Engelli bireylerin gelişim gösterebilmesi ve özel sektörde de istihdam edilebilmesi için mesleki eğitim büyük önem taşırken, ülkemizde buna yönelik adımlar ne yazık ki atılmıyor.
   Engelli bireylerin mesleki olarak gelişim göstermesi, ülkedeki kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasında da önemli rol üstlenebilecekken, böyle bir devlet politikası bulunmuyor.
   BAĞIMSIZ GAZETE’ye konuşan KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, engelli bireylere yönelik mesleki eğitimin bir devlet politikasına dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yaparak, böylelikle engelli bireylerin diğer bireylerle eşit şekilde mücadele etmesinin ve kamunun dışında özel sektörde de istihdam edilmesinin sağlanacağını ifade etti.

C165Ddbd E2F1 4975 9Fc1 1A7F8Bd3D1Af

Suay: Engelli bireylere mesleki eğitim
devlet politikası kapsamında değil

   KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, mesleki yeterlilik anlamında teşvik edici devlet politikalarının yok niteliğinde olduğunu belirterek, bu konuda atılan adımların çok cılız olduğunu kaydetti.
   Suay, belirli özel eğitim merkezlerinde el işi ve bahçe işi alanlarında yapılan çalışmaların bulunduğunu dile getirerek, bunların da daha çok rehabilitasyona yönelik olduğunu ifade etti. Bu çalışmaların engelli bireylerin günlük rehabilitesini ve motivasyonunun artırmaktan öteye gidemediğine işaret eden Suay, engelli bireylerin de her bireyde olması gerektiği gibi kişisel gelişim ve mesleki yeterlilik seviyesine ulaşması gerektiğini vurguladı.
   Suay, aralık ayı başında 30 engelli bireyin kamuya istihdam edildiğine ve şu an ikinci istihdamları beklediklerine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
   “O dönem de şunu savunduk; Engelli bireyler istihdam edilirken, bu kişilerin hiçbir yeteneği olmamasına rağmen işe alınıp oturtulmasını düşünmeyin. Mesleki anlamda kendini çok iyi geliştirmiş, eğitim yönünden belli bir seviyeye gelmiş birçok engelli birey var”.
   Bu konunun bireysellikten çıkarılıp bir devlet politikası haline getirilmesi gerektiği üzerinde duran Suay, engelli bireylerin kendi veya çevresinin mücadelesiyle belli bir yere gelebildiğini ama bunun devlet politikası haline gelmemesi durumunda istisna olarak kalacağını açıkladı.
   Suay, bu konunun devlet politikası haline getirilmesi durumunda engelli bireylerin birçok meslek gurubunda etkin bir şekilde var olabileceğini belirterek, bunun örneklerinin görülebilmesi için Türkiye’ye ve dünya ülkelerine bakılabileceğini kaydetti.
   Emsal teşkil edebilecek birçok örneğin söz konusu olduğunu dile getiren Suay, “Yeter ki fark edebilelim ve doğru noktadan bakabilelim” dedi.
   Suay, en temel insanca yaşam haklarından birisinin istihdam olduğunu ifade ederek, nitelikli iş gücüne ve meslek gruplarına hakim olunduğunda ve bireylerin kendini yetiştirmesi sağlandığında engelli bireylerin hem kendileri açısından hem de ülkeye katma değer sağlamaları açısından fayda sağlayacağını söyledi.
   Bunun bir sosyal devlet politikası olduğuna işaret eden Suay, sosyal devlet anlayışıyla uyumlu şekilde olanakların sağlanması gerektiğini vurguladı. Suay, engelli bireylere yönelik mesleki eğitim çalışmalarının daha kurumsal bir hâle getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bunların okullarda, kurslarda ve meslek gruplarında verilebileceğini açıkladı.
   Sivil toplum örgütü olarak bireylerin kişisel ve mesleki gelişimlerini önemsedikleri üzerinde duran Suay, bu bağlamda özellikle teknolojik anlamda engelli bireylerinin mesleki gelişiminin üst noktaya taşımaya gayret ettiklerinin altını çizdi.
   Suay, yapılan bazı çalışmalarla engelli bireylerin bugünü için desteklerde bulunulduğunu belirterek, ancak bireylerin geleceğinin kurtarılabilmesi için “balık verilmesi yerine, balık tutmanın öğretilmesi” gerektiğini kaydetti.

3Bbee3B1 D55B 4408 8C57 E476605C65E8
   
Kibrit: Engelli bireylere yönelik mesleki eğitim yok

   Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, engelli bireylere yönelik mesleki eğitimin söz konusu olmadığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek okullarında ve liselerinde engelli bireylere yönelik eğitim müfredatının bulunmadığını kaydetti.
   Kibrit, bu konunun gündemde tutulmasının engelli bireylerin sadece kamuda değil özel sektörde de istihdam edilebileceğini düşüneceğini dile getirerek, kendini yetiştiren bireylerin daha özgüvenli bir şekilde bu istihdamları talep edebileceğini ifade etti.
   Engelli bireylere mesleki eğitim verilmesiyle hem ülkedeki kalifiye eleman ihtiyacının karşılanacağını hem de engelli bireylerin gelişim göstereceğini vurgulayan Kibrit, bu yolla engelli bireylerin diğer bireylerle mücadele etmesinin ve istihdam edilmesinin sağlanabileceğinin altını çizdi.
   Kibrit, bu konunun Milli Eğitim Bakanlığı’nın gözetiminde olmasının büyük önem taşıdığına işaret ederek, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın “Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi”nde birkaç engelli bireyin eğitim aldığını ancak bunun genele yayılması gerektiğini açıkladı.
   Kibrit, engelli bireylere yönelik mesleki eğitimin bir devler politikası haline getirilmesi gerektiğini belirtti. 

0F927Ec5 152E 4D3B 8B47 96793Ef1B695C1Dc3256 6A12 4305 A55F E3499B37215E8C4571Ae 9205 42Ee 87D7 42C1515Ad6F40Ecc9884 6358 4C0B 8073 7Afb26A403A74C6D3F76 Fddc 4Eea 9285 49C01226B8Bf

Editör: Erol Kanlıada