Ahmet KARAGÖZLÜ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Fide Kürşat, piyasada hileli zeytinyağı konusunda gelinen son aşamayı değerlendirerek bir takım yeni uyarılar yaptı.

Meselenin sonuna kadar takipçisi olacaklarını, bundan kimsenin paçayı sıyıramayacağını söyleyen Fide Kürşat halk sağlığı ve kamu yararının önemini vurguladı.

BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Kürşat, konu hakkında “incelediğimiz raporda kimin olduğu belli olmayan işletmeler de var, aynı firma ya da işletmeye ait olan fakat piyasada farklı isimlerde markalar da var… İşin bu kısmının da takipçisi olacağız. Nitekim bazı işletmelerin hileli üründe daha önce de defalarca yakalandıkları, bu konuda sabıkalı oldukları anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

“Aksi takdirde halk sağlığına bile isteye bu şekilde zarar vermek suçtur” diyen Kürşat’a göre bundan sonra piyasadaki zeytinyağlarının düzenli, etkin bir şekilde denetlenmesi, analizlerinin yapılıp kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması gerekiyor.

“Bizlerin ve duyarlı basının gündem yapmasıyla...”

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat’ın konu hakkında BAĞIMSIZ Gazete’ye yaptığı açıklama şöyle:

“Yaklaşık 10 gün önce gündeme getirerek tüm aşamalarını ısrarla takip ettiğimiz, piyasadaki zeytin yağlarında tağşişli yani hileli ürünler olduğu konusunda nihayet Cuma günü Tarım Bakanlığı bir açıklama yaptı.

Günlerce hem bizlerin hem de konuya duyarlı basın organlarının da gündem yapmasıyla, piyasaya tağşişli ürün süren markaların isimlerinin basında yer almasından sonra, Bakanlık açıklamaktan sakınmayı fütürsuzca denediği isimleri kamuoyu baskısı ile açıklamak zorunda kaldı.”

“Aynı firma-işletmeye ait ancak farklı isimlerde
markalar da var; daha önce yakalananlar da”

“Raporlarda, şeklen itiraz eden firmaların ismi henüz yanınlanmadı. Basına da yansıdığına göre bu firmaların itiraz süreci prosedürünün beklendiği söyleniyor...

Ayrıca kritik bir noktadır ki uzmanları da dikkat çekiyor; incelediğimiz raporda kimin olduğu belli olmayan -ki tüzük gereği tüm üreticiler kaydolmalı- işletmeler de var, aynı firma ya da işletmeye ait olan fakat piyasada farklı isimlerde markalar da var…

İşin bu kısmının da takipçisi olacağız. Nitekim bazı işletmelerin hileli üründe daha önce de defalarca yakalandıkları, bu konuda sabıkalı oldukları anlaşılıyor...”

“Piyasadaki zeytinyağlarının düzenli, etkin denetimi şart”

“İdari ve cezai işlem başlatacaklarmış. Geç kalınmış bir süreç çünkü analiz yapılana ve sonuçları gelene kadar birçok tağşişli (hileli) ürün otellerde ve piyasada tüketilmiş oldu. Bundan sonrası için piyasadaki zeytinyağlarının düzenli ve etkin bir şekilde denetlenmesi, analizlerinin yapılıp kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanması gerekiyor. Aksi takdirde halk sağlığına bile isteye bu şekilde zarar vermek de suçtur.

Bu yıl zeytin rokeltesi düşük olduğundan, piyasa değeri yükselmiştir. Sağlıklı beslenmek adına sofralarımızda bulunan zeytinyağının fiyatı artmıştır. Halk büyük bir ekonomik darboğazdan geçerken, sahte ürünlere fahiş fiyatlar ödemek durumunda kalıyor, sağlıklı beslenmek adına tüketmeye çalıştığı zeytinyağı yerine ne yağı kullandığını bilemiyor...”

“2022’de Gürçağ, Devlet Laboratuvarı'nda
analizlerin yapılacağını ‘müjdelemişti”

“Eylül 2022’de dönemin Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Devlet Laboratuvarı'nda ilk kez zeytinyağı analizi yapılacağını müjde duyurusu olarak açıklamıştı. Bugün oldu hala daha Zeytinyağı analizleri için numuneler Türkiye’ye gönderiliyor. Bu analizlerin yapılması için 2024 bütçesinde ilgili kaleme bir kuruş ayrılmamışıtır. Bu analizlerin düzenli bir şekilde yapılabilmesi için yine kooperatifler mi sponsor olacak?”

“Sonuna kadar ısrarlı takipçisi olacağız...”

“Türkiye ile yapılan protokole göre analizler yüzde 80 indirimle yapılabiliyor. Yani Bakanlığın bu konuda bir bahanesi olamaz. Üstelik de devletin kıt kanaat kaynaklarını peşkeş çekmekte usta bu hükümet yapısı bunu asla dillendiremez. Tabi bunların gailesi halk sağlığı, hane halkı bütçesi önceliği hiçbir zaman olmadı. Bu meselede kimse paçayı yırtamaz sonuna kadar ısrarla takipçisi olacağız...”

“Zeytin ve ürünlerini sahtelemek, sektörü baltalamak, buna fırsat vermek halk düşmanlığıdır”

“On asrı aşkın yaşında zeytin ağaçları olan Kıbrıs’ın Kuzeyindeki zeytin ağaçlarımız Güney’de olduğundan daha yoğundur ve zeytin bu toprakların sembol ve marka değeridir...

İhracat potansiyeli olan, katma değeri yüksek olan bir üründür... Bereketli Akdeniz havzasında bu ürünü sahtelemek, sektörü baltalamak, bunu yapanlara fırsat vermek halk düşmanlığıdır... Halk düşmanları ve ortaklarının takipçisi olacağız” 

Editör: Ahmet Karagözlü