Girne Ağır Ceza Mahkemesi, dün 2022-2023 Adli Yıl kapanışını yaptı.

   Kıdemli Yargıç Mesut Mesutoğlu, Kıdemli Yargıç Mine Güçlüer Ozankaya ve Yargıç Temay Sağer’in oluşturduğu heyet huzurunda gerçekleştirilen kapanış oturumunda Girne Polis Müdürü Gökay Karagil ile Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan da hazır bulundu.

   15 Eylül 2022 ile 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde 131 davanın sonuçlandığını belirten Kıdemli Yargıç Mesut Mesutoğlu, 110 davanın ise yeni adli yıla ertelendiğini söyledi.

Karagil: 136 bin 495 nüfuslu Girne’de 350 personel görev yapıyor

   Girne Polis Müdürü Gökay Karagil, Girne ilçe sınırlarında 69 bin 163 yerli, 67 bin 332 de yabancı uyruklu kişinin yaşadığını belirtti.

   Toplam nüfusun 136 bin 495 olduğu Girne’de faaliyet gösteren Girne Polis Müdürlüğü’nde, itfaiye ve sivil hizmet görevlileri dahil toplam 350 personelin görev yaptığını dile getiren Karagil, polis sayısının artan nüfusa yetersiz kaldığını vurguladı.

   Trafik suçlarının arttığına dikkat çeken Karagil, 1 Ocak 2023 ile 7 Ağustos 2023 tarihleri arasında Girne’de 759 trafik kazasının meydana geldiğini söyledi; bu kazaların 10’unun ölümle, 83’ünün yaralanmayla, 666’sının ise hasarla neticelendiğini kaydetti.

   Karagil, söz konusu tarihler arasında 449 cürüm, 572 de kabahat suçu işlendiğini ifade ederek cürümlerde düşüş yaşandığını, ancak kabahat suçlarının denetimlere bağlı olarak “ikamet izinsiz” suçlarındaki artıştan dolayı yüksek olduğunu belirtti.

 

Erdoğan: 351 personel her iki cezaevine yetişmeye çalışıyor

   Merkezi Cezaevi Müdürü Fatih Erdoğan, 8 Ağustos itibarıyla yeni cezaevinde 699, eski cezaevinde ise 132 kişi olmak üzere toplam 831 mahkûm ve hükümsüz tutuklunun bulunduğunu söyledi.

   Eski cezaevinin “mülteci” ve “izinsiz ikametgâh” suçlarından tutuklanan kişiler için kullanıldığını belirten Erdoğan, Girne’den 149’u ağır ceza, 87’si de kaza mahkemesinden toplam 236 kişinin cezaevine gönderildiğini ifade etti.

   Erdoğan, yeni cezaevinde 14-18 yaş aralığındaki çocuk suçlular ile 19-21 yaş aralığındaki genç suçluların “personel eksikliği” nedeniyle yetişkinlerin bulunduğu bölümlerde ayrı bir koğuşta tutulduğuna dikkat çekti.

   Erdoğan, personel eksikliği yüzünden yeni cezaevindeki çocuk bölümünün açılamadığını da söyledi.

   Eski cezaevi için 298, yeni cezaevi için ise 550 personel olmak üzere cezaevlerinde toplam 848 personelin görev yapması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, 351 personelin her iki cezaevine de yetişmeye çalıştığını vurguladı.  

Mesutoğlu: 131 dava sonuçlandı

   Kapanışta konuşan Kıdemli Yargıç Mesut Mesutoğlu, 15 Eylül 2022 ile 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında toplam 131 davanın sonuçlandığını söyledi.  

   Suç tiplerinin dağılımına dikkat çeken Mesutoğlu, en yaygın suçun uyuşturucu suçlarından oluştuğunu belirtti.

   Mesutoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Girne Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin gündeminde bulunan davalar ile mahkemelerin yıllık faaliyet raporlarında görülebileceği üzere; uyuşturucu suçları Ağır Ceza Mahkemeleri huzurundaki davalar arasında korkutucu ve endişe uyandırıcı bir şekilde tartışmasız en yaygın suç türünü oluşturuyor.

“Uyuşturucu suçları toplum sağlığını tehdit ediyor”

   Mesutoğlu, birçok kararda defalarca belirttikleri üzere uyuşturucu suçlarının tüm toplumun sağlık düzenini tehdit ettiğini ve toplum içerisinde çok ciddi huzursuzluk yarattığına dikkat çekti.

   Kıdemli Yargıç Mesutoğlu, bu tarz suçların önüne geçilmesi için denetimlerin sıklaştırılması ve özellikle bu tarz maddelerin ülkeye girişinin engellenmesi adına “maksimum efor” sarf edilmesi gerektiğini kaydetti.

