Yaz sıcaklıklarının kendini göstermeye başladığı şu günlerde fazla kilolardan kurtulmak, her zamankinden daha çok formda olmak isteriz. İşimizin de kolay olduğunu düşünürüz. Ne de olsa yaz yemeklerinin hafif gibi bir ünü vardır. Gerçekten bir çoğu da öyledir. Birbirinden renkli ve her renginde bir fayda veren ve bize mutluluk veren ayrı ayrı yararları olan meyveleri yaz aylarında piyasada görmekteyiz.

Birçok hastalığa birebir çözüm olarak görülen meyvelerin faydaları oldukça fazla ve her bir meyvenin vücuda sağladığı ayrı bir fayda var. Tabi ki bu faydaları zarara dönüştürmemek için tükettiğimiz meyvelerin de miktarına dikkat etmeliyiz. Günde üç veya dört porsiyon meyve tüketmek önemli olmakla birlikte aşağıda bahsedeceğimiz faydalarından yararlanmamıza neden olacaktır.

BAZI YAZ MEYVELERİ VE FAYDALARI

1- Karpuz:

·     Yaz aylarının vazgeçilmez ve değişilmez meyvelerinden birisi olan karpuz, kırmızı rengini içeriğindeki likopenden almakla birlikte hem vitamin ve mineral açısından zengin hem de çok yüksek bir antioksiden kapasitesi olan bir meyvedir.

·     Büyük oranda su içeren karpuz yaz aylarında su kaybının yaşandığı dönemde tüketilmesi önerilmektedir.

·     Karpuz, kolesterolun düşürülmesinde, inme riskini azalttığı gibi yüksek potasyum içeriği ile kan basıncını da dengeleyerek kalbin daha verimli çalışmasında potansiyel etkisi vardır.

·     Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleme ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynuyor. Böbrekleri çalıştırıyor ve iyi bir idrar söktürücüdür.

·     Ayrıca A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini bakımından zengin olan karpuz, 2-3 dilim tüketmek sanılanın aksine kilo yapmaz. Ancak çok fazla karpuz tüketimi içeriğindeki şeker nedeniyle kan şekerinde dalgalanmalara yol açabilir. Her besinde olduğu gibi tüketim miktarına dikkat etmeliyiz.

2- Kavun:

·        Şeker miktarı en yüksek meyvelerdendir.

·        Şeker hastaları ve insulin direnci olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekirken içeriğinde bol miktarda C vitamini ve beta karoten içermektedir. C vitamini ve beta karoten, yaşlanma karşıtı, hücre yenileyici özelliğe sahiptir.

·        Yüksek kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürmede potansiyel etkiye sahiptir.

·        Bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını da desteklemektedir.

3- Çilek:

·        Bahar aylarının vazgeçilmez meyvesi olan çilek lezzetinin yanı sıra sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Antik Roma döneminde tedavi amaçlı kullanıldığı da bilinmektedir.

·        Vücudumuz için önemli ve gerekli olan C vitamini içeriği yüksektir. 1 avuç dolusu çilek (12 büyük boy) günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılar.

·        Antioksidan içeriği zengindir; antosiyanin, ellagik asit, kaempferol, kuersetin içerir. Bu antioksidanlar kanser savaşçısıdır, bu nedenle hepsini içeren ender besinlerdendir.

·        Düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını korur, kalp krizi geçirme riskini %30 azaltır.

·        Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürür, damar sağlığını korur.

·        Potasyum ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle inmeye karşı korur, kan basıncını düzenler.

·        Su ve lif içeriği yüksek, kalori değeri düşüktür. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde olumlu etkisi vardır.

·        Sindirim sistemini düzenler, kabızlık için faydalıdır.

·        Alerjik etki gösterebilir, özellikle çocuklarda dikkatli tüketilmelidir.

·        Kan şekerini dengeler, şeker hastalığı riskini azaltır.

4- Kiraz:

·        Yazın herkesin severek tükettiği kirazın içeriğinde A vitamini, C vitamini, potasyum, ve lif yüksek oranda bulunmaktadır.

·        Yapısında bolca fosfor bulunması ve melatoninden dolayı sinirlerin kuvvetlenmesini ve sakinleşmeyi de sağlamakla uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır.

·        20 kirazda 12-25mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu ve bu madde aspirinden on kat daha etkili olduğu tespit edilmiştir ve antosiyanin içeriyle kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltmada potansiyel etkisi vardır.

·        Kolesterolü ve kan şekerini düşürmede potansiyel etkisi vardır.

·        Yapısında bulunan flavanoidler vücuttaki toksinleri temizleyip antioksidan etki yapar ve kabızlığa iyi gelir.

5- Üzüm:

·        Yaz aylarında bolca tüketilen üzüm, şeker bakımından oldukça zengin. Bunun yanında içeriğinde bulunan antosiyaninler ve flavonoidler antioksidan özelliğini arttırıyor.

·        Kan pıhtılaşmasını, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün oksitleyici etkisini önlemeye yardımcı oluyor. Bu sayede kalp ve kan dolaşımı hastalıklarını da önlüyor.

·        Yüksek miktarda su ve lif içermektedir. Vücutta zehirli ve zararlı bir madde olan “üre”nin birikmesine engel olarak vücuttan atmasına yardımcıdır.

6- Erik:

·        İçeriğinde B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B6 (pridoksin), A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, sodyum, demir potasyum ve magnezyum bulunmakla zengin vitamin kaynağıdır.

·        Yüksek antioksidan olmakla birlikte detoks yapıcı gücüyle önemli bir anti-aging meyvedir.

7- Kayısı:

·        İçeriğindeki yüksek lif miktarı ile beslenmemizde olmazsa olmaz meyveler arasında yer almaktadır.

·        Yüksek oranda karatoneid içermesiyle bağışıklık sistemini destekleyip, cildimizi de koruma görevi vardır. Karpuz ve domatesde de bulunan güçlü bir antioksidan olan likopen kayısıda da bulunmaktadır. Likopen içeriği damarlarda yağ birikmesini de önlemektedir.

8- Şeftali:

·        Bol miktarda A ve C vitamini içerir ve içeriğinde bulunan maddeler vücudu yenileyerek bağışıklığı kuvvetlendiriyor.

·        Hazmı kolaylaştırıyor ve böbrekler için yararlı bir meyvedir.

Bazı yaz meyvelerinin özelliklerini yazmaya çalıştım. Görmüş olduğunuz gibi her meyvenin kendine özel faydası bulunmaktadır. Bu yüzden gün içerisinde farklı meyve seçenekleri tüketmeliyiz. Tabi ki faydayı zarara dönüştürmemek için tüketim miktarlarına da dikkat etmeliyiz. Unutmamalıyız ki her şeyin “Azı karar, çoğu zarar”.

                                                                                Sağlıklı ve formda günler diliyorum…