Ahmet UÇAR

  Ülkemizde çalışma koşullarının elverişsiz olması, çalışanların haklarının bulunmaması ve asgari ücretin sürekli hayat pahalılığı karşısında erimesi gibi sorunlardan dolayı binlerce Kıbrıslı Türk, Güney Kıbrıs’a akın etmeye devam ediyor.

   Hem kendileri hem de aileleri için KKTC’de gelecek göremeyen Kıbrıslı Türkler, umut arayışıyla Güney Kıbrıs’ta çalışmayı tercih ediyor.

   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan Kıbrıs Türk İşçi Sendikası (TÜRK-SEN) Başkanı Arslan Bıçaklı, maaşların, işçi haklarının elverişli olması nedeniyle sendikaya kayıtlı olarak 2 bin 500 – 3 bin civarında Kıbrıslı Türk’ün Güney Kıbrıs’ta çalışmakta olduğunu dile getirdi.

   Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği Başkanı Gürcan Osmanbuba ise Güney Kıbrıs’taki çalışan Kıbrıslı Türk sayısının şu an 10 binin üzerinde olduğuna dikkat çekerek, pandemi döneminde düşen bu sayının her geçen yıl arttığını ve geçen yıl da 3 bin 500 – 4 binin üzerinde bir artışın söz konusu olduğunu vurguladı.

 

Bıçaklı: Ücret ve çalışma koşulları elverişli

 

   Kıbrıs Türk İşçi Sendikası (TÜRK-SEN) Başkanı Arslan Bıçaklı, Güney Kıbrıs’ta çalışan Kıbrıslı Türk sayısının net rakamının kimse tarafından bilinemeyeceğini belirterek, ancak tahminî olarak ise 2 bin 500 – 3 bin civarında işçinin söz konusu olduğunu kaydetti.

   Kıbrıslı Türklerin çalışmak için Güney Kıbrıs’ı tercih etmesinin ana sebebinin maaşın elverişli olması olduğunu dile getiren Bıçaklı, asgari ücretin bin Euro olduğunu ifade etti.

   Bıçaklı, ustaların bin 500 – 2 bin Euro civarlarında maaş alabildiğine işaret ederek, KKTC’de 10-12 saat çalıştırılan insanların ek mesai yapmalarına rağmen asgari ücret aldıklarını vurguladı.

   Güney Kıbrıs’ta 8 saatten fazla çalışan bir işçinin ek mesai ücreti aldığına dikkat çeken Bıçaklı, öte yandan Güney Kıbrıs’ta çalışanların yüzde 80’inin sendikalı olduğunun atlını çizdi.

   Bıçaklı, KKTC’deki özel sektör çalışanlarının sendikalarının olmaması nedeniyle bu işçilerin ne kadar çalıştığı ve ne kadar maaş aldığı konusunda bir bilinmezlik olduğunu belirterek, bu nedenlerle Güney Kıbrıs’ta çalışan Kıbrıslı Türk sayısının geçen yıl da arttığını kaydetti.

   Sadece TÜRK-SEN olarak turizm sektörüne geçen yıl 800 insan gönderdiklerini dile getiren Bıçaklı, kendi kayıtları dışında çalışanların da bulunduğunu ifade etti.

   Bıçaklı, Kıbrıslı Türklerin en çok tercih ettiği mesleğin özellikle yaz aylarında turizm sektörü olduğuna işaret ederek, inşaat sektörünün de tercih edildiğini ancak bu sektöre aşırı bir sayının bulunmadığını bildirdi.

 Osmanbuba: Umut arayışı var

 

   Güney Kıbrıs’ta Çalışanlar Derneği Başkanı Gürcan Osmanbuba, Güney Kıbrıs’ta çalışan Kıbrıslı Türk sayısının şu an ortalama 10 binin üzerinde olduğunu belirterek, insanların Güney Kıbrıs’ta çalışmayı tercih etmesinin altında birçok nedenin yattığını kaydetti.

   Osmanbuba, Güney Kıbrıs’ın tercih edilmesinin tek nedeninin maaş olmadığını dile getirerek, KKTC’deki yeni asgari ücretin de 800 Euro’ya kadar yükseldiğini ifade etti.

   Güney Kıbrıs’ın sistem, elverişli çalışma düzeni, çalışma saatleri, işçiye davranış şekilleri açısından cezbedici olduğuna işaret eden Osmanbuba, haftada 38 saat çalışıldığını ve bu saati geçen her çalışmanın ödeneğe mahsus olduğunu söyledi.

   Osmanbuba, KKTC’de ise zaman kavramının bulunmadığına, mesainin kaçta biteceğinin bilinmediğine işaret ederek, ancak bunun ücretlerinin de verilmediğini vurguladı.

   Güney Kıbrıs’ta işe girilir girilmez kimlik fotokopisiyle Sosyal Sigortalar Dairesi’ne bilgilendirme yapıldığına dikkat çeken Osmanbuba, KKTC’de ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını, yatırımların çok sonra yapıldığını anlattı.

   Osmanbuba, insanların Güney Kıbrıs’ta hayat garantilerinin bulunduğu üzerinde durarak, insanların bu yolu seçmesini bir umut arayışı olarak tanımladı.

   KKTC’de işsiz kalma riskinin de büyük olduğunu belirten Osmanbuba, verilen 6 aylık işsizlik ödeneğinin ekmek parasını bile çıkaramadığını savundu.

   Osmanbuba, Güney Kıbrıs’ta işsizlik durumunda 6 aylık ödeme yapıldığını ve tüm sektörlerdeki münhal isteklerini sunduklarını kaydederek, KKTC’de ise sadece işsiz olanların belge imzaladığını bildirdi.

   Güney Kıbrıs’taki Kıbrıslı Türklerin genellikle inşaat sektöründe çalıştığını dile getiren Osmanbuba, bunun yanında otel sektörüne de rağbet olduğunu ifade etti.

   Osmanbuba, Dernek olarak kendilerinin de yardımcı olmaya çalıştıklarına işaret ederek, restoran ve kafelerde de çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün çalışmakta olduğunu anlattı.

   Pandemi Dönemi’nde Güney Kıbrıs’ta çalışan Kıbrıslı Türk sayısının bin 800’e kadar indiğini anımsatan Osmanbuba, pandeminin ardından bu sayının her geçen yıl yaklaşık bin – bin 500 arttığını ve geçen yıl da 3 bin 500 – 4 binin üzerinde artışın olduğunu vurguladı.

   Osmanbuba, bu artışların devam ettiğini ancak sektörlerde ihtiyaçların da azalmakta olduğunu belirterek, birçok milletten insanın işgücü oluşturduğunu kaydetti.

   Geçmiş dönemlerde kendilerine ulaşan kişilere bir an önce iş bulduklarını ancak durumun şu an değiştiğini dile getiren Osmanbuba, KKTC’deki işsizliğin de Güney Kıbrıs’a gidilmesi açısından etkili olduğunu söyledi.

   Osmanbuba, birçok Kıbrıslı Türk’ün işten durdurulduktan sonra bu yola başvurduğunu ifade ederek, her şey yolunda gittiğinde kimsenin Güney Kıbrıs’ta çalışmayı tercih etmeyeceğini, aynı ada olsa da kendilerini gurbette gibi hissettiğini vurguladı.

   İnsanların buna mecbur kaldığına dikkat çeken Osmanbuba, Güney Kıbrıs’taki ihtiyaçların azalması nedeniyle dünya ülkelerini araştıran kişilerin de bulunduğunu söyledi.