Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, döviz kurundaki yükseliş gibi nedenlerle zaten zar zor ayakta duran üretici, bir darbeyi de kuraklık, dolu yağışı ve yaz yağmurlarından aldı.
Geçen yıl 50 bin ton civarında olan zahire rekoltesi, söz konusu doğa olaylarının yarattığı verim kaybından dolayı bu yıl 30 bin ton civarında olması bekleniyor.
BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, zahirede rekoltenin bu yıl çok düştüğünü belirterek, elde edilen ürünlerin ise tohumluğa yetebileceğini vurguladı.
Nizam, hem üreticilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar hem de doğa olaylarının rekoltenin düşmesinde etkili olduğunu ifade etti.
“Rekoltenin 30 bin ton olması tahmin ediliyor”
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, geçmiş dönemlere göre rekoltenin çok düştüğünü belirterek, kuraklık, verim kaybı ve dolu zararlarının söz konusu olduğunu kaydetti.
Nizam, çıkacak olan ürünlerin sadece tohumluğa yetebileceğini dile getirerek, yaz yağmurlarının gelmesinden dolayı çıkan otların tohumları engellediğini ifade etti. Ülkedeki tohum ihtiyacını Türkiye’den gelecek olan sertifikalı tohumlarla karşılamayı düşündüklerine işaret eden Nizam, yerli ürünlerden temiz çıkan arpa ve buğdaylardan tohum elde etme şansı da bulacaklarını vurguladı.
Nizam, zahirede bu yıl rekoltenin tahmini 30 bin ton olduğuna vurgu yaparak, geçen yılki rekoltenin ise 50 bin ton civarında olduğunu anımsattı.
Üreticilerin girdi maliyetlerinin artmasının da rekoltenin düşmesinde etkili olduğuna işaret eden Nizam, maliyetlerin tamamı dövize endeksli olduğu için katlandığını anlattı. Nizam, üreticinin düşük rekolteden dolayı gelir elde edemediği için şu an tedirgin olduğuna dikkat çekerek, sıkıntı içerisinde olduğunun altını çizdi.
Üreticilerin tarlaların icarları, bankalara, mazotçulara, kooperatiflere olan borçlarından dolayı tedirgin olduğunu belirten Nizam, yetkililerin bu konuyu bir şekilde düzenleyeceğine inandığını kaydetti.
Nizam, üreticilerin şu an borç içerisinde olduğunu ve bu durumda borç üstüne bir borç daha koymasının mümkün olmadığını dile getirerek, bu yıl buğdayda arpaya göre bir artış olduğunu söyledi.
Üreticinin desteklenmesi için faizlerin durdurulması, düşük faizli krediyle üreticinin beslenmesi ve desteklerin yükselmesi gerektiğine vurgu yapan Nizam, tüm bunların üreticinin ayakta durabilmesi, gelecek yıla ekim yapabilmesi ve sürdürülebilir bir tarımın ortaya çıkabilmesi için önemli olduğunu ifade etti.
Fotoğraflar: Ahmet KARAGÖZLÜ