Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde bulunan harabe halindeki binaların durumu yürek burkuyor.
Lüzinyanlılardan Venediklilere kadar birçok egemenliğin yönetimi altında kalmasından dolayı tarihî ve kültürel anlamda bir cazibe noktası olan Surlariçi, bu görüntüler nedeniyle turizmi de olumsuz etkiliyor.
BAĞIMSIZ GAZETE, Surlariçi bölgesinde giderek binaların durumunu yerinde gözlemledi ve fotoğrafladı.
Surlariçi’ndeki Zehra Sokak, Ege Sokak, Fuzuli Sokak, Poyraz Sokak, İstanbul Sokak, Mevlevi Tekke Sokak, Attila Sokak ve Karabasan B Sokak üzerinde yer alan binalar ayakta duramıyor.
BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) yetkilisi bu eski binaların eski eser olmasından dolayı özel koruma bölgesi içerisinde yer aldığını, özel mülk ve çok sayıda hisse sahibine sahip olduğunu dile getirerek, bu nedenle belediye tarafından sadece kamu güvenliğini tehdit eden yerlere müdahalede bulunulabildiğini vurguladı.
Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Başkanı Dener Öymen, Surlariçi bölgesindeki bu yıkık dökük binaların turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, bunların küçük pansiyonlara çevrilerek kurtarılabileceğini kaydetti.
LTB: Binaların restorasyonu mal sahipleri ile
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin sorumluluğunda
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) yetkilisi Surlariçi’nde binaların bir kısmının özel mülk, bir kısmının ise Vakıflar İdaresi’ne ait olduğunu belirterek, Surlariçi’ndeki binaların tamamının Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından koruma bölgesinde ikan edildiğini kaydetti.
Yetkili, binaların bakımlarıyla ilgili mal sahiplerinin Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin yönlendireceği şekilde bir koruma ve restorasyon projesi hazırlayıp Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunması gerektiğini dile getirerek, çeşitli sebeplerden dolayı bazı binalarda bu restorasyonlar yapılabilirken bazılarında ise yapılamadığını ifade etti.
Bazı binaların sahipleri vefat ettikten sonra binaların çok hisseli mal sahiplerine kaldığına işaret eden yetkili, bir binanın 15-20 hissedarının bulunabildiğini ve bunlar arasında anlaşmazlıklar yaşanabildiğini vurguladı.
Yetkili, bu binaların çevredeki kişilere zarar vermemesi için Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile iş birliği yaptıklarını anlatarak, ancak bu binaların tamiri ve korumasının mal sahibi ile Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Öymen: Yıkık dökük binalar turizmi olumsuz etkiliyor
Kıbrıs Türk Rehber Birliği Başkanı Dener Öymen, Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesindeki yıkık dökük binaların turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, turistlere bölgeler gezdirilirken bu binaların yakınından uzaklaşmaya çalıştıklarını kaydetti.
Bölgenin birçok yerindeki bu binaların bulunduğunu dile getiren Öymen, bu görüntülerin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Öymen, eski binaların birçok kişi tarafından satın alınarak pansiyonlara çevrilmekte olduğuna işaret ederek, bu yıkık dökük binaların da mal sahiplerine ulaşılarak bu yöntemle kurtarılabileceğini vurguladı.