi.

   Cypfruvex’in bu amaç doğrultusunda tüccar veya ihracatçıların, ürünleri daha yüksek fiyata almasını talep ettiğini belirten Hastürk, bu rakamla Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı narenciye teşvik priminin, “ihracatı desteklemekten uzak olduğunun” görüldüğünü ve üreticinin beklediği fiyatı oluşturamadığını ifade etti.

“Sancılı süreç sürüyor”

   Sektörde yaşanan “sancılı sürecin” devam ettiğini belirten Hastürk, yeşilleme hastalığına neden olan böceğin ülkede görüldüğüne yönelik haberlerin ihracatı sekteye uğradığını kaydetti.

   Hastürk, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un Ankara ziyareti sırasında imzaladığı protokole dikkat çekti.

   Hastürk, protokolle, narenciye ürünlerinin paketleme tesisindeki fumigasyon sürecinin ardından 24 saat bekletildikten sonra ihracatının yapılmasına karar verildiğini ifade etti.

   Bu adıma narenciye ihracatının bazı sıkıntılara rağmen yapılabildiğini söyleyen Hastürk, daha sonra Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile Cypfruvex Müdürü Cemal Redif’in yeniden Ankara’yı ziyaret ettiğine yönelik haberlerin basına yansıdığını belirtti.

   Çavuş ve Redif adaya döndükten sonra “karşılarına tam bir yasaklama kararı” çıktığının açıklandığını anlatan Hastürk, “Bu toplantıda hangi taraftan geldiğini bilmediğimiz, sadece iki firmamıza paylaştırılan ve bütün narenciye ürünlerini kapsayan 15 bin tonluk bir kota karşımıza çıkmış, diğer ihracatçı firmalarımız devre dışı bırakılmıştır” diye konuştu.

   Hastürk, yapılan araştırmalarda yeşilleme hastalığına neden olan böceğin yumurtalarının, fumigasyon işlemiyle “yok olduğunun” görüldüğünü söyledi.

“Üreticiler endişe içinde”

   Ahmet Hastürk, Bu hastalık yüzünden narenciye sektöründeki her kesimin mağdur olduğunu ancak hükümetin adım atmak yerine sadece “üreticileri tazmin edeceğini” söylemesine tepki gösterdi.

   Narenciye sektöründeki sıkıntıların “afet” olduğunu belirten Hastürk, üreticilerin endişe içinde olduğunu ifade etti.

   Hastürk, sektördeki sıkıntılara karşı çözüm olarak, ürünlerin Cypfruvex tarafından sıkılacağının söylendiğini kaydederek “Bu uygulama üreticiyi gelecek yıllarda üretimden kopararak bölgeyi inşaat alanına çevirecek” diye konuştu.

Editör: Ahmet Karagözlü