Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Kamacıoğlu ve beraberindeki heyet, “12-18 Aralık Yerli Ürünler Haftası” nedeniyle BAĞIMSIZ Gazete’yi ziyaret etti.
Kamacıoğlu’na KTSO Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci, Kıbrıs Türk Dayanışma Platformu Koordinatörü Erçin Tekakpınar ve KTSO Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Betmezoğlu, Fatih Karayel, Metin Oral ve Tuygun Töre de eşlik etti.
Ziyarette konuşan Ali Kamacıoğlu, Kıbrıs Türk sanayisi Annan Planı’ndan sonra şaha kalktığını söyledi.
Kamacıoğlu, sanayi sektörünün ekonomiye ve istihdama ciddi katkı sağladığına dikkat çekerek “Ne kadar çok üretirsek, bu topraklara o kadar çok bağlanmış oluruz” dedi.
KTSO Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci ise bir ülkenin bağımsızlığının üretimden geçtiğini vurguladı.
Kamacıoğlu: Kıbrıs Türk sanayisi Annan Planı’ndan sonra şaha kalktı
KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu, 1974 yılından önce Kıbrıs Türk sanayisin olmadığını, 1974’ten sonra ise gerek nüfus azlığı gerekse tüketim azlığından dolayı sanayi sektörünün gelişemediğini ifade etti.
Kamacıoğlu, 1974 yıllından sonra Sanayi Holding tarafından Kuzey Kıbrıs’ta kalan sanayi fabrikalarıyla bir dönem üretim yapıldığını, ancak 1980-2000 yılları arasında “siz üretmeyin, alın satın” denildiği için Kıbrıs Türk sanayisinin gelişemediğini söyledi.
Annan Planı’ndan sonra Kıbrıs Türk sanayisini şaha kalktığına dikkat çeken Kamacıoğlu, söz konusu dönemin ardından öğrenci sayısının artmaya, ev satışları ve yabancı nüfusun belli bir noktaya yükseldiğini belirtti.
“Güney Kıbrıs çok zorluk çıkarıyor”
Kamacıoğlu, bu dönemde yerli üretimin “satabileceğinin” görüldüğünü ve bugün gelinen noktada 860 üyeye ulaştıklarını dile getirdi.
Özellikle pandemi sonrasında halkın yerli üretime ihtiyacın şart olduğunu anladığına değinen Kamacıoğlu, bu durumun sanayicilere moral verdiğini belirtti.
Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında gerçekleştirilen satışlardan da söz eden Kamacıoğlu, Güney Kıbrıs’ın bu noktada KKTC’deki sanayicilere çok zorluk çıkardığını belirtti.
“Rumlar istemeden, gelişmemize yardımcı oldu”
Kamacıoğlu, Güney Kıbrıs’ın, Avrupa’nın çoğu ülkesinden istemediği birçok belgeyi kendilerinden istediğini, ancak buna rağmen çok iyi satış yaptıklarını kaydetti.
Kıbrıslı Rumların çıkardığı zorlukların “Kötü komşu ev sahibi yapar” misali Kıbrıs Türk sanayisine çok katkı sağladığını belirten Kamacıoğlu, “Aslında Rumlar, istemeden bizim gelişmemize yardımcı oldu” dedi.
Kamacıoğlu, Kıbrıs Türk sanayisinin hızla büyüdüğünü, üretim bandının da oldukça arttığını kaydederek “Ne çok kadar üretirsek, bu topraklara o kadar çok bağlanmış oluruz” diye konuştu.
Sanayi sektörünün ekonomiye ve istihdama ciddi katkı sağladığına dikkat çeken Kamacıoğlu, bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.
Bahçeci: Bir ülkenin bağımsızlığı üretimden geçer
KTSO Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci, yerli üretimin önemini toplumun her kesimine anlatarak farkındalığı yaratmak istediklerini belirtti.
Üretim olmadan toplumların yok olacağına inandıklarını dile getiren Bahçeci, yerli üretimin hem ülke ekonomisinin gelişmesine, hem de ekonominin kendi ayakları üzerinde durabilen bir seviyeye gelmesini sağladığını söyledi.
Bahçeci, “Bir ülkenin bağımsızlığı üretimden geçer” diyerek, pandemi döneminden sonra bunun çok daha iyi anlaşıldığını ifade etti.
Kıbrıs Türk sanayisinin her şeye rağmen her koşulda ekonomik ve kaliteli üretimde bulunduğunu söyleyen Bahçeci, yerli üretimin devamı için devletten destek beklediklerini kaydetti.
Ülke ekonomisi ve gelişiminin sanayiye bağlı olduğunu belirten Bahçeci, bu inanç doğrultusunda adım atılması ve desteklerin çoğaltılması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraflar / Uğur KAPTANOĞLU