Ülkemizde sıcak havaların artmasıyla birlikte klimalar soğuk havaya ayarlanarak daha çok çalıştırılmaya başladı. Bu da santrallerdeki elektrik yükünün daha fazla artmasına neden oldu.

   Ülkemizde daha önceki yaz dönemlerinde aşırı yüklenme sonucu elektrik kesintileri meydana gelmiş, dönüşümlü elektrik kesintileri nedeniyle vatandaş canından bezmişti.

    Yeterli yatırımların ve gereken onarımların yapılmaması nedeniyle bu yaz da aynı sorunun yaşanması söz konusu...

    BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, gerekli yatırımların, gereken parçaların getirilememesi ve onarımların yapılamaması nedeniyle yaklaşık 60-70 megawatt arası açık olacağını söyledi.

   Bu durumda Güney Kıbrıs’tan elektrik alınması yoluna başvurulacağını belirten Tuğcu, Güney Kıbrıs’tan elektrik alınamaması durumunda elektrik kesintilerinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

   Güney Kıbrıs’ın da turizm sezonu nedeniyle sürekli elektrik veremeyebileceğini dile getiren Tuğcu, Güney Kıbrıs’ın elektrik vermemesinin dönüşümlü elektrik kesintilerine yol açacağına değindi.

“Yatırım yapılsa bile 15 ay lazım”

   EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu, yatırım kararının bugün alınması dahilinde, 15 aylık bir süreye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Tuğcu, Teknecik Santrali’ne doğru yatırım yapılması dahilinde maliyetlerin de düşeceğini söyledi.

    Elektrik kesintileri için Türkiye’den 4 adet yedek jeneratör getirilse bile bunun bir çözüm olamayacağını ifade eden Tuğcu, söz konusu jeneratörün kurulması için çok uzun bir süreye ihtiyaç duyulacağından bunun da bir çözüm olmadığını anlattı.

   Tuğcu, Türkiye’den jeneratör getirildiği taktirde bunun maliyetinin halkın cebinden çıkacağını vurguladı.

“Makine 7 ve makine 8 şu an çalışmıyor”

    Teknecik Santrali’nde makine 7 ve makine 8’in şu anda çalışmamasının da elektrik kesintilerinde önemli rol oynayacağını belirten Tuğcu, “Beklediğimiz 60-70 megawattlık eksikliğin yaklaşık 30 megawattı buradan kaynaklanacak” ifadelerine yer verdi.

    Tuğcu, “Makine 7’nin parçaları daha yeni geldi, makine 8’in ise sigorta konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle parasının tam ödenmemesi söz konusu. Bu sıkıntılar da elektrik kesintilerine neden olacak” dedi.

   Güney Kıbrıs’tan alınan elektriğin maliyetinin kilovat başına 44 Dolar ile 66 Dolar arasında olduğunu belirten Tuğcu, AKSA’dan elektrik alındığı zaman bu rakamın kilovat başına 16 Dolar olduğunu kaydetti.

   Teknecik Santrali’ne iyi onarım ve bakım yapıldığı taktirde bu rakamın kilovat başına 10 Dolarlık bir üretim olduğunun altını çizen Tuğcu, “Bunları göz önünde bulundurarak yapılması gereken Başbakan Ünal Üstel’in verdiği sözü tutup, Teknecik Santrali’ne yatırım yapılması gerekiyor” dedi.