Ahmet UÇAR

   Dünya standartlarında bir kaliteye sahip olan zeytinyağıyla Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden birçok ülkeye ihracat yapılırken, ülkemizdeki zeytinciliğin gelişmesi için de önemli adımlar atılıyor.

   Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası’nın altında çıkarılan Zeytin ve Zeytin Ürünlerinin Resmi Kontrolleri ile Kayıt ve Onayına İlişkin Tüzük’le zeytin işletmelerinin denetlenmesi, kayıt altına alınması ve halk sağlığının korunması amaçlanıyor. Ancak işletmelerden alınan numunelerin analiz edilebileceği bir laboratuvar ne yazık ki ülkemizde bulunmuyor. Bu nedenle bu analizler Türkiye’de yapılıyor.

   Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen projeler sonucunda zeytincilik sektörünün denetim altına alınabilmesi için Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’nin destekleriyle ülkemizde de Güzelyurt bölgesinde analiz laboratuvarı kuruluyor.

   Konuyla ilgili BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca ile Teknik Personeli Yüksek Ziraat Mühendisi ve Zeytin Uzmanı Hüseyin Karanfiloğlu, binanın TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından sağlanacağını, ekipmanların AB’den temin edileceğini ve eksikliklerin ise T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından tamamlanacağını bildirdi.

Karaca: Binayı TİKA, bazı ekipmanları AB karşılayacak

   Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Cem Karaca,  Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası kapsamında zeytin ürünlerinin korunması ve artırılması noktasında kendilerinin de yer aldığını belirterek, kendilerinin denetim bacağının laboratuvar kısmını üstlendiklerini kaydetti.

   Denetim sırasında zeytinlerin standartlara uygun olup olmadığının kontrol edildiğini dile getiren Karaca, ülkede bu konuda bir laboratuvarın bulunmadığı, Devlet Laboratuvarı’nın da buna yönelik imkanlarının olmadığını ifade etti.

   Karaca, zeytin ve zeytin ürünleri analiz laboratuvarına yönelik bir proje hazırladıklarına işaret ederek, laboratuvarın yer alacağı bölge olarak Güzelyurt’u hedef koyduklarını anlattı.

   Bina için TİKA’ya (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) bir proje yaptıklarını ve bina kısmının TİKA tarafından sağlanacağını söyleyen Karaca, ekipmanların birkaçının Yüksek Ziraat Mühendisi Hüseyin Karanfiloğlu’nun geçmiş dönemlerde yaptığı proje dolayısıyla AB tarafından karşılanacağını açıkladı.

   Karaca, diğer eksiklerin ise Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından tamamlanacağına dikkat çekerek, binanın önümüzdeki aylarda teslim alınacağı öngörüsünde bulundu.

     Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası altında çıkan “Zeytin ve Zeytin Ürünlerinin Resmi Kontrolleri ile Kayıt ve Onayına İlişkin Tüzük” başlığını taşıyan tüzük ile 40’a yakın numune alındığını belirten Karaca, ülkemizde laboratuvarının bulunmaması nedeniyle bunların analiz için Türkiye’ye gönderileceğini kaydetti.

   Karaca, bu laboratuvarın ülkemizde kurulmasıyla hem zaman kazanılacağına hem de maddi yönden rahatlama sağlayacağına işaret ederek, bunun yanında daha çok numune üzerine çalışma şanslarının olacağını bildirdi.

Karanfiloğlu: Teknik personellerin de alınmasıyla sektör denetlenebilecek

   Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde görev yapan Yüksek Ziraat Mühendisi ve Zeytin Uzmanı Hüseyin Karanfiloğlu, zeytinle ilgili çalışma yaptıkları süreç içerisinde ihtiyaç duyulan basamakların belirlendiğini belirterek, bunlardan birisinin de laboratuvar ve analizler olduğunu kaydetti.

   Karanfiloğlu, 2019’da AB’ye bir proje sunduğunu ve bunun kabul gördüğünü anımsatarak, ancak pandemi dönemi ve bazı politik nedenlerden dolayı bu sürecin uzadığını anlattı.

   AB’nin bu yıl bu ekipmanlar açısından kendilerine destek vereceğini bildirdiğini dile getiren Karanfiloğlu, ihale sürecinin yapıldığını ama ihalenin teknik şartnamesinde sorun yaşanması nedeniyle bu ihalenin durdurulduğunu ifade etti.

   Karanfiloğlu, ihale sürecinin tekrarlanacağını ve standartlara uygun davranılacağına işaret ederek, laboratuvarda ihtiyaç duyulacak malzemenin oradan temin edileceğinin altını çizdi.

   Karanfiloğlu, laboratuvarın Güzelyurt’ta kurulmasının hedeflendiğini söyledi.

   Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yasası üzerine de çalıştıklarına dikkat çeken Karanfiloğlu, bu Yasa’yla birlikte gerekli teknik personellerin de istihdam edileceğini ve böylece kurulacak laboratuvarın altyapısıyla birlikte sektörün yerel imkânlarla da denetlenebileceğini bildirdi.