Dünya genelinde narenciyede görülen yeşillenme hastalığının ardından KKTC’nin ihracat kapısı olan Türkiye de KKTC’den giden narenciye ürünleri için bir takım önlemler istedi.

   Bu önlemler arasında ise ürünlerin kapalı TIR’larda termokinli buzluklarla taşınması yer alıyor. Bu TIR’ların KKTC’de bulunmaması ise ürünün ihracatında ciddi sorunlara yol açtı.

    Narenciye ihracatçıları bu sorunu nasıl aşabileceklerini kara kara düşünüyor. Konuyla ilgili BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan narenciye ithalatçılarından Fethi Bardakcıoğlu durumu doğrularken, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Ali Alioğlu ise ihracatçıları soruna önceden önlem almış olması gerektiğini belirtti.

    Alioğlu, ayrıca bu yıl tarım bütçesi içerisinde olası narenciye krizine karşı bütçe ayrıldığını da söyleyerek, bu durumun ihracatçıların sınıfta kaldığının göstergesi olduğunu ifade etti.

Bardakçıoğlu: Elimiz kolumuz bağlı

   Narenciye ithalatçılarından Fethi Bardakcıoğlu, narenciyeyi taşımak için kapalı TIR’lar bulmakta sorun yaşadıklarını doğruladı.

   Bardakcıoğlu, “Şu anda bu sorunu Tarım Bakanlığı çözemiyor. Bizim de elimiz kolumuz bağlı kaldı. Sıkıntıdan ne yapacağımızı ne söyleyeceğimizi bilemiyoruz” dedi.

Alioğlu: Tüccarlar önceden önlem almalıydı

   Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Ali Alioğlu, bu konunun ihracatçıları ilgilendiren bir konu olduğunu ifade ederek, eğer bir kriz yaşanacaksa bu krizlere hazırlıklı olmamız gerektiği inancında olduğunu söyledi.

   Tıpkı kısa süre önce yaşanan pandemi sürecinde alınan tedbirler gibi, şu anda da dünya genelinde narenciye için bir tehdit haline bu yeşillenme hastalığı için de gerekli tedbirlerin çok önceden alınmış olması gerektiğini belirten Alioğlu, bu hastalığın bakteri üreten bir hastalık olup, ilacının da bulunmasının zor olduğunu ifade etti.

    Alioğlu, bu konuda tedbir alınırken de İsrail, İspanya gibi ülkelerin aldığı önlemlerin örnek alınması gerektiğini kaydetti ve bu hastalığın Çin’de ortaya çıkıp, oradan Amerika’ya sıçradığını ve oradan da Asya ve Avrupa’ya geldiğini belirtti.

   Ali Alioğlu, ayrıca bu hastalığın son birkaç yıl içerisinde ülkemizde de görüldüğünü kaydetti ve “bizim ürünlerimiz Türkiye üzerinden aktarılıyor.  Türkiye’de karantina maksadı ile bir dizi önlem aldı. Bu önlemde narenciyenin özel buzluklu araçlarla taşınması oldu. Bence Türkiye bu noktada haklıdır. Orada 7 buçuk milyonluk bir üretim var ve bu da 10 milyona yakın insanın geçim kaynağıdır.  Bu risk edilemez” dedi.

    Alioğlu, Türkiye’ye KKTC’den gönderilen narenciye için bazı tedbirler istendiğini ve bu tedbirlerin de termokinli buzluklar kullanılması, yenilenmiş tırlar kullanılması ve narenciyenin Mağusa limanında ilaçlanması ve 24 saat bekletilmesi olduğunu belirtti.

 Ali Alioğlu, bu önlemlerin çok daha önceden tüccarlar tarafından düşünülüp, gerekli hazırlığın yapılmış olması gerektiğini ifade ederek, bu tırları Türkiye’de bulmanın zor olmadığını ve tüccarların günler öncesinden gerekli firmalarla temasa geçmiş olması gerektiğini söyledi.

“Tarım bütçesi içerisine narenciyede
olası krizin bütçesini ayırdık” 

    Ali Alioğlu, narenciye üreticilerinin bu durumda karşı karşıya kalabilecekleri sorunu önceden öngörü olarak gördüğünü ifade ederek, bunun için de Tarım Bakanlığına farklı bir argümanla gittiklerini söyledi.

   Alioğlu, bakanlığın da bu konuda kendileri ile hemfikir olduğunu gördüklerini ve tarım bütçesi içerisine narenciyede olası krizin bütçesini ayırdıklarını belirtti.

    Bu konuda gerekli güvenceyi aldıklarını kaydeden Alioğlu,  “bu seneyi biz atlatacağız. Ancak önümüzdeki sene için planların şimdiden yapılması gerekiyor. Bu yıldan sonraki yıllar bizi sıkıntıya sokacak. Biz bu ülkeye ihracatçı insanlar istiyoruz. Bu sene bize bizim mevcut ihracatçımızın hem sınıfta kaldığını hem de gerçek anlamda ihracatçı olmadığını gösterdi” dedi.

Editör: Erol Kanlıada