Ülkemizde bitmek bilmeyen elektrik kesintileri dur durak bilmiyor.  

   Elektrik faturalarını kuruşu kuruşuna ödeyen vatandaşlar, “kesintisiz” elektrik enerjisinden mahkûm bırakılıyor.

   Gönyeli’de geçen cumartesi yaşanan “16 saatlik elektrik kesintisi” vatandaşı çileden çıkardı.

   Kavurucu sıcakların yaşandığı bu günlerde saatlerce elektriksiz kalan vatandaşlar, sosyal medya platformlarında Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) tepki gösterdi.

   Bir vatandaş, “ben çocuktum elektrik yoktu, büyüdüm hâlâ yok”, başka bir vatandaş “yüzleri bile kızarmıyor, utanmayı bilmiyorlar” dedi.

   BAĞIMSIZ Gazete, elektrik kesintileriyle ilgili şikayetleri dikkate alarak kesintilerin sebebini araştırdı.

   KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, Gönyeli bölgesindeki elektrik kesintileriyle ilgili BAĞIMSIZ Gazete’ye konuştu.

Paşa: 4 farklı bölgedeki kablolar patladı…

   KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Paşa, Gönyeli bölgesinde meydana gelen elektrik kesintilerinin 4 farklı bölgedeki kabloların patlaması sonucu yaşandığını söyledi.

   Yaklaşık 15 gündür bölgeye yeni kabloların döşendiğini belirten Paşa, çalışmaların yarın veya perşembe günü tamamlanacağını dile getirdi.

   Paşa, işlerin süratle bitirilebilmesi için çalışmaların özel bir firmaya verildiğini, ancak kontrolünün KIB-TEK ekipleri tarafından yapıldığının altını çizdi.

“Kablolar eskimiş ve aşırı yük binmişti”

   İşlerin sadece kablo çekmekle sınırlı olmadığına dikkat çeken Hüseyin Paşa, bağlantı noktaları ve rögarların da yapılacağını ifade etti.

   Kabloların patlama sebebine de değinen Paşa, kabloların eski ve yıpranmış olması ile aşırı yüklenmenin patlamaya neden olduğunu kaydetti.

   Paşa, “Bölgeye yeni yatırım yapılması gerekiyordu, biz de bunu hemen yaptık” diye konuştu.

   Yeni kabloların Gönyeli ile Ortaköy’ün bir kısmını besleyeceğini söyleyen Paşa, bölgedeki sorunlara kalıcı çözüm getireceklerini kaydetti.

“Külliye bölgesine de yatırım yapacağız”

   Külliye bölgesine de yatırım yapacaklarını belirten Paşa, bölgeye yeni trafo merkezi inşa edeceklerini söyledi.

   Hüseyin Paşa, külliye bölgesinin 12-13 megavat elektriğe ihtiyaç duyacağını, orada sorun yaşanmaması için bu trafonun yapılacağını ifade etti.

   Külliye alanı içerisindeki yeni Cumhuriyet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Millet Bahçesi gibi binaların dışında Metehan bölgesinde yapılaşma olduğuna dikkat çeken Paşa, herhangi bir soruna karşı yeni trafo merkezinin en kısa sürede tamamlanacağını açıkladı.

“Yılmazköy’e trafo merkezi yapılacak”

   Paşa, Güzelyurt’a doğru parselasyonun arttığını, ileride sorun yaşanmaması için Yılmazköy tarafına da yeni bir trafo merkezi kuracaklarını vurguladı.

   Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu bölgeden bir yer aldıklarını anlatan Paşa, “Bize 200 metrekare bir yer bile yeterli” diye konuştu.

“Sınırüstü’nü tamamladık, sırada Tatlısu var”

   İskele bölgesini beselemesi için Sınırüstü’ne tamamen kendi öz kaynaklarıyla yeni bir trafo inşa edildiğine dikkat çeken Paşa, bölgedeki çalışmaların tamamlandığını kaydetti.

   Tatlısu bölgesinde de artan yapılaşma nedeniyle yeni bir trafo merkezine ihtiyaç duyulduğunu belirten Hüseyin Paşa, bu bölgeden de kendilerine arazi tahsis edildiğini ifade etti.

   En kısa sürede Tatlısu’da da çalışmalara başlayacaklarını dile getiren Paşa, “Tüm bölgelere kalıcı çözümler getireceğiz” dedi.

Tuğcu: Kablo mevcut yükü çekmiyor…

   EL-SEN Başkanı Ahmet Tuğcu, Gönyeli bölgesinde sürekli elektrik kesintisi yaşanmasının birden fazla sebebinin olduğunu belirtti.

   Tuğcu, Kermiya, Alayköy ve Yenikent bölgelerinin tek bir fider üzerinden beslendiğini, ayrıca yer altında tek bir kablo bulunduğunu ve bu kablonun kapasitesinin mevcut yükü çekemediğini söyledi.

   Kabloların aşırı yük binmesi sonucu patladığını dile getiren Tuğcu, kalıcı çözüm için bölgeye iki yeni kablo daha çekilmesi gerektiğini vurguladı.

“Üç bölgeye ayrı kablo çekilmeli”

   Kermiya, Alayköy ve Yenikent bölgelerine ayrı kabloların çekilmesi gerektiğine dikkat çeken Tuğcu, bu bölgeler için ihtiyaç duyulan üç kablonun toplam uzunluğunun, her bir kablo için “3 kilometre” olduğunu söyledi.

   Her bir kablonun maliyetinin 300-400 bin dolar arasında değiştiğini belirten Tuğcu, arızaların olmaması için mevcut kabloya ilaveten iki kablo daha çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

   Tuğcu, mevcut kablonun artık paramparça olduğunu, bu kablonun da değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.