Ceren ÖZBİL

 

   Kooperatif Şirketler Mukayyidi Çelebi Ilık, göreve geldiği günden bugüne kooperatiflerle ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

   “Birçok alanda ilkleri gerçekleştirdik” diyen Ilık, kooperatiflerin fiziki haritasının çıkarıldığını, 2024’de faaliyete geçmesi planlanan izleme ve risk merkezi için bütçe ayrıldığını, yurt içi ve yurt dışı etkinlikler düzenlediklerini ve daha benzeri birçok çalışma yaptıklarını anlattı. 

   Ilık, yüzde 52 eksik personel olmasına rağmen denetimleri artırdıklarını ve yapılan denetimler sonucunda da iki kooperatifin yargıya havale edildiğini söyledi.

   Çelebi Ilık, ancak bu aşamada bu kooperatiflerin isimlerini açıklamanın doğru olmadığını ifade etti.

“Denetimler artırıldı”

   Çelebi Ilık, kendi döneminde ilk kez kooperatiflerle ilgili fiziki harita hazırlandığını söyleyerek, daha önce bu kayıtların sadece A4 kağıdı üzerinde olduğunu ifade etti. Artık kooperatiflerin ülke haritası üzerinde renklendirilmiş bir şekilde kaydının olduğunu belirten Ilık, sayısının ise 219 olduğunu kaydetti.

    Ilık, kooperatiflerin denetimlerinin 2020-2021 ve 2022 yıllarında yüzde 35’lerde olan kooperatif denetimlerinin kendi dönümünde yüzde 65’e çıkarıldığını söyledi.  Bu denetimlerin yüzde 52 eksik personelle yapıldığını kaydeden Ilık, “bu da sadece benim başarım değil, burada çalışan personelin başarısıdır” dedi.

   Çelebi Ilık, kooperatiflerin sürekli, anlık denetlenebilir ve denetlenir olması gerektiğini belirtti ve kooperatiflerin halkın malı olduğunu hatırlattı. “Denetimsizlik suiistimali, suiistimalde sizin tabirinize usulsüzlük bulgularını beraberinde getirir” diyen Ilık, kendi döneminde iki kooperatifin usulsüzlük bulgusu nedeniyle yargıya havale edildiğini ancak bunların isimlerini vermenin doğru olmayacağını söyledi.

  Kooperatif Şirketler Mukayyidi görevine geldikten sonra hep ilkleri yaptığından söz eden Ilık, bunlar ise şöyle sıraladı:

   “Kooperatiflerin fiziki haritasını çıkardık, bulunduğumuz binanın tamirat, tadilatını yaptık, ilk defa izleme ve risk merkezi için bütçeye para ayırdık.

   15, 20 tane boş bulunan şube amirliği için münhal açıldı ve atama yapıldı.

   Mukayyitliğe bir araç kazandırıldı. Müfettiş alımı için münhal açıldı. Yurt içi ve yurt dışı eğitimler yapıldı. Personel Dairesi tarafından açılan eğitimlere gidildi. Tarihinde ilk defa mukayyitliğimiz 5 kişilik bir heyetle Emine Erdoğan’ın açılışını yaptığı Gaziantep’teki kadın fuarına katıldı. Ayrıca ülkede bulunan tüm kadın kooperatiflerinin de oraya gitmesi tarafından başarıldı.

   Benim dönemimde 5 yeni kooperatif kuruldu ve 21 genel kurul yapıldı. KKTC Kalkınma Planı’nda Kooperatifçilik Özel iktisat başlığı ile ilk kez yer aldı. Ülkede ilk defa tüm kooperatiflerin katılımı ile birinci kooperatifçilik çalıştayı yapıldı. DAÜ ve LAÜ’deki hocalar bunu yönetti. Bunlara ek olarak ilk kez reklam filmimiz yerel televizyonlarda yayınlanmaya başladı”.

“Kooperatifler birer limitet şirkettir”

   Çelebi Ilık, kooperatiflerin birer limitet şirket olduğunu söyleyerek, kooperatiflerin devletin atama yaptığı yerler olmadığını ifade etti.

   Kooperatiflerin, mukayyitliğe verilen yetki kısmında yapılan seçimler, üyelerin başa getirdiği yöneticiler tarafından yönetildiğini kaydederek, bu konuda da mahkeme kararları olduğunu söyleyen Ilık, “ bir yerin devlet tarafından atanmasının olabilmesi için bunun o yerin kendi tüzüğünde yazması gerekir” dedi.