Ahmet UÇAR

   Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, 2023 yılının bir toparlanma yılı olduğunu ve yolcu girişlerinde 2019 seviyelerini yakalayama başladıklarını belirterek, öte yandan enflasyon muhasebesinin uygulamaya geçmemesinin 2023’ün en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

   Deniz, iş dünyasının daima risklerle karşı karşıya olduğunu belirterek, şimdiki dünyada bu risklerin giderek artacağını kaydetti.

   İş yönetmek, kazanç sağlamak ve iş yerlerini ayakta tutmanın giderek zorlaşmakta olduğunu dile getiren Deniz, başarılı olabilmek için daha çok çalışmak, daha dikkatli olmak ama aynı zamanda girişimcilikten vazgeçmemek gerektiğini ifade etti.

   Deniz, konuya bu açıdan bakıldığında Kuzey Kıbrıs’taki enflasyonist ortama, özellikle ulaşım ve tedarik alanında yaşanan zorluklara karşın iyi bir yılın geride bırakıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Toparlanıyoruz… Dış talebe bağımlı bir ekonomik yapımız olmasından dolayı Covid-19 salgınından ciddi şekilde etkilenmiştik. Kapanmıştık ve bu kapanma gelir getirici sektörlerimizin zarar görmesine neden oldu. 2023 yılı bu açıdan bir toparlanma yılı oldu diyebiliriz. Yolcu girişlerinde 2019 seviyelerini yakalayama başladık. Turizm ve yükseköğretim eski performanslarını yakaladılar. Güney’den gelen müşterilerimiz ticaret için önemli bir kazanç kapısı oldu.”

   Deniz, sorunları ve rekabet gücünü zayıflatan olumsuzlukların da görmezden gelinmemesi gerektiğine dikkat çekerek, 2023’te yaşanılan sorunların geçen yıllarda dile getirilmiş sorunlarla aynı olduğunu anlattı.

   Deniz, “E - devlet ve kamu reformu bunlar arasında ilk aklıma gelenler ve iş hayatındaki verimliliği doğrudan etkileyen unsurlar. Kamunun hizmet sunmaktaki sorunları, toplanan vergilerin çok büyük bir kısmının maaşa gitmesi ve kamusal yatırımlara pay ayrılmaması başlıca sorunlar olmaya devam etti. Ticaret Odası olarak bu süreçte ekonomimin büyümesi ve kalkınmanın sağlanması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için onlarca öneri geliştirdik, programlar, bilimsel raporlar hazırladık, girişimlere bulunduk” dedi.

   Yüksek enflasyon ortamında yaşandığını ve gerek devletin gerekse işletmelerin enflasyona karşı yapacak fazla bir şeyinin bulunmadığını söyleyen Deniz, buna karşın işletmelerin enflasyondan korunabilmesi için yasa ile saptanmış bir zorunluluk olan enflasyon muhasebesinin halen uygulamaya konmadığını vurguladı.

   Deniz, yasanın amir hükmüne karşın işletmelerden haksız vergiler alındığını ve alınacağını belirterek, bu durumun büyük bir haksızlık olduğu gibi ekonominin sürükleyicisi olan işletmeleri de zayıflatmakta ve kayıt dışılığı teşvik etmekte olduğunun altını çizdi.

   Deniz, bu sorunun aşılamamış olmasının 2023 yılından kalan en büyük sorun olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

   “Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak,  bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ekonomik büyüme ve kalkınma için öneri geliştirmeye, programlar ve bilimsel raporlar hazırlamaya ve girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.”