ÖZEL HABER

   Lefkoşa’da öğrenci ehliyeti ile sürüş ehliyeti sınavlarının yapıldığı Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi’nin bulunduğu yer adeta içler acısı durumda.

   Öğrenci ehliyeti almaya gelen gençlerimiz Araç Kayıt Dairesi içerisine bir merdiven ayağında sıcağın içerisinde saatlerce sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Sağlıksız ve dar koşullarda beklemek zorunda kalan kalan gençlerimiz tam 5 yıldır bu eziyeti çekiyor. Ne arayan var, ne ilginenen ne de soran.

İşte gençliğimize verdiğimiz değerin bir örneği… 

Güney Kıbrıs’ta ve yurt dışında online bizde ise “Çile manuel line”

   Güney Kıbrıs’ta ve yurt dışında online olarak alınan randevu ile saati gelince çağrılıp sınava giriş yapılırken, ülkemizde ise vatandaşlarımız ve yabancılar saatlerce kendilerine sıra gelmesini beklemek zorunda kalıyorlar. Sabah 08.00’de sınav yerine gelenler öğleden sonra 14.00’e kadar sınava girmeyi beklemek zorunda kalıyor. 

    Ehliyet almak isteyenler de müfettişler de yaşanan bu sıkışıklığın ve düzensizliğinin eziyetini birlikte çekiyor. Sıkıntıları birlikte yaşıyorlar…İlgili bakanlık ise henüz bir adım atmadı.       

Güney’de online sistem

   Güney Kıbrıs’a gidip orasını da gözlemlediklerini kaydeden Tilki, bizde manuel sınavlar yapılırken Güney Kıbrıs’ta ise online yapıldığını söyledi.

   KKTC’de öğrencilere üç ayda bir gün verildiğini, erken istiyorsa hızlı test için vatandaşlardan 6 ile 7 bin TL ekstra paralar alındığını kaydeden Tilki, ancak güneyde bunun online yapıldığını belirtti.

   Trafik Dairesi Müdürü Ahmet Aydın’ın kendilerini online sisteme geçecekleri konusunda söz verdiğini ve kendilerini kandırdıklarını kaydeden Tilki, üç yıldır randevu sisteminin manuel olarak devam ettiğini belirterek sitem etti.

   Güney Kıbrıs’ta öğrenci ehliyeti almak isteyen yabancıların soför okulundan içeriye girdiği zaman pasaportunda muhaceret olmadığı zaman sınava giremediklerini ifade eden Tilki, şöyle devam etti:

   “Online sisteme girdiklerinde ilgili şahsın muhacereti bitmiş veya bitecek olmak üzere ise sınav tarihi verilmiyor.

    Vatandaşlara ise saat ve tarih verilerek o tarih ve saatte sınava giriyor. Hiç beklemiyorlar. Fiyatlar da çok ucuzdur. Güneyde 30 Euro verilecek öğrenci sınavına giriliyor. Öğrenci sınavının ardından şoför okuluna gidildiğinde kayıt yapılarak test için 25 Euro veriliyor. Şoför okulu ehliyeti alacak olana 2 ay 10 gün sonra sınav tarihi saati ile size veriliyor. Erken sınav için 50 veya 70 Euro para ödeniyor ve verilen tarih ve saatte sınav yapılıyor. Sınavı geçtikten sonra size 15 yıllık ehliyet veriliyor. 40 Euro’dur. Oradaki ehliyet Avrupa ehliyetidir.

Toprağın içinde hayali çizgiler ile ehliyet veriliyor

   Sürüş ehliyeti almak isteyenler ise eski KTHY Merkez binasının yanındaki toprak yolda zaman zaman rüzgarın da estiği ve topraklardan insan insanı görmediği yerde başlıyor.

   Araca binilmesinin ardından ilgili müfettiş araçta soruları sormasıyla birlikte hareket ediliyor ve toprak yoldan ana yola yol olmayan bir yerden çıkış yapılırken ne bir yol çizgisi, ne de bir işaret olmadan adeta halayi bir şekilde sürüşe start veriliyor. İşte ehliyet alanlar bu içler acısı durumda trafiğe merhaba diyor…

A1-1

Tilki: Toprakta ve dar mekanda ehliyet veriliyor

   Bağımsız Şoför Okulları Birlik Başkanı Emirzade Tilki, 2019 yılından beridir Lefkoşa’da eski KTHY binalarının yanındaki boş arazide sürüş ehliyet sınavlarının yapıldığını yerin ve binanın uygunsuz olduğunu söyledi.

