Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, üreticilerin sıkıntılarını ve taleplerini dile getirmek için bugün Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’yla toplantı yapılacağını söyledi.

   Kuraklık ve dolu yağışı nedeniyle kaba yemde bu yıl sıkıntı yaşanacağını ifade eden Naimoğulları, kaba yem ithalinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

   Naimoğulları, sap, saman, balya, kaba ot sıkıntısına dikkat çekerek bazı kişilerin fırsatçılık yaparak fiyat yükselttiğini vurguladı. Bir kamyona 40 balya koyabilmek için 40 bin TL olan 1 inek satılması gerektiğini ifade eden Naimoğulları, “40 balya 1 inek fiyatına eşitlendi” dedi.

   Naimoğulları, dışardan gelen tüm ürünlerin dolara endeksli olduğuna işaret ederek yem fiyatlarına yüzde 10 zam geldiğini bunun çiğ süt fiyatlarına da yeniden düzenleme yapılması gerektiğini anlamı taşıdığını kaydetti.

   BAĞIMSIZ TV’de Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay ile köşe yazarı Emin Akkor’un sunduğu “Empati” programına konuk olan Naimoğulları, üreticinin yaşadığı sıkıntıları ve taleplerini bugün Tarım Bakanı’na ileteceklerini, oradan çıkacak sonuca göre tavır alacaklarını açıkladı.

   Naimoğulları, “Yapacağımız toplantının sonucu eyleme kadar gidebilir” dedi.

348361479_802261014612321_3854435565770824558_n

Naimoğulları: Hayvanların hastalıktan

korunması için çevre hijyeni de önemli

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Gazimağusa bölgesinde iki hayvan işletmesinde küçükbaş hayvanlarda görülen koyun keçi çiçek hastalığı tespit edildiğini anımsatarak Gazimağusa Tuzla ve Güvercinlik’teki hayvancılık bölgelerinin karantinaya alındığını söyledi.

   Bu hastalığın bir tür virüs olduğuna değinen Naimoğulları, direnci artırıcı önlemler alınıp, hayvanlara aşılama yapılarak önlemin alınabileceğini belirtti.

    Bu tür virüslerin ne zaman, ne şekilde çıkacağının bilinmediğini ifade eden Naimoğulları, çevre hijyeninin önemine işaret etti. Naimoğulları, hastalığın görüldüğü bölgenin Mağusa Çöplüğü’nün yakınında, lağım suyunun bulunduğu bir yerde olduğuna işaret ederek hayvanların hastalıktan korunması için çevre hijyeni ve dezenfekte önleyici tedbirlerin önemini yineledi.

    Bu konuda belediyelere büyük görev düştüğünü belirten Naimoğulları, hayvanların da aşılamaya başlamasıyla sorunun aşılacağını söyledi. Naimoğulları, hasta olan hayvanların itlaf edileceğini, geriye kalanların aşılanarak koruma altına alınacağını ifade etti.

   Naimoğulları, hayvanlarda görülen bu virüsün insan sağlığını tehdit etmediğini zaten bölgenin karantina altına alındığını belirtti.

    Naimoğulları, üreticinin Tarım Sigortası Fonu tarafından tazmin edileceğini belirterek fonun mali anlamda sıkıntısı olmadığını söyledi. Tarım sigortasının tarımsal ürünler başta olmak üzere birçok yerden geliri olduğunu anlatan Naimoğulları, üreticiden her ay kesilen süt bedeli toplamı olan 2 milyon 800 bin TL’ni fona gittiğini söyledi.

348361766_1452038885592928_7853801095194223689_n

“40 balya, 1 inek fiyatına eşitlendi”

    Naimoğulları, kuraklık ile dolu yağışının üreticiyi vurduğunu belirterek bu yıl sap, saman, balya, kaba ot sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekti.

    Kaba ot ithal edilmesi için girişim yapılması gerektiğini ifade eden Naimoğulları, bazı kişilerin fırsatçılık yaparak fiyat yükselttiğini söyledi. Bir kamyona 40 balya koyabilmek için 40 bin TL olan 1 inek satılması gerektiğini belirten Naimoğulları, bir balyanın bin TL olduğunu ifade etti.

    Naimoğulları, Toprak Ürünleri Kurumu’nun tüccar zihniyetiyle değil, üreticiye destek olacak şekilde çalışması gerektiğini söyledi. TÜK’ün yüklü miktarda borcu olduğuna işaret eden Naimoğulları, bunun bedelini de üreticinin ödediğini belirtti. Naimoğulları, TÜK’ün rantabl bir kurum olmadığını, arpayı 7 TL’ye aldıklarını, tüccar getirse 6 TL’ye alacaklarını ifade etti.

   Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, dışardan gelen tüm ürünlerin dolara endeksli olduğunu, yem fiyatlarına yüzde 10 zam geldiğini belirterek çiğ süt fiyatlarına da yeniden düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

    Türkiye’deki seçimin ekonomiye yansımasının ne olacağını gördükten sonra konuyu masaya yatırma kararı alındığını ifade eden Naimoğulları, üreticinin şu an 270 milyon TL süt parası alacağı olduğunu söyledi.

    Naimoğulları, üreticinin bütün girdileri döviz bazında olduğundan büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek çiftliklerde kullanılan içme suyunun fiyatının bile 4 TL’den 12.20 TL’ye çıktığını söyledi.

    Naimoğulları, Tarım Bakanlığı’yla bugün yapılacak toplantıda bu konuların da ele alınacağını ifade etti.

348359189_964207014617121_9053910457864989223_n

“Üreticiden, tüketiciye ulaşabilecek bir sistem kurulmalı”

   Naimoğulları, et ithali konusundaki tartışmalara da değinerek “Restorancılar Birliği, ne istediğini bilmiyor. İthal kuzu eti geldiğinde menülerini mi ucuzlatacaklar! Zaman zaman et fiyatını Güney’le karşılaştırıyorlar. Doğrudur dönem dönem bizden ucuzdur ama şu an dana etinde aynı fiyattayız, oğlak etinde ise biz daha ucuzuz” dedi.

    Daha uygun fiyata et alınabilmesi için üreticiden, tüketiciye ulaşabilecek bir sistem kurulması önerisinde bulunan Naimoğulları, “TÜK, hayvancılık kooperatifiyle birlikte devletin mezbahayı, soğuk hava deposunu kullanıp otellere, restoranlara, kasaplara satış yapabiliriz. Bunu tek başımıza bizim yapmamız isteniyor ancak bu sistemde bu çalışma tek başına olmaz. Ama proje için çalışacağız” şeklinde konuştu.

   Naimoğulları, ülkede üreticinin korunması gerektiğini, tüccarların her şeyi ithal getirerek yerel üretimi korumadığına dikkat çekerek üretim maliyetlerinin düşürülerek pahalılığın engellenebileceğini ifade etti.