Tamamen yenebilen robotlar düşünülenden çok daha yakın olabilir. 

Son yıllarda yenebilen teknolojik aletlere yönelik çalışmalar hız kazanıyor. Yenebilen robotlar elektronik atık miktarını azaltmanın yanı sıra hastaların ilacını almasını sağlama ve sağlık durumlarını takip etme potansiyeliyle öne çıkıyor.

Robot ve yiyecekleri bir araya getirme amacıyla 2021'de RoboFood (RoboGıda) projesini başlatan bilim insanları, Nature Reviews Materials adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmalarında bu alanda yapılan çalışmaları değerlendirerek mevcut engelleri açıklıyor.

İsviçre'deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne'den (EPFL) Dario Floreano şöyle diyor:

Hâlâ hangi yenebilir malzemelerin yenemeyenlere benzer şekilde çalıştığını bulmaya çalışıyoruz.

Örneğin elektronik cihazlardaki kauçuk yerine jelatin kullanılabilir veya çikolatadan yapılan filmler robotları nemli ortamlarda koruyabilir.

Geçen yıl ekimde İtalya Teknoloji Enstitüsü (IIT) araştırmacıları dünyanın ilk şarj edilebilen ve yenebilen bataryasını geliştirmişti. TIME'ın 2023 En İyi İcatlar listesine aday gösterilen bataryanın kutuplarında B2 vitaminive badem gibi besinlerde bulunan kuersetin kullanılmıştı.

Elektronların taşınmasını aktif karbon sağlarken kısa devreleri önlemesi için de nori yosunundan yararlanılmıştı. 4 santimetrelik bu batarya sindirildiği takdirde zarar vermeyecek seviyede, 0,65 voltta çalışıyor. Ayrıca iki tanesi ışık yayan bir diyota yaklaşık 10 dakika boyunca güç verebiliyor.

Daha önce başka bir ekip, kanatları pirinç kurabiyesinden bir drone tasarlamış, EPFL ve IIT araştırmacıları da jelatin bacaklarıyla kısmen yenebilen, yuvarlanan bir robot üretmişti.

Fakat bilim insanları bu buluşları daha ileri seviyeye taşımanın önünde bazı engeller olduğunu söylüyor. Yakın zamanda çıkan çalışmanın yazarlarından Bokeon Kwak şu ifadeleri kullanıyor:

En büyük teknik zorluk, batarya ve sensörler gibi elektrikle çalışan parçalarla aktüatörler gibi hareket etmek için sıvı ve basınç kullanan parçaları bir araya getirmek.

Bunun yanı sıra insanların, tepki veren ve kendi başına hareket eden işlenmiş gıdaları nasıl algıladığı pek bilinmiyor. Ayrıca bu cihazları yemenin sağlık üzerinde nasıl etkiler yaratacağının da iyice anlaşılmasına ihtiyaç var.

Editör: Batuhan Borakan