“Öğrenci olarak giriş yapıp kaçak kalan birçok kişi var”

   Mesutoğlu, KKTC’ye öğrenci adı altında giriş yapan, ancak daha sonra kaydını yenilemeden, Muhaceret Yasası’na aykırı bir şekilde ülkede kaçak kalan birçok kişinin bulunduğuna dikkat çekti.

   Söz konusu kişilerin ülkede yasal statüleri olmadan kaldığını ve birçok suça karıştığını belirten Mesutoğlu, bu suçlar arasında uyuşturucu suçunun başı çektiğini vurguladı.

“Tamamen denetimsiz ve kontrolsüz şekilde ikamet ediyorlar”

   Mesutoğlu, bu durumun, Muhaceret Yasası’na aykırı şekilde kalanlar noktasında kontrol yapılmadığını, bundan ötürü de kişilerin yıllarca ülkede rahat bir şekilde, “tamamen denetimsiz ve kontrolsüz”, gayri yasal bir şekilde ikamet ettiğini çok net bir şekilde gösterdiğine dikkat çekti.

   Kıdemli Yargıç Mesutoğlu, bu durumun önüne geçilmesi için muhaceret tarafından acilen denetimlerin artırılması ve idarenin de bu konuda daha sıkı bir şekilde kontrolü ele alması gerektiğini söyledi.

“Cinsel suçlarda ciddi bir tırmanış var”

   Mesutoğlu, gündemdeki davalardan ülke nüfusunun her geçen gün arttığının anlaşıldığını belirterek, cinsel suçlarda da ciddi bir tırmanış olduğunu dile getirdi.

   Cinsel suçların, anayasa tarafından korunan cinsel özgürlüğe ve vücut bütünlüğü haklarına saldırı teşkil eden ağır bir suç türü olduğuna işaret eden Mesutoğlu, bu tür suçların toplumsal huzuru bozduğunu ve kişilerin güven içinde yaşama duygusunu temelden sarstığına dikkat çekti.

“Çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarda mevzuat yetersiz”

   Çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarda mevzuatın ceza anlamında yetersiz kaldığının altını çizen Mesutoğlu, bu konuda gerekli adımların ivedilikle atılması gerektiğini vurguladı.

   Mesutoğlu, idarenin suça sürüklenen çocuklar noktasında gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.

   Kıdemli Yargıç Mesutoğlu, suça sürüklenen çocukların tekrardan topluma kazandırılması için gerek yasal düzenlemelerin yapılması, gerekse fiziki alt yapının, yani bu kişilerin yaşı büyük olan kişilerle değil, kendi yaşıtlarıyla olabilecekleri ıslah evlerinin hizmete girmesi gerektiğini ifade etti.

“Trafik suçları inanılmaz derecede arttı”

   Trafikte işlenen suçlara da dikkat çeken Mesutoğlu, trafik suçlarının inanılmaz derecede arttığını vurguladı.

   “Gün geçmiyor ki bir ailenin ocağına ateş düşmesin” diye konuşan Mesutoğlu, bu tarz suçların işlenmesi nedeniyle birçok ailenin, aile fertlerini trafiğe kurban verdiğini söyledi.

   Mesutoğlu, bu konuda da denetimlerin kararlı bir şekilde sıklaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

“Trafik suçları için öngörülen cezalar da yetersiz kaldı”

   Mesutoğlu, trafik suçları için öngörülen cezaların da yetersiz kaldığını belirterek belli kriterler dahilinde özellikle sürat, alkol ve madde tesiri altında araç kullanan kişilerin Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 210’uncu maddesi altında değil, daha yüksek hapis cezaları öngören farklı bir madde altında yargılanması gerektiğini söyledi.

“Suçlardaki artışla birlikte yeni cezaevi de yetersiz kalacak”

   Yeni Merkezi Cezaevi’yle ilgili de konuşan Mesutoğlu, yeni cezaevinin devreye girmesiyle ilk nazarda barınma anlamında bir rahatlama olduğunu, ancak suçlardaki artışla birlikte yeni cezaevinin çok uzak olmayan bir süre sonra yetersiz kalacağını belirtti.

   Bu nedenle suç işlenmesinin önlenmesi için daha fazla adım atılması gerektiğini bir kez daha vurgulayan Mesutoğlu, denetimlerin kararlı bir şekilde artırılması gerektiğini söyledi.

   Artan suç sayıları göz önünde bulundurulduğunda yeni adli yılın daha da yoğun ve zorlu olacağını belirten Mesutoğlu, duruşma bekleyen ve tutuklu olan sanık sayısının artmaya devam ettiğini kaydetti.