Ahmet UÇAR

   Pandemi döneminde yerli üretimin önemi anlaşılmış olsa da ülkemizdeki üretim mekanizması sorunlarla boğuşuyor.

   Döviz kurlarındaki aşırı artış üreticilerin girdi maliyetlerin aşırı şekilde yükselmesine neden olurken, bankalardaki çiftçi kredilerinin faiz oranlarının da yüzde 16’dan yüzde 45’e çıkarılması üreticilere tam anlamıyla darbe vurdu.

   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, üreticilerin maliyetlerinin zirveye çıktığını dile getirerek, üreticilerin batma noktasına geldiğini, küçülmeye gittiğini ve ek işe yönelmeye başladığını vurguladı.

“Çiftçi kredilerinin faiz yüzde 45’e çıktı”

  Kıbrıs Türk Çitçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, üreticinin ekim sezonundaki maliyetlerinin artış gösterdiğini belirterek, üreticilerin sıkışmış durumda olduğunu kaydetti.

   Nizam, üreticilerin maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 40’ın üzerinde arttığını dile getirerek, bunun dövizdeki artışla bağlantılı olduğunu vurguladı.

   Çiftçilerin maliyetlerin altından kalkabilmek için bankalardan yıllık çiftçi kredisi aldığını ifade eden Nizam, bu kredilerin faiz oranlarının yüzde 16’den yüzde 45’e çıkarılmasının üreticilere darbe vurduğunu açıkladı.

     Nizam, üreticilerin bu sezon çiftçilik kredilerindeki faize yenik düşeceğinin belli olduğuna dikkat çekerek, gübrede devletin bir destekte bulunduğunu ancak kredilerdeki faiz artışının diğer tüm girdilerde üreticileri zorlayacağının altını çizdi.

   Bir gübrenin fiyatının geçen yıl 840 – 900 TL civarındayken, şu an bin 150 TL’ye çıktığını anlatan Nizam, bin dönüm ekim yapan bir üreticinin 500 torba gübre alması gerektiğini ve bunun da üreticiye çok büyük bir kayıp olarak yansıdığını açıkladı.

“Yedek parça ve ilaçlara döviz üzerinden satılıyor”

   Nizam, dövizdeki artış ve çiftçi kredilerindeki faiz nedeniyle özellikle ilaçlara ve yedek parçalara ulaşımda sorun yaşadıklarını belirterek, alet ve makinelerini tamir ederken aldıkları tüm parçaların sterlin veya Euro üzerinden satıldığını, bu durumda üreticilerin de mağduriyet yaşadığını vurguladı.

   İlaçların gelecek aydan şubat ayına kadar temin edilmesi gerektiğini dile getiren Nizam, şubattan itibaren de ilaçlamaları yapmaları gerektiğini ifade etti.

   Nizam, bu ilaçlamalara yapılmasa rekoltenin gözle görünür şekilde düşüşe geçebileceğine işaret etti.

   Çitçi kredilerinin faizlerinde iyileştirmeye gidilmezse üreticinin batacağı öngörüsünde bulunan Nizam, öte yandan küresel ısınma nedeniyle de her yıl kuraklık yaşandığını açıkladı.

   Nizam, üreticilerin kazancının kuraklık nedeniyle de aşırı derece düştüğünü belirterek, üreticilerin üretimden faiz nedeniyle kopma noktasına geldiğini kaydetti.

“Üreticiler küçülmeye gidiyor

   Üreticilerin tüm zorluklara rağmen sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştığını dile getiren Nizam, ancak maliyetlerin artması nedeniyle küçülmeye gittiğini ifade etti.

   Nizam, zor koşullarla mücadele etmeye çalışan üreticilerin kendini geliştirmesinin mümkün olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:

   “Üretici, şimdi hayatını idame ettirmekte zorlanıyor, gelişimi imkansız. Bu maliyetlerle ve kazançla üreticinin kendini hayatta geliştiremez. Üretici, şu anda batmanın eşiğindedir. Çiftçi kredilerindeki faiz farkı üreticiyi batırıyor. Üretici, üretimden kopma noktasında. Bu faiz devam ederse, artık kırsalda hayat kalmayacak.”

“Üreticiler ek işe yönelmeye başladı”

   Üreticilerin artık ek işe yönelmeye başladığını belirten Nizam, sadece üretimle hayatını ve ailesini geçindiremeyeceği için böyle bir adım attıklarını kaydetti.

   Nizam, üreticinin o kadar masraf yapmasına rağmen çiftçi kredilerindeki faiz farkı nedeniyle para kazanamadığını dile getirerek, kredilerdeki faiz ile döviz arasında bağlantı olduğunu vurguladı.