Ahmet KARAGÖZLÜ

   Kırmızı etin ateş pahası olduğu ülkemizde et fiyatları yine zamlanıyor.

   Daha önce 170 TL’ye satılan canlı kuzunun fiyatına 30 TL’lik bir artışa 200 TL’ye yükseldi, bu rakam kasaplık et satışına da yansıdı.

   Kasaplar, ortalama 400 TL’den sattığı kuzunun fiyatını Pazartesi’den itibaren 550 TL’ye çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak bazı kasaplar şimdiden bu fiyattan satış yapmaya başladı bile…

   Geçtiğimiz gün net 24 bin TL, brüt 27 bin 587 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret böylelikle cebimize giremeden erimiş oldu.

   Dana etinin fiyatına ise herhangi bir artış yapılmadı. Ancak alım gücünün düşmesi sebebiyle artık insanlar “kiloyla et” almak yerine 100 TL, hatta 50 TL’lik et almaya başladı.

   Öte yandan et fiyatlarının artması sebebiyle piyasada kuzu eti bulmak da bir hayli zorlaştı. Bazı marketlerin kasaplarında “Et fiyatlarındaki aşırı fiyat yükselişi nedeniyle reyonlarımızda et bulamamaktayız” yazısı da asıldı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kasaplar Birliği Asbaşkanı Raşit Şenkaya, piyasada küçükbaş hayvan sıkıntısı yaşandığını belirtirken Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları böyle bir durumun olmadığını söyledi.

K A S9

Şenkaya: Piyasada küçükbaş hayvan sıkıntısı yaşanıyor

 

   Kasaplar Birliği Asbaşkanı Raşit Şenkaya, piyasada küçükbaş hayvan sıkıntısı yaşandığını söyledi.

   Sorunun çok büyük olduğunu belirten Şenkaya, dönemsel olarak yeni kuzunun çıkma zamanının yaklaştığını ancak en az bir buçuk ay kuzunun zor bulunacağını dile getirdi.

   Şenkaya, bu durumun tedarik konusunda büyük sıkıntı yaratacağını ifade ederek hafta sonu birçok kasabın kuzu bulamadığını kaydetti.

   Küçükbaş hayvana ihtiyacın büyük olduğunu ancak büyükbaş hayvanda böyle bir sorun yaşanmadığını belirten Şenkaya, “Büyükbaş açığının nasıl kapandığı herkesin malumu… Büyükbaşın piyasada eksik olmamasının sebebi komşumuzdur” diye konuştu.

K A S8

“Fiyat artışı enflasyondan kaynaklanıyor”

   Güney Kıbrıs’ta kuzu fiyatlarının kuzeye göre daha ucuz olduğuna dikkat çeken Şenkaya, bu durumun “ithal et” sebebiyle yaşandığını ifade etti.

   Şenkaya, Güney Kıbrıs’ta yerli ete alternatif olarak ithal et de satıldığını kaydederek Rum kesiminde “daha ucuza et satın aldığını” söyleyen vatandaşların aslında ithal et aldığını belirtti.

   Güney Kıbrıs’ta “yerli et” ile “ithal et” arasında 2-3 Euro kadar fark olduğunu ifade eden Şenkaya, KKTC’deki et fiyatlarının artış yaşanmasının enflasyondan kaynaklandığını söyledi.

K A S7

“Pazartesi günü piyasaya yeni fiyatlar yansıyacak”

   Enflasyon oranının oldukça artması sebebiyle et fiyatlarının astronomik duruma geldiğini belirten Şenkaya, şu anda canlı kuzunun kilo fiyatının 200 TL olduğuna dikkat çekti.

   Şenkaya, 200 TL’ye alınan canlı kuzu için ortalama satış fiyatının 550 TL civarında olduğunu, kimsenin bu fiyattan daha aşağıya satış yapmasının mümkün olmadığını kaydetti.

   Şenkaya, birçok kasabın bu fiyatı henüz yansıtmadığını ancak pazartesi günü bu fiyatların piyasaya yansıyacağını vurguladı.

K A S6

“Hayvancının maliyeti arttıkça et fiyatları da artacak”

   Türk Lirası değer kaybettikçe hayvancının maliyetinin artmaya devam edeceğini belirten Şenkaya, bu durumun et fiyatlarının daha da yukarıya çıkmasına neden olacağına dikkat çekti.

   Dana fiyatlarına da değinen Şenkaya, canlı dananın kilosunun 160 TL’den satıldığını, bu nedenle dana kıymanın 500 TL civarında olduğunu belirtti.

K A S5

“50 TL’lik kıyma alan insanlar var”

   Şenkaya, dana kıymanın bu fiyattan satılmasının sebebini şu şekilde açıkladı:

   “Kilosu 160 TL’ye alınan canlı dana, dükkanlara 320 TL olarak giriyor. Ancak bu rakamın artmasının başka sebepleri de var. Mesela canlı hayvanın kesimi için kilo başına 10 TL kesim parası ödeniyor.

   Her dükkana en az 50-60 bin TL elektrik parası geliyor. Buna işçilik parası da dahil olunca kıymanın 500 TL’den satılması gayet normal.”

   Artık eskisi gibi kilolarca et alan kişi sayısının oldukça azaldığını belirten Şenkaya, “50 TL’lik kıyma” satın almak isteyen insanların olduğunu söyledi.

K A S4

Naimoğulları: Piyasada yeterli kuzu var

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “piyasada kuzu kalmadığına” yönelik söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek piyasada yeterli kuzu bulunduğunu söyledi.

   Naimoğulları, kuzuların turfanda (3-4 aylık) olmasından dolayı fiyatın arttığını, 7-8 aylık olan eski kuzu kilosunun 170 TL’den satıldığını ancak hayvancıların yeni kuzuları 200 TL’den satmasından dolayı kasapların kuzu satın almak istemediğini kaydetti.

K A S3

“Canlı kuzuda 30 TL’lik bir artış var”

   Hayvancıların turfandaki kuzusunu 200 TL’den satmak istediğini belirten Naimoğulları, “30 TL’lik bir artışın” söz konusu olduğunu dile getirdi.

   Naimoğulları, her sene ocak ayında kuzuların turfanda olduğunu ve körpe kuzunun piyasaya çıktığını ifade ederek “Hayvancılar yeni kuzuyu kasapların istediği fiyattan vermiyor. Çünkü küçükbaş hayvancı bedava vermekten yoruldu, bu yüzden de turfandaki kuzusunun fiyatını artırdı” diye konuştu.

K A S2

“Hayvancının yüzde 10-15 zam yapması çok mu?”

   1 kilo kuzunun bazı kasaplarda 750 TL’ye kadar çıktığına dikkat çeken Naimoğulları, “Canlı kuzunun kilosu şu anda 200 TL. Bu rakama göre kuzunun 450 TL’den satılması gerekiyor. Kuzunun kilosu 750 TL olmamalı” ifadelerini kullandı.

   Çalışanların maaşına yüzde 52 zam yapıldığına dikkat çeken Naimoğulları, “Hayvancının kuzusuna yüzde 10-15 oranında zam yapması çok mu” diye sordu.  

K A S1

Fotoğraflar / Erol KANLIADA