   Sürüş ehliyeti sınavına girenlerin toprak yoldan yol çizgisi ve tabella bulunmamasına rağmen hayali olarak bunların olduğunun farz sayılarak sınavların yapıldığına dikkat çeken Tilki, çocukların adeta hayali ehliyet aldıklarını belirtti.

    Toprak yoldan çıkış yapılırken el freni çekilmediği zaman sınavdan “kaldı” sayıldığını anlatan Emirzade Tilki, “Ben buradan çağrı yapıyorum. Bu kazaların olmasının en büyük sebebi o koltuklarda oturanlardır. Sizler nedenlere karşı tedbir alacaksınız. Cezalar artırarak kazalar azalmaz. Bugün yollarımız çok kötü. Standartların çok dışındadır. Yollarımıza her yerden tali giriş vardır. Bunların tümünün kapatılması gerekir. Çöpler ve arabalar yolların içerisinde, bunlar yanlıştır. Her şey devletten biter” dedi.

“Arıklı’yı sınavların yapıldı yere davet ediyorum”

   Tilki, “Sınav yerinin yapıldığı bölgenin okullar yolu olması da ayrı bir trafik sıkışıklığı ve sorun yaratıyor. Sınav yerinin değişmesi gerektiğini Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na aktarmamıza rağmen bugün kadar bir sonuç alamadık. Bakanımızı bölgeye sorunları görmeye davet ediyoruz” dedi.

   Her yıl bir bakanın değişmesiyle araç sınavlarının eski KTHY binalarının yanında, motosiklet sınavlarının Atatürk Stadyumu arkasında, kamyon ve ağır vasıta sınavları Ortaköy’de Etik Hastanesi arkasında yapıldığını anlatan Tilki, bunların bir bölgede olması gerektiğini belirtti.

   Sınavlar yapılırken toprakta yapılmasının kendilerini çok rahatsız ettiğini kaydeden Tilki, yetkililerin devreye girip bu durumu düzelmelerini talep etti.

   Öğrenci sınavlarının Salı ve Cuma günlerini yapıldığını, 100 kişinin bir anda saatlerce beklediğine dikkat çeken Tilki, “Erhan Arıklı bakanımız o koltuğundan kalkıp buralara gelsin ve Lefkoşa ve diğer bölgelerde verilen ehliyet sınav yerlerinin ne halde olduğunu görsün. Biz kaza olduğunda şoför okullarına suç atılmasın. Bizim yaptığımız eğitim kutsaldır” dedi.

A2

“Bakanlığa sesleniyorum sınav yerimiz hazırdır harekete geçin”

   Bağımsız Şoför Okulları Birlik Başkanı Emirzade, sınav yerlerinin Alayköy’de hazır olduğunu ifade ederek Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nı bu konuda birlikte hareket etmeye çağırdı.

   Tüm sınavların Alayköy’de belirlenen yerde yapılması için Gönyeli Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu’nun kendilerine yer bulduğunu, tabelalar ve yolların düzeltilmesi için gerekli tüm yardımı yapma sözü aldıklarını anlatan Tilki, “Bakan Erhan Arıklı bu işin bitti dese de bir adım öteye gidemedik. Bir yol kesmedik. Buna çok üzülüyoruz. 2019’dam beridir. Toprakların içinde çırpınıyoruz” dedi.

“Bizde sabah 8’den akşam 15.00’e kadar sınava girilmesini bekliyorlar”

   Bizde ise öğrencinin sınavı sabah 10.00’da ise 2’ye veya 3’e kadar keyfi olarak bekleniyor. Düzen ve sistem yoktur.   

   Bizde bir başka konu ise doktor raporu getirildiği zaman sınavları iptal oluyor. Başka para ödemek zorunda kalıyorlar. Böyle bir dünya var mı? Geçmişte sınav tarihini değişsin diye rapor getirmişler ve bu önlemi almışlar. Böyle bir dünya yok. Kurunun yanında yaş da yanıyor. Çarpık düzenin içerisinde gitmekteyiz” dedi.

A4A5

Editör: Yasemin Canbaz