Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi eski kardiyoloji klinik şefi,  Kardiyoloji uzmanı Gülgün Vaiz kışın gelmesiyle birlikte kalp sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri Bağımsız Gazete’ye anlattı.

   Vaiz, soğuk havalarda kalp krizi riskinin yüksek olduğunu ifade etti.

   Gülgün Vaiz, soğuk havada, vücut ısısı düşünce ciltteki damarların büzüşerek ısıyı kontrol etmeye çalıştığını, bunun da kalbin iş yükünü artırdığını söyledi.

   Vaiz, “Isı düşünce, kalp kasına, hücrelerine oksijen getiren koroner damarlarda da büzüşme olur. Kalp kası oksijenlenmesi bozulur sadece kalp hastalığı olduğu bilinen kişiler değil, normal kişilerde de, soğuk hava kalbin yükünü birkaç kat artırır” dedi.

  Kalp hızıyla tansiyonun yükseldiğini, kanda pıhtılaşma eğiliminin arttığına işaret eden Vaiz  “Soğuk hava kalbe olağandışı bir efor sarf ettirmek anlamını taşıdığı için, göğüs ağrıları ve kalp krizlerinin ortaya çıkması daha sık görülür” şeklinde konuştu.

   Mevsim değişikliklerinin sağlığımızı etkilediğini de söyleyen Vaiz, ani ısı değişikliklerinin kalp açısından önemli sorunlar yaratabildiğini ifade etti.

   İnsan bünyesi için en konforlu sıcaklığın 20-25 derece olduğunu belirten Vaiz “Bunun altındaki ve üstündeki sıcaklıklar vücudumuz ve kalbimizde değişikliklere yol açar. Özellikle yaşlı kişilerde deri altı yağ dokusu zayıf olduğundan, vücut ısısı çok çabuk düşer, vücut ısısı düşünce enerji ihtiyacı artar, Kalp daha fazla çaba gösterir, Kalbin iş yükü artar, vücut ısısını 35 derecenin altına düşünmemeye çalışır” ifadelerine yer verdi.

Kış aylarında aktivitelerde kalp

için ne gibi önlemler almalıyız?

   Dr. Gülgün Vaiz kış aylarının kalbe yaptığı etkileri azaltmak için soğuk havalarda dışarıda çok kalınmaması ve mümkün oldukça ağır işlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Ağır egzersizler de yapılmaması gerektiğini vurgulayan Vaiz, “Soğuk, rüzgarlı havalarda yokuş çıkılmamalı, güneşli, ılık havalarda düz yolda, rüzgarı arkaya alıp yürümeli. Soğuğun etkisini en aza indirmek için birkaç kat halinde, sıcak tutacak giysiler giyilmeli” dedi.

Isı kaybının büyük kısmının baş bölgesinde olduğunu söyleyen Vaiz, “Yürüyüş veya egzersiz sırasında bere, şapka, eldiven, atkı kullanılmalı” dedi.

Kışın akciğer enfeksiyonlarının

artışı kalbimizi nasıl etkiler?

   Kış aylarında özellikle yaşlılarda ve kalp hastalarında akciğer enfeksiyonlarının arttığını söyleyen Dr. Vaiz, kronik kalp hastalarının, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yol açacak ortamlardan kaçınması, sonbahar aylarında grip aşılarını doktorlarına danışarak uygulayabileceğini, 65 yaş üstü kişiler zatürre aşısı yapılabileceğini belirtti.

   Dengeli ve sağlıklı beslenmenin kalp hastaları açısından her zaman önem taşıdığını ifade eden Dr. Gülgün Vaiz, kış aylarında yeterli miktarda C vitamini alınmasının önemine değindi.

   Vaiz, şöyle devam etti:

   “Kış meyveleri tüketilmeli, soğuk havalarda kalori ayarı da önemli, Karbonhidratlar yerine sebze, meyve, baklagiller, balık, kümes hayvanları, az yağlı süt ürünleri, az tuzlu yiyecekler tüketilmeli, Alkol tüketimi  kadınlarda hafta 1kez, erkeklerde haftada 2 kezle sınırlı tutulmalı. Soğuk havada göğüs, sırt, kol, mide ağrısı olması, nefes darlığı, fenalık, baygınlık hissi, terleme, bulantı, kusma olması durumunda mutlaka doktora danışılmalı. İlk kez oluyor ise kalp kontrolü acilen yapılmalıdır”.

   Gülgün Vaiz soğuk havalarda alkollüyken egzersiz yapmanın vücut ısısını daha çok düşürdüğünü, ayrıca kalp yükünün artmasına neden olduğunu belirtti.

   Vaiz, “Sigara koroner damarları büzüştürür. Tüketilmemesi önerilir” diyerek düzenli egzersiz yapmayan orta yaş ve üzeri kişilerin, soğuk havada yeni egzersiz programına başlamadan, mutlaka doktora görünmesi gerektiğini de söyledi.

   Ağır spor faaliyetlerinden uzak durulması gerektiğini belirten Vaiz, “Kalbin iş yükünün birden bire, her gün yapılanın çok üzerinde artarsa, kalp krizi riski ciddi oranda artar” ifadelerine yer verdi.