Ahmet KARAGÖZLÜ

   Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı bir Kıbrıslı Türk ile vatandaş olmayan kişilerin evliliğinden doğan çocuklar yıllardır “vatandaşlık” hakkından mahrum bırakılıyor.

   Karma evlilik mağdurlarının örgütlendiği Kimliksizler Derneği’nin mücadelesiyle Kıbrıs Cumhuriyeti, belirli kriterleri karşılayan 14 kişiye “vatandaşlık” verilmesini onayladı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kimliksizler Derneği Kurucu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Can Azer, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin karma evlilik mağduru olan 14 kişiye vatandaşlık vermesinin mücadeleleri için umut verici ancak yetersiz olduğunu vurguladı.

   Azer, Kimliksizler Derneği olarak karma evlilik mağduru olan herkese “vatandaşlık hakkı” verilene kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

“Kriterler hukuka aykırı”

   Azer, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından duyurulan kriterlerin nasıl uygulandığı ve uygulanacağı konusunda net bilgilerin olmadığını belirterek “Hukuk devleti olduğunu iddia eden Avrupa Birliği üyesi bir devletin keyfi uygulamalarıyla karşı karşıyayız” dedi.

   Kriterler arasında “Türkiye’de evlenmiş olmak”, “Türkiye’de yaşamış olmak” ve “Adaya sonradan gelmiş olmak” gibi anayasa ve yasalarda yazmayan keyfi uygulamaların bulunduğunu belirten Azer, bu nedenle bu kriterlerin hukuka da aykırı olduğunu söyledi.

“Hiçbir çocuğa ayrımcılık yapılamaz”

   Açıklanan kriterlerin çocuk haklarına, Avrupa Birliği normlarına, yurttaşlar arasındaki eşitlik ilkesine ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kendi anayasal ve yasal mevzuatına aykırı olduğuna dikkat çeken Azer, anayasaya göre “Kıbrıslının çocuğunun Kıbrıslı olduğunu” vurguladı.

   Ebeveynlerinden biri Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşı olan her çocuğun “anne ve babasının nerede evlendiğine, evlenip evlenmediğine, çocuğunun nerede doğduğuna bakılmaksızın” eşit yurttaşlık hakkına sahip olduğunu belirten Azer, hiçbir çocuğa, ailesinin evliliği veya doğum yeriyle ilgili ayrımcılık yapılamayacağının altını çizdi.

“‘Kıbrıslının çocuğu Kıbrıslıdır’ kriteri uygulanmalı”

   Azer, Kıbrıs Cumhuriyeti gerçekten samimiyse, yasada yazan “Kıbrıslının çocuğu Kıbrıslıdır” kriterini uygulaması gerektiğini ifade ederek sadece bu kriterin uygulanmasıyla karma evlilik sorununun ortadan kalkacağına dikkat çekti.

   Kimliksizler Derneği olarak yaptıkları eylemlerin, uluslararası görüşmelerin baskı unsuru oluşturduğuna dikkat çeken Azer, “Tüm bunlara rağmen mağdurların kendi başvurusunu yapması, takip etmesi ve yasal yollarla ısrarcı olması için uygun bir konjonktürdür. Hepimize görev düşüyor. Bizler de dernek olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hep birlikte yapacağımız yeni girişimler için de katkılarınızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.