Eniz ORAKCIOĞLU

   Ülkemizde yaşanan enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş, yurttaşların bütçesine her gün darbe üstüne darbe vuruyor.

   Enflasyona ve dövize bağlı artan maliyetlerin etkisiyle alım gücü ciddi şekilde düşen ve “kıt kanaat” geçinmeye çalışan yurttaşlar her gün bir zamma uyanıyor.

   Birçok mal ve hizmete gelen fiyat artışları sürerken yurttaşa üzücü bir haberde sigorta acentelerinden geldi, 1 Şubat itibari ile zorunlu araç sigortaları taban fiyatına yüzde 50 prim artışı yapıldı.

   Türk Lirası’nın (TL) değer kaybetmesiyle döviz üzerinden satılan araç fiyatlarının TL bazında artması, trafik poliçesi (zorunlu araç sigortası) ile kasko (full sigorta) fiyatlarını da artırdı.

   BAĞIMSIZ Gazete’ye konuşan Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Raif Çukurovalı, ülkemizde yıllık enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşirken tüm mal ve hizmetlere de bu oranda artış gelirken sigorta sektöründe 1 Şubat itibari ile zorunlu araç sigortaları taban fiyatına yüzde 50 prim artışı yapıldığını ifade etti.

   Çukurovalı, zorunlu araç sigortaları taban fiyatının yüzde 50 artışla bin 500 TL’den vergiler dahil 2 bin 250 TL’ye yükseldiğini kaydetti.

“Kaybettiğimiz değerlerimizi yerine koymak çok daha zorlaştı”

  Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Başkanı Raif Çukurovalı, sigortayı “çok küçük primler ile sahip olduğumuz değerlerimizi güvence altına almak için yapılan sözleşme” olarak tanımlayabileceğimiz söyleyerek, sigorta poliçesinin hem maddi hem de manevi değerler için alındığını ifade etti.

   Ekonomik olarak yaşam koşullarının zorlaştığı bu dönemde sigortanın öneminin daha da arttığına dikkat çeken Çukurovalı, tasarruf yaparak kaybedilen değerleri yerine koymanın çok daha zorlaştığına vurgu yaptı.

   Çukurovalı, alım gücü azalan bilhassa asgari ücretle çalışan kesimin sigorta alamadığı veya almakta zorlandığı söylemlerinin her zaman gündeme getirildiğini söyleyerek, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını çünkü baktığımızda dünyadaki en ucuz sigorta priminin bizim ülkemizde olduğunu belirtti.

“Zorunlu araç sigortaları taban fiyatına yüzde 50 prim artışı”

   Çukurovalı, “Ülke fertleri değerlerinin taşınır kısmını yüzde 2’den taşınmaz kısmını binde 2’den başlayan fiyatlar ile güvence altına almazlarsa olumsuz bir durumda tümünü nasıl yerine koyarlar tüm vatandaşlarımız bunun hesabını yapmalıdır dedi.

   Sigortaya en çok ihtiyacı olanların ekonomik gücü düşük olanlar olduğunu söyleyen Çukurovalı, ülkemizde yıllık enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşirken tüm mal ve hizmetlere de bu oranda artış gelirken sigorta sektöründe 1 Şubat itibari ile zorunlu araç sigortaları taban fiyatına yüzde 50 prim artışı yapıldığını ifade etti.

   Çukurovalı, zorunlu araç sigortaları taban fiyatının yüzde 50 artışla bin 500 TL’den vergiler dahil 2 bin 250 TL’ye yükseldiğini kaydetti.

   Çukurovalı, zorunlu araç sigortalarının üçüncü şahısları korumak amacıyla yasa ile zorunlu hale getirildiğini vurgulayarak, “Kaza yapan araçlarda kusurlu olan aracın sigorta şirketinin kusursuz olan tarafın maddi hasarını 500 bin TL’ye kadar, manevi kısmını ise 8 milyon TL'ye kadar tazmin etmek ile sorumludur” dedi.

   Çukurovalı, taksi, otobüs gibi kamusal araçlardaki manevi tazminat sorumluluğu 15 milyon TL olduğunu belirtti.

“Kasko fiyatındaki yükseliş enflasyon ve döviz sebepli”

    Kasko ve diğer sigorta türlerinde görülen fiyat yükselmesinin ise enflasyon ve döviz kurlarının etkisi ile sigorta değerlerin artmasından kaynaklandığına dikkat çeken Çukurovalı, şu şekilde örnek verdi:

   “Geçen yıl 100 liraya kasko sigortası yaptığımız aracımıza 3 lira prim ödemişsek bu yıl yine aynı değerden yaparsak yine 3 lira ödeyeceğiz. Fakat değerini 150 liraya çıkarırsak primini de o oranda fazla ödemiş olacağız.”

   Çukurovalı, burada dikkat edilmesi gereken hususun hasar durumu olduğunu söyleyerek, “Ayrıca değeri aynı olan 2 aracın sigorta fiyatı aynı olmayabilir çünkü fiyatlama Hasarsızlık Tüzüğü kurallarına göre aracın motor gücü aracın ve sürücünün hasar durumu sürücünün yaşı gibi etkenler dikkate alınarak sigorta bilgi merkezi tarafından hesaplanmaktadır. Kaza yapan hasar zammı alırken kaza yapmayan hasarsızlık indirimi almaktadır” şeklinde konuştu.

“259 bin sigortalı aracın sadece 94 bini kasko sigortası”

   Artan döviz fiyatlarının ve yüksek enflasyonun tüm sektörleri olduğu gibi sigorta sektörünü de olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Çukurovalı, ülkemizdeki trafik kazalarının her gün artarak devam etmesinin sektördeki hasar ödemelerini artırdığına ve şirketleri olumsuz olarak etkilediğine dikkat çekti.

   Çukurovalı, 2022 yılında araç sigortaları için ödenen 470 milyon TL tazminat tutarının, 2023 yılında 700 milyon TL'ye yükseldiğini kaydederek, 2023 yılı sonuna göre ülkemizde 259 bin sigortalı araç bulunduğunu, bu araçların 94 binin aynı zamanda kasko sigortası olduğuna vurgu yaptı.

   Kasko sigortalarına olan talepte herhangi bir azalma olmadığını söyleyen Çukurovalı, ülkemizdeki konut ve iş yerlerinin yüzde 20 civarı sigortalı iken araçların yüzde 40 civarının kasko sigortalı olduğu kaydetti.

   Çukurovalı, bu sonuca göre araçlarımıza, yaşam ve geçim alanlarımızdan daha çok değer verdiğimizin söylenebileceğini vurgulayarak, “Dünyamızda değişen iklimler ve gelişen teknoloji beraberinde birçok risk getirmektedir. Bu risklere karşı tek güvencemiz sigortadır. Sigorta artık lüks değil ihtiyaçtır ve yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. Vatandaşlarımıza önerim ceplerindeki paraları ile yerine koyamayacakları değerlerini mutlaka sigorta ile güvence altına almalarıdır” dedi.