Eniz ORAKCIOĞLU

   Pahalılık aldı başını gidiyor… Döviz kurunun yükselişinin yanı sıra gider kalemleri arttıkça, tüm sektörler de mal ve hizmet bedellerini yükseltiyor.

   Tüp gaza dün 25 TL, ekmeğe de bugün 1,50 TL zam yapıldı. Marketlerdeki gıda ve hijyen ürünleri de zamlanmaya devam ediyor. Buna göre, 24’lü tuvalet kağıdının fiyatı 190 TL’den 230 TL’ye, 12’li havlunun fiyatı (rulo peçete) 180 TL’den 220 TL’ye, 3 litre sıvı çamaşır ilacının fiyatı 120 TL’den 150 TL’ye, 3 litre çamaşır yumuşatıcısının fiyatı 90 TL’den 110 TL’ye, baldo pirincin fiyatı ise 70 TL’den 95 TL’ye yükseldi.

   Rakı fiyatı da yüzde 50 zamlandı, 70’lik rakının fiyatı 200 TL’den 300 TL’ye çıktı.

Nalcıoğlu: Fiyat artışları devam edecek

   Marketler Birliği Başkanı Fuat Nesip Nalcıoğlu, “Arttık biz de, halk da duruma alışıyoruz” diyerek, enflasyon devam ettiği sürece fiyat artışlarının devam edeceğini kaydetti.

   Nalcıoğlu, geçmişten bugüne vatandaşlarımızın alışkanlığı olan stokçuluğun da ekonomik şartlar ve zamlar sebebi ile son bulduğunu belirterek, eskiden kilolarca ya da paketlerce alınan ürünlerin miktarının azaldığını ifade etti.

   Marketlerin manav reyonlarından bir zamanlar 2 -3 kilo salatalık, domates veya patates alan müşterilerin artık taneyle alışveriş yaptıklarını kaydeden Nalcıoğlu, evde bulunsun diye alınan 3-4 paket bakliyatın da tek pakete düştüğünü söyledi.

Çıralı: Fiyatı yükseltmek zorunda kaldık

   Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, ekmeğin bugünden itibaren fiyatının 15 TL’ye yükseldiğini söyleyerek, gelen zamlar nedeni ile fırıncılarında ekmek fiyatını yükseltmek zorundan kaldığını kaydetti.

   Çıralı, şubat başında ekmeğin fiyatının 15 TL’ye çıkarıldığını daha sonra hükümetle yaptıkları istişareler sonucu fiyatı 13,50 TL’ye düşürdüklerini hatırlatarak, “Geçen ay başbakan fırıncılardan fiyatı düşürmesini talep etti. Biz de hükümete 4 maddelik bir öneri verdik. Başbakanında önerileri hayata geçirebilmek için bizden 1 hafta 10 gün bir süre isteyince, fiyatı 15 TL’den 13,50 TL’ye düşürdük. Öneriler hayat bulmayınca ekmeğin fiyatını artırmaktan başka bir çaremiz kalmadı” dedi.

   Çıralı, fırıncılar olarak toplantı yaptıklarını ve ekmeği kimi fırınların 15 TL, kimi fırınların da 15,50 TL’ye satma kararı aldıklarını ifade etti.

   Önerilerin içerisinde en önemli 2 maddeden bahseden Çıralı, “Günden güne piyasadaki payımız azalıyor. Bu durumda fırınların işlerini azaltarak, maliyetleri ciddi anlamda artırıyor. Önerilerimizden biri 2018’de beri ülkemize ithal edilen donmuş ekmeği, ülkemizde de yapabilmek ve rekabet edebilmek için un ithalatının serbest bırakılmasıydı. Çünkü, buradaki un kalitesi ve un fiyatları nedeni ile söz konusu ekmeği yapamıyoruz. Bir diğer önerimiz ise market fırınlarının müşteri çekebilsin diye ekmeğe gelişi güzel fiyat koymasının önüne geçilmesiydi” dedi.

   Taleplerinin çok basit olduğundan bahseden Çıralı, hükümetin bu konulara eğilerek, fırıncıların daralan payını yeniden iyileştirilesini istedi. Çıralı, taleplerin gerçekleşmesi ile ekmeğin fiyatının yeniden değerlendirilebileceğini de söyledi.