Yaşlı Hakları ve Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Hatice Jenkins, şizofreni hastalarının, barınma, ilaç ve iş bulma gibi sorunlar yaşadığını anlattı. Şizofreni hastalarının zihinsel engelli olmadığını ifade eden Jenkins, bu kişilerin ayrı bir dünyaları olup, hastalıklarının alevlendiği dönemlerde halüsinasyonlar görebildiklerini veya sesler işitebildiklerini fakat ilaç tedavilerini devam ettirdikleri sürece normal bir hayat sürdürebildiklerini söyledi.

    Jenkins ayrıca şizofreni hastalarının damgalanma korkusu ile aileleri tarafından toplumdan saklandığını belirterek bu hastalığın sürekli tedavi gerektirdiğini söyledi. Jenkins, “Şizofreni hastalarıyla ilgilenen, onlara bakan birileri mutlaka olması gerekir çünkü bu hastaların birçoğu hastalığını kabul etmediği için ilaçlarını da almıyor ve bu nedenle hastalığı alevlenip tekrar hastaneye yatmak zorunda kalıyorlar ” dedi.

   

“Şizofreni hastalarına verilen engelli maaşı yetersiz”

    Şizofreni hastalarının sadece devletten engelli maaşı aldığını ifade eden Jenkins, gençken anne babaları ile yaşadıkları için bu paranın cep harçlığı olarak yettiğini ancak bu kişilerin orta yaşlı ve yaşlı olup da anne babaları vefat ettiğinde hem maddi hem de manevi yönden yoksunlaşıp kimsesiz ve parasız kaldıklarını ifade etti. Jenkins, devletten aldıkları engelli maaşı ise yaşlandıklarında bakım almak için çok yetersiz kaldığını söyledi. 

   Bu kişilerin anne ve babaları vefat ettiğinde kalacak yerleri de olmadığını ifade eden Jenkins, “Zaten hayat boyu aldıkları ilaçların etkisiyle daha çok fiziksel rahatsızlıkları oluyor. Ancak bu insanlara sahip çıkan yok.    Ayrıca bu hastalık utanılacak bir hastalık olarak görüldüğü için de gizleniyor. Sadece topluma rahatsızlık verecek bir durum yaşandığında konuşuluyor ve daha sonra unutuluyor. Bu hastalar gençlik yıllarında iş bulma ve çalışma sorunları yaşarken yaşlandıklarında ise barınma ve bakılma sorunu yaşıyorlar” dedi.

    Onlar için ayrı barınma yerleri olmadığından, yaşlı bakımevlerinde diğer yaşlılarla aynı yerde kalmaktan başka alternatifleri olmadığından söz eden Jenkins, fakat yaşlı bakımevlerinin bu hastalara psikiyatrik destek sağlayacak kapasiteleri olmayıp, bu nedenle devlet tarafından desteklenmeleri gerektiğini veya bu hastalar için ayrı bakımevleri yapılması ve psikiyatri hemşirelerinin buralarda çalıştırılması gerektiğini söyledi.

“Ruh Sağlığı Yasası çıkarılmalı”

   Hatice Jenkins, 80 yıllık Ruh Sağlığı Yasası’nın artık güncellenmesi ve bu kişilerin toplum içerisinde rehabilitasyonuna fırsat verecek uygulamaların olması gerektiğini belirtti. Toplumda bu hastalıklara karşı farkındalık yaratılmasının önemine değinen Jenkins, ayrıca bu kişilerin ailelerine bilgi ve destek verilmesi gerektiğini söyledi.

   Jenkins, Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nin artan hasta sayısına karşı kapasitesinin artık yetersiz kaldığı ve bu hastaneye daha fazla kaynak ayrılması gerektiğine vurgu yaptı.