Ülkemizde sağlık alanında yaşanan sorunlar ve eksiklikler ciddi sıkıntılara neden oluyor.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye ulaşan bir vatandaş, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Poliklinik Servisi’nde hizmet veren kardiyoloji ile nöroloji servislerinden doktor tercihi yapmadan en erken zamana randevu talep ettiğini ancak randevunun ekim sonu, kasım başına olabileceğinin kendisine aktarıldığını söyledi. Vatandaş, “Sağlık sorunlarım var, kendimi iyi hissetmiyorum. Devlette doktora bakınmak istedim ama haftalar sonrasına randevu verildi. Mecburen özele gitmek zorunda kaldım” dedi.

   Vatandaşın şikayeti sonrası BAĞIMSIZ Gazete, Lefkoşa hastanesindeki poliklinik servisinden birkaç branş seçerek “en erken randevu ne zaman alınabilir” diye araştırdı.

    Buna göre 6 doktorun hizmet verdiği kardiyolojide en erken randevu 27-31 Ekim’e; 7 doktorun bulunduğu dahiliyede 19 Ekim’e; 5 doktorun bulunduğu nörolojide ekim ayı randevuları doldu; 8 doktorun olduğu göz servisinde 25 Ekim’e randevu veriliyor.

   Altyapı eksiklikleri, hekim yetersizliği ve sağlık hizmetlerinin artan nüfusa yetişememesi Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki poliklinik randevularının geç tarihlere verilmesine yol açıyor.

 

27 servis var

 

   Birçok kişi, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde poliklinik hizmeti veren 27 servis bulunuyor. Servisler şöyle:

   “Ağız ve Diş Sağlığı Servisi; Anestezi ve Reanimasyon Servisi;  Beslenme ve Diyet Bölümü; Cilt Hastalıkları Servisi; Çocuk Servisi; Dahiliye Servisi; Endokrinoloji Servisi; Erken Tanı Servisi; Fizik Tedavi Servisi; Genel Cerrahi Servisi; Göğüs Cerrahisi Servisi; Göğüs Hastalıkları Servisi; Göz Servisi; Hematoloji Servisi; İntaniye Servisi; Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi; Kalp Damar Cerrahisi Servisi; Kardiyoloji Servisi; Kulak Burun Boğaz Servisi; Nefroloji, Hemodiyaliz ve Transplantasyon; Nöroloji Servisi; Nöroşirüji Servisi; Ortopedi ve Travmatoloji Servisi; Radyasyon Onkolojisi Servisi; Radyoloji Servisi; Romatoloji Servisi; Üroloji Servisi”

   Her bir serviste hasta bakan doktor sayısı değişiklik gösterdiği gibi, günleri de farklılık gösteriyor.

Kardiyolojide 31 Ekim’e, Nöroloji’de ekim ayı doldu

    BAĞIMSIZ GAZETE, 27 servis arasından birkaç branş belirleyerek, en erken randevunun ne zaman alınabileceğini araştırdı.

   Altı doktorun hizmet verdiği Kardiyoloji Servisi’ne en erken randevu 27-31 Ekim’e verilirken; 7 doktorun bulunduğu Dahiliye Servisi’nde en erken randevu 19 Ekim’e; 8 doktorun çalıştığı Göz Servisi’nde ise 25 Ekim’e randevu veriliyor.

   En yoğun servislerden biri ise Nöroloji…

   5 doktorun hizmet verdiği Nöroloji Servisi’nde ekim ayı sonuna kadar randevular dolu… Yeni randevu sorgulamak için pazartesi tekrar aranması tavsiye ediliyor.

   6 doktorun bulunduğu Göğüs Hastalıkları Servisi’nde ise randevu sıkıntısı yok, talep olması halinde istenilen zamana randevu alınabiliyor.

İmge: Endokrin uzmanı yok

   Evrensel Hasta Hakları Derneği Asbaşkanı Emete İmge,  tedaviye zamanında erişimin temel bir hasta hakkı olduğunu belirterek, hastaların gereken sağlık hizmetini alması gerektiğini kaydetti.

   Nüfusun bilinmediği ülkemizde kamu hastanelerinde yığılmanın ve randevu sistemlerinde gecikmenin olası bir durum olduğunu dile getiren İmge, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde randevuların geç tarihlere verilmesinin altında birçok sorunun yattığını ifade etti.

   İmge, bazı bölümlere aşırı bir talebin olduğuna işaret ederek, bazı bölümlerde yeterli hekimin olmadığını, özellikle endokrin uzmanının da bulunmadığını vurguladı.

“Nüfus arttı, talep çoğaldı, sağlık hizmetleri yetersiz”

   Sağlık hizmetlerinin gecikmesinde hekim ve cihaz eksikliğinin etkili olabileceğine dikkat çeken İmge, nüfusun artış göstermesi nedeniyle çok sayıda insanın kamu hastanelerine başvurduğunu ancak sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığını söyledi.

   İmge, bu sorunun günün sonunda hasta hakları ihlallerine neden olduğuna vurgu yaparak, çok acil olan bir durumda geç randevu verildiği için bireyin hastalığının ilerleyebileceğinin, tedavisinin kötüye gidebileceğinin altını çizdi.

    Kamu hastanelerinde randevuların geç verilmesi nedeniyle maddi imkana sahip olan kişilerin özel hastanelere gidebildiğini ancak bu imkana sahip olmayan kişilerin fırsat eşitsizliği yaşadığını belirten İmge, şöyle devam etti:

   “Yoksul insanlar, gece acil servisleri de meşgul etmeye başlıyor. Gerçek acil bir durum olmamasına ve sorunun bir poliklinik hizmetinde çözülme imkanı olmasına rağmen acil servislere başvurulunca, bu serviste yığılmalar meydana geliyor. Çünkü gündüz işten izin alamıyor, randevu bulamıyor, özel hastanelere gidecek parası da yok… Böyle olunca da gece acil servislere gitmek zorunda kalıyor. Bu oradaki çalışanların da yoğunluk yaşamasını, acil durumu olan kişilerin önünde engel olmasını beraberinde getiriyor.”

“Poliklinik hizmetleri yarım güne sıkıştırılıyor”

   Kamu hastanelerinde tam gün hizmetin olduğunu ancak poliklinik hizmetlerinin 11.30-12.30 civarlarında bittiğini belirten İmge, bu hizmetlerin yarım güne sıkıştırılmış olduğunu kaydetti.

   İmge, “Kamu hekimi aynı zamanda kendi kliniğinde veya özel sağlık kuruluşunda hizmet verdiği için sınırlı saatlerde poliklinik hizmeti var. Bu durum da hasta hakları ihlallerine ve tedaviye eşit, adil ulaşımda aksamalara neden oluyor” dedi.

   Bu sorunların çözüme ulaşılabilmesi için kamu sağlık hizmetlerinin iyi planlanması gerektiğine dikkat çeken İmge, hak temelli yaklaşımın olması gerektiğini anlattı.

   İmge, sağlıktaki sorunların tespit edildiğini sadece siyasi iradeye ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, sık sık hükûmetlerin veya kabinelerin değiştiğini hatırlattı.

    Bir hükûmet döneminde aynı partiden birçok sağlık bakanının göreve geldiğini anımsatan İmge, bunun da sağlık politikalarının aksamasına neden olduğunun altını çizdi.

   İmge, her gelen bakanın kendi ekibini kurana ve planını yapana kadar kabine değişikliği yaşandığını belirterek, nüfusun biliniyor olmasının tüm planlamaların yapılması noktasında önemli olduğuna dikkat çekti.