Ahmet UÇAR

   “Akdeniz’in incisi” olarak adlandırılan ülkemizde turizm sektörü büyük önem taşırken, yetkililer tarafından atılan adımlar ise turizme darbe vuruyor.

   Kuzey Kıbrıs’taki tarihî, kültürel yerleri gezmek, müze ve ören yerlerinde vakit geçirmek isteyen turistler, tam anlamıyla hayal kırıklığı yaşıyor.

   Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin resmî internet sitesinde yer alan verilere bakıldığında toplamda 33 müze ve ören yerinin 17’si hafta sonu ve tatil günleri kapalıyken; 4 müze ve ören yerin ise tamamen kapalı.

   Öte yandan bu müzelerin çalışma saatlerine bakıldığında ise bu müzelere son giriş saati en geç 16.00. Bu giriş saatleri farklı müzelerde daha erken saatlere kadar iniyor.

   Verilere göre Dr. Fazıl Küçük Müzesi, Bizim Leydi Tire Ermeni Kilisesi, II. Mahmut Kütüphanesi, Bedesten, Kadı Menteşoğlu Konağı, Haydarpaşa Cami, Çıkarma Gemisi, Apastolos Andreas Manastırı, Alparslan Türkeş Müzesi, Rauf Dentaş Anıt Mezar ve Fazıl Küçük Anıt Mezar’ı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı olmadığı için bu kurumlardan izin alınması gerekiyor.

   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Başkanı Dener Öymen, bu durumun büyük sıkıntı yarattığını belirterek, sırf bu yerleri görmek için ülkeye gelen turistlerin mağduriyet yaşadığını vurguladı.  

Girne’de 8 müzenin 2’si tamamen, 1’i hafta sonları kapalı

   Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin resmî internet sitesinde yer alan 1 Kasım 2023 – 31 Mart 2024 tarihlerini içeren müze ve ören yerleri çalışma saatlerine bakıldığında 33 müzenin var olduğu görünüyor.

   Girne’deki müzelere ve çalışma saatlerine göz atıldığında toplamda 8 müze bulunurken, bunlardan ikisi tamamen, biri hafta sonları ve resmî tatillerde kapalı. Bir müzenin ise çalışma saati yer almıyor.

   Çalışma saatlerine göre Bellapais Manastırı, Girne Kalesi ve Müzesi 08.00 – 17.00 saatleri arasında hizmet verirken, son giriş saati ise 16.00.

   Harup Ambarı ve Kıbrıs Evi Müzesi ile Archangelos İkon Müzesi tamamen kapalı durumda.

   Bunun yanında Barış ve Özgürlük Müzesi 08.00 – 15.30 saatleri arasında hizmet verirken, bu müzeye en son saat 15.00’te girilebiliyor ve müze hafta sonu hizmet sunmuyor. Benzer durum Antifonitis Kilisesi için de geçerli. Bu kiliseye de 08.00 – 15.30 saatleri arasında girilebiliyor ancak son giriş saati saat 15.00’te.

   En sarsıcı sorunlardan birisi ise St. Hilarion Kalesi’nde yaşanıyor. Bu kale, 09.00 – 16.00 saatleri arasında hizmet verirken, buraya son giriş saati ise 14.45.

Mağusa’da 12 müzenin 9’u hafta sonu kapalı

  Verilere bakıldığında Mağusa’daki Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı 12 müzenin 9’unun hafta sonları kapalı olduğu dikkat çekiyor.

   Mağusa’da St. Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi, Othello Kalesi ve Salamis Harabeleri’nin hafta sonları kapalı olduğuyla ilgili bir ifade yer almazken, geriye kalan Namık Kemal Müzesi, Canbulat Müzesi, Kantara Kalesi, Enkomi Harabeleri, Kral Mezarları ve Müzesi, İskele Arkeoloji Müzesi, Akkule Tabyası, Ay. Trias Bazilikası, Yeni İskele İkon Müzesi ise hafta sonları ve tatil günleri kapalı.

   Bu müzelerin çalışma saatlerine göre genel olarak 08.00 – 15.30 saatleri arasında hizmet sunulurken, sadece St. Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi 16.30’a, Salamis Harabeleri de 17.00’ye kadar açık bulunuyor. Söz konusu müzelerin çoğuna son  giriş saati ise 15.00.

