Eniz ORAKCIOĞLU

 

   Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK), “ihalelerde rant sağlandığı” ve “ihalesiz alımlar yapılarak kurumun zarara uğratıldığı” gerekçesiyle yılın başında Sayıştay Başkanlığı’nın denetimine girdi. TÜK Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun’un göreve yeni başladığı dönemde yaptığı başvuru sonucu Sayıştay, bazı dosyalarda inceleme başlattı.

   Kurumun zarara uğratıldığı, ihalelerin rant için kullanıldığı ve ihalesiz alım yapıldığı, mazot alımlarında yolsuzluk olduğu iddiaları üzerine denetlenen TÜK’ün soruşturmanın ne aşamaya geldiği henüz bilinmiyor.

   Edinilen bilgiye göre, Sayıştay, TÜK’le ilgili iki ayrı konuda soruşturma açtı. Soruşturmaların yolsuzlukla ilgili olduğu öğrenildi, iki dosyadan birinin serbest limanla ilgili olduğu öğrenildi.

   Soruşturma kapsamında Sayıştay Başkanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu üyeleriyle görüşerek kendilerine çeşitli sorular yöneltti. Temmuz-Ağustos aylarında TÜK Yönetim Kurulu üyelerinden izahat alan Sayıştay’ın henüz soruşturmayı tamamlamadığı belirtiliyor.

  

Beyatlı: Yönetime birkaç soru soruldu, sonrası yok

   Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Doğan Beyatlı, denetlenmesi için başvurulan dosyalarla ilgili Sayıştay Başkanlığı’ndan henüz bir rapor veya bir cevap gelmediğini söyledi.

   Beyatlı, söz konusu dosyalarla ilgili Sayıştay Başkanlığı’nın 3-4 ay önce kendilerinden bilgi istediğini ve birkaç soru sorduklarını ifade ederek bahse konu 2 dosya olduğunun altını çizdi.

   Beyatlı, Sayıştay’ın dosyalarla ilgili incelemelerde bulunarak yönetim kurulu üyelerine bazı sorular sorduğunu, daha sonrasında bir haber veya bir bilgi almadıklarını vurguladı.

  Beyatlı, söz konusu dosyaların bir tanesinin serbest limanla ilgili olduğunu ifade etti.

“Rant” iddiaları gündemdeydi

   Hatırlanacağı üzere BAĞIMSIZ Gazete’de TÜK’teki yolsuzluk soruşturması Mart 2023’te gündeme getirmişti. O dönemde BAĞIMSIZ’a konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kurumun çok ciddi zarara uğratıldığına dikkat çekerek TÜK’ün ihalelerinde sıkıntılar yaratıldığını ve birilerine rant sağlandığının duyumlarını aldıklarını belirtmişti.

   Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ise, kurumun kendi bölgesel ambarlarındaki araçların tamiri için verilen makinistlerin, mazot alımı için gidilen istasyonların hep aynı olduğu yönünde iddialar olduğunu vurgulayarak, TÜK ambarlarının tadilatı için çıkılan ihalenin de “yandaşlara” verildiği ve ihalesiz alım yapıldı iddiası olduğunu söylemişti.