Eniz ORAKCIOĞLU

   Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan turizm, pandemiden önceki günlerine dönmeye çalışıyor.

   Yolcu sayısında ve konaklamada pandemi öncesi rakamlara geri dönüldü ancak geceleme sayısında beklenen rakamlara ulaşılamadı. Yabancı turist sayısındaki azalış da turizmciyi etkiledi…

   Turizm sektöründeki geri gidiş, hem otellerin hem de acentelerin ekonomik anlamda çıkmaza girmesine neden oldu.

   Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, “Kumarhanesi olmayan otellerin yüzde 90’ı kapandı, 160 acentenin 100’ü kapama noktasına geldi” dedi.

Tolun: Geceleme hariç 2019’u yakaladık

   Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, eylül ayına kadar olan dönem içerisinde, yolcu sayılarında ve otel konaklamalarında pandemiden önceki dönem olan 2019 yılındaki başarının yakaladığını ancak yabancı turist sayısında beklenin olmadığını söyledi.

   Geceleme sayısında 2019 yılındaki rakamlara ulaşılamadığını belirten Tolun, 2019 yılında ortalama geceleme süresinin 6 gece olduğunu ifade etti.

“Yabancı turist sayısı ciddi oranda azaldı”

   Yabancı turist sayısındaki düşüşün uçak bileti fiyatları ile KKTC turizminin yurt dışında tanıtılmamasından kaynaklandığını belirten Tolun, KKTC’nin reklamını sadece TC Turizm Bakanlığı’nın yaptığını söyledi. Tolun, yabancı turist sayısında yaşanan düşüşün bir diğer sebebinin de tur operatörlerinin ülkemize karşı oluşan güvensizliğinden kaynaklandığını ifade etti.

   Hükümetin tur operatörlerine teşvik vereceğini söylediğini ama vermediğini kaydeden Tolun, teşvikin verilmemesinin tur operatörlerinde güvensizlik yarattığını vurguladı.

   Bugün yabancı turistin en çok tercih ettiği, turizmin zirvesine ulaşmış yerler olan Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın bile neredeyse ihtiyacı olmadığı halde tur operatörlerine teşvik verdiğini ve reklam yaptığını kaydeden Tolun, ülkemizde teşvikin kaldırılması ve reklam yapılmamasına anlam veremediklerini söyledi.

 “Çevreyi bozduk”

 Tolun, ülkemize gelen yabancı turist sayısındaki düşüşün bir diğer nedeninin ise çevre olduğunun altını çizerek, “Çevreyi bozduk” dedi.

   Ülkemize 2019’dan önce gelen yabancı turist sayısının ağırlıklı olarak ikinci yaş grubundan olduğuna işaret eden Tolun, ikinci yaş turizm grubunun ülkemize gezmek ve dinlenmek için geldiğini ancak birçok şehirdeki çevre kirliliği ve trafik düzensizliği nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirtti.

   Tolun, çevrenin temizlenmesinin önemine dikkat çekerek, “Yollarımız çöp içinde, her yerde çöp var. 3 gün Azerbaycan’da kaldım özellikle yollarda çöp aradım iki izmaritten başka hiçbir şey bulamadım. Bizim memlekette şehir içinde, şehir dışında, yollarda, sokaklarda her yerde yığınla çöp var” dedi.

“Yabancılara satılan evler kiralanıyor  ve kayıt dışı ekonomi oluşturuyor”

   Tolun, “Yabancılara satılan evler de turizme darbe vurmuştur. Gelen turistin büyük bir çoğunluğu bu evlerde kalmaya başladı. Bu da ciddi bir kayıt dışı ekonomi oluşturdu” dedi.

   Tolun, acentelerin vergi vererek iş yapmaya çalıştığını ama İskele, Tatlısu ve Girne’deki bu tesislerin, bu evlerin dolup taştığını, Larnaka’dan gelenlerin yüzde 80’inin bu yerlerde kaldığını ama bu tesisleri kiralayanların bir kuruş vergi vermediklerini vurguladı.

   Evlerini kiralayan yabancıların o parayı da yurt dışında kullandığını ifade eden Tolun, acentelerin bu ülkenin dış ticaret açığının yüzde 60’ını kapattığını ama bakıldığında acentelerin zor durumda olduğunu belirtti.

“Kumarhanesi olmayanlar dışındaki otellerin yüzde 90’ı kapandı”

   Tolun, kumarhanesi olmayanlar dışındaki otellerin yüzde 90’ının kapattığına vurgu yaparak, Lapta bölgesinde, Girne çevresinde açık otel kalmadığını, tek açık kalan kumarhaneleri olan oteller ve kumarhanelere yakın oteller olduğunu ifade etti.

   Kumarhanesi olan otellerin ise kendi yağları ile kavrulduklarını, kendi reklamlarını kendilerinin yaptıklarını söyleyen Tolun, bugün Casino İşletmecileri Birliği’nin yaptığı reklamın, KKTC’nin turizm alanında yaptığı reklamın kat kat üzerinde olduğunu da vurguladı.

   Tolun, 160 acentenin de 100’ünün kapatma noktasında olduğunu kaydetti.

“Yürüyüş gruplarımız azaldı”

   Tolun, yabancı turist sayısının yüzde 50 azaldığını belirterek “Benim 2019 yılında 40 yürüyüş grubum vardı bu yıl 7-8’e düştü. Yüzde 75 azaldı” şeklinde konuştu.

   Geçmişte İngiltere’de gittikleri fuarlarda gerek halk, gerekse tur operatörlerinden ilgi gördüklerini anlatan Tolun, “Şimdi stantlarımıza uğrayan tur operatörlerinin sayısı azaldı ve standımızda vakit geçirmez oldu. Eskiden standımızda 25 tur operatörü gelir standımızda durur, bilgi alırdı. Şimdi sitemkâr şekilde, bu fiyatlarla hiçbir şey yapamayacaklarını söyleyen 2-3 operatör stantlarımıza uğruyor. Operatörler “Bu fiyatlar Kıbrıs’ı satamayız, Kıbrıs’ı satacağımıza İspanyayı ya da İtalya’yı satarız” diye sitem ettiler” dedi.

   Tolun, ülkemize yabancı turist çekmek için olmayanların yapılması gerektiğinin altını çizerek, en başta uçak biletlerinin fiyatlarının ucuzlaması için çalışmaların yapılması, tanıtım ve reklam planlamalarının ve uygulamalarının gerçekleştirilmesi ve tur operatörlerine teşvikin verilmesi gerektiğini vurguladı.