Güzelyurt’taki müzelere son giriş saati 14.30

   Güzelyurt’ta St. Mamas İkon Müzesi, Vuni Sarayı, Soli Harabeleri, Güzelyurt Arkeoloji ve Doğa Müzesi , Güzelyurt Tren İstasyonu Müzesi olmak üzere Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı  5 müze bulunuyor.

   Verilere göre müzeler 08.00 – 15.30 saatleri arasında hizmet sunarken, müzelere son giriş saati ise 14.30. Öte yandan Güzelyurt Tren İstasyonu Müzesi’nin ise hafta sonları ve tatil günleri kapalı olduğu dikkat çekiyor.

Lefkoşa’daki müzeler hafta sonu kapalı

   Lefkoşa’daki Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı 8 müze bulunurken, bunlar Saçaklı Ev, Mevlevi Müzesi, Derviş Paşa Konağı Etnografya Müzesi, Lüzinyan Evi Müzesi, Taş Eserler Müzesi, Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi, Barbarlık Müzesi, Bedesten Ortaçağ Mezar Taşları Müzesi şeklinde sıralanıyor.

   Verilere göre Mevlevi Müzesi ile Bedesten Ortaçağ Mezar Taşları Müzesi tamamen kapalı durumda. Geriye kalan müzeler de 08.00 – 15.30 saatleri içerisinde hizmet sunarken, bu yerlere son giriş saati 15.00.

   Öte yandan Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin resmî internet sistesinde Lefkoşa’daki müzelerin hafta sonları ve tatil günleri kapalı olduğu belirtiliyor.

11 müze ve ören yeri için ilgili kurumlardan izin alınmalı

   Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı olmayan müze ve ören yerleri için ilgili kurumlardan izin alınması gerekiyor.

   Verilere göre söz konusu kurumlar şöyle:

   “Dr. Fazıl Küçük Müzesi, Bizim Leydi Tire Ermeni Kilisesi, II. Mahmut Kütüphanesi, Bedesten, Kadı Menteşoğlu Konağı, Haydarpaşa Cami, Çıkarma Gemisi, Apastolos Andreas Manastırı, Alparslan Türkeş Müzesi, Rauf Denktaş Anıt Mezar, Fazıl Küçük Anıt Mezar.”

Öymen: Kafileleri gezdirirken sıkıntı yaşıyoruz

   Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Başkanı Dener Öymen, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin en önemli eksikliğinin bu yerlerin çalışma saatleri olduğunu belirterek, hafta sonu çoğu müze ve ören yerinin kapalı olduğunu kaydetti.

   Öymen, bunun kabul edilemez olduğunu dile getirerek, “Eğer turizm ülkesiysek, bir turizm ülkesinde bu şekilde olmamalı” şeklinde konuştu.

   Açık olan müze ve ören yerlerinin de mesai saatleri içerisinde hizmet verdiğini ifade eden Öymen, “Siz yazda geleceksiniz. Akşamüstü bu yerleri gezmek isteyeceksiniz ama her yer kapalı olacak” dedi.

   Öymen, bu durumun gerekçesi olarak personel bulunmadığı savunmasının yapıldığına işaret ederek, her yerde fazladan personel bulunurken en gerekli yerde bulunmamasını eleştirdi.

   Fazla mesai yapılması için bütçenin yeterli olmadığını ancak en çok para kazanılan sektörün de turizm olduğunu anlatan Öymen, yetkililerin turizmi lokomotif sektör olarak gördüğünü ancak yapılanların bununla çeliştiğini vurguladı.

   Öymen, kendilerinin de bu durumdan çok şikayetçi olduklarını belirterek, kafileleri gezdirmek istedikleri zaman bu sorunu yaşadıklarını kaydetti.

   Karpaz’daki hiçbir müze ve ören yerinin açık bulunamadığını dile getiren Öymen, ören saatlerinin daireymiş gibi düşünüldüğünü ifade etti.

   Öymen, sırf tarihî ve kültürel yerleri gezmek için hafta sonu ülkeye gelen turistlerin açık müze ve ören yeri bulamadığına işaret ederek, yetkililerin ne yapıp edip bu sorunun önüne geçmesi gerektiğini vurguladı.

   Öymen, kafileleri gezdirirken açık yer bulup bulamayacaklarını, nasıl bir sorunla karşılaşacaklarını düşündüklerini söyledi. 

Editör: Ahmet Karagözlü