Sinek popülasyonundaki artış herkesi canından bezdirdi. Birçok kişi sineklerden kurtulmak için kimyasal ilaçlara başvurdu. Ancak bu yöntemle de sinekleri yok eden canlılarda ortadan kaldırılmış oldu.
Bağımsız Gazete, sinek artışı nedenleri ve bu konuda yapılabilecek olanlar hakkında Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir’den bilgi aldı.
Sinek popülasyonunun artma nedeninin iklim değişikliği ve yerel yanlışlar olduğunu söyleyen Sahir, mücadelede de kesinlikle kimyasalların kullanılmaması konusunda uyardı. Sahir, kimyasallarla sadece sineklerin değil, aynı zamanda onları yok eden canlılarında öldüğünü belirtti.
“Sadece sinekler değil, fare ve hamam böceği popülasyonunda da artış var”
Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, alıştığımız dengelerin bugünlerde daha çok sarsılacağını söyleyerek, bunun nedenin de iklimin değişimi olduğunu belirtti.
Sahir, daha nisan ayının başında 30 derecenin üzerine çıkan bir sıcaklık yaşanmasına dikkat çekerek, martta da soğuk beklerken yine aynı sıcaklıkları yaşadığımızı hatırlattı.
Bu yıl kış bile yaşamadığımızı söyleyen Sahir, bunun dengenin bozulduğuna yönelik bir işaret olduğunu kaydetti.
Sahir, ayrıca doğanın dengesini yanlışlarla da bozduğumuzu belirterek, bunun en büyük örneklerinden birinin de çam kese böcekleri olduğunu ifade etti.
Çam kese böceği popülasyonunun arttığını ancak neden diye kimsenin araştırmadığını kaydeden Doğan Sahir, “ast olan dengelerin bozulmasıdır ve bozan da insandır” dedi. Sahir, dengeler bozulduğu için sineklerin de çoğaldığını ve ayrıca fare ve hamam böceklerinin de çoğaldığını ifade etti.
Bunları yok dengelerin ya da bunları dengede tutan unsurların ortadan kalkmasının fare, sinek gibi haşerelerin artışına neden olduğunu belirten Sahir, doğal dengelerin bozulduğuna işaret etti.
“Kimyasallar diğer canlıları da ortadan kaldırıyor”
Doğan Sahir, insanların çok aşrı kimyasallar kullandığını söyleyerek, bunun da aslında sivri sinekleri yok eden diğer canlıları da ortadan kaldırdığını kaydetti.
“Biz iklimi dengelemenin ara koşullarını küçük bir ada olarak dengeleyebilir miyiz” diye soru işareti oluğunu söyleyen Sahir, bir ölçüde yapabileceğimizi belirtti.
Sahir, “yanan ağaçların yerine yenisini dikmedik. Diktiklerimiz tutmuyor. Yüzde 10’nu, 15’i ancak tutuyor. Onlarında ağaç olup, olmayacakları şüpheli ancak ağaçları azalttığımız için onların görevi olan yağışları da daha dengesiz hale getirdik” dedi.
“Bu dönemde ülkenin yemyeşil olması gerekirdi”
Doğan Sahir nisan ayında yemyeşil olması gereken bir ülke olduğumuzu ve bazı sineklerin yaygınlaşmasının da mayıstan sonraya kalması gerektiğini belirtti ancak bizim nisan ayında bunu yaşadığımızı ve çok olağanüstü kabul ettiğimizi ifade etti.
Doğanın bir döngüsü olup, her mevsimde de ona özel bir şeyler yaşandığını söyleyen Sahir, “kuşların göç dönemleri vardır. Bu kuşlar buraya geldiğinde de bu sinekleri yem yapıp tüketiyor. Ancak ülkemiz o kadar bir dengesiz hale geldi ki onlar da zamanın da gelemiyor. Buna bağlı olarak da sineklerde artıyor” dedi.
“Birçok meyve sebze sineklerden etkileniyor”
Doğan Sahir, bütün meyvelerin de sineklerin saldırısına uğradığını belirterek, bu yıl birçok meyve sebzenin sinek saldırılarından etkilenmekte olduğunu söyledi.
Sahir, bu konuda yapabileceğimiz birçok şey olduğunu söyleyerek, ne ile mücadele ettiğimize bakmamız gerektiğini belirtti.
Kimyasal hiç kullanmamız gerektiğini kaydeden Sahir, arıların geliştiği dönemlerde, çiçeklerin açtığı dönemlerde kimyasal gibi öldürücüler kullanmanın dengeye daha büyük bir zarar vereceğini ifade etti.
Sahir, yapılabilecek olanın türe göre mücadele biçimi olduğunu kaydederek, sivrisineklere karşı biyolojik ya da organik ilaçlar kullanılması gerektiğini söyledi.
Böylece bu ilaçların sadece onlara yönelik etkili olacağını belirten Sahir, havaya sıkmaların da çok ciddi bir yanlış olduğunu kaydetti.
Doğan Sahir, bunun doğrudan bir sürü böceğe etki ederken, insanlara da etki ettiğini söyledi ve bilimsel olarak yapılan çalışmalarında bu yönetimin 5’te 1 oranın da sinekleri öldürdüğünü gösterdiğini belirtti.
“Alabileceğimiz önlemler var”
Yanlış yönetimleri yapmak yerine; etrafta su birikintisi bıraktık mı , kap kacak bıraktık mı, diye bakmak gerektiğini söyleyen Sahir, sineklerin bunların içerisinde yuvalanıp, çok hızlı bir şekilde çoğalma eğilimi oluğunu ifade etti.
Doğan Sahir, bir sivrisinekten onlarca, yüzlerce başka sivrisinek çıkacağını ifade etti ve sivrisinekler dışında bir de kuruyan otlarda türeyen sineklerde olduğunu kaydetti.
Bu nedenle kuruyan otların da ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Sahir, böylece sineklerin popülasyonunu biraz olsun kontrol altına alma şansı bulacağımızı söyledi.
Doğan Sahir, hamam böcekleri için de geçerli olan bir şey olduğuna dikkat çekti ve yiyecek atıklarının temizliğini ve ıslak yerlerin temizliğini dikkatle yapmamamız durumunda hamam böceklerinin de yaşama şansı kalmayacağını belirtti.
Sahir, hamam böceklerinin biz beğenmesek de bizim döküntülerimizi temizlemeye çalıştığını ifade etti.
Doğan Sahir özellikle ilaçlama konusunun yıllardan beridir yanlış yapılan bir konu olduğu için bu yıl ve önümüzdeki yıllar sinek popülasyonun da patlama beklendiğini yineledi ve yapmamız gerekenin de kimyasalları bir an önce hayatımızda çıkararak doğal yollarla doğal biçimde mücadele etmeyi düşünmemiz gerektiğini kaydetti.