Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, hemşirelerin düzenlediği bir etkinlikte, sağlıkçılara şiddet konusunda yasa tüzük çalışması yapılması için savcılıktan görüş aldığını ve tek meslek grubuna yönelik böyle bir yasa çıkarılamayacağı yanıtını aldığını açıkladı, sağlık çalışanları ise bu tüzüğün son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

   Konuyla ilgili Bağımsız Gazete’ye konuşan Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Ali Özgöçmen, ülkenin içerisinde bulunduğu koşullar itibariyle zaman zaman yaşanan şiddet olaylarına karşı sağlık çalışanları olarak caydırıcı cezalar getirilmesini istediklerini belirtti.

   Özgöçmen, ancak diğer yandan da eğitimden başlanarak bu konuda bir düzenlemeye gidilmesinin daha kalıcı olduğuna inandıklarını ifade ederek, şu an için böyle bir çalışanın hemen sonuç vermeyeceği göz önünde bulundurulduğunda sağlık çalışanlarına karşı şiddete caydırıcı cezalar getirilmesinin talepleri olduğunu kaydetti.

   Sağlık Bakanı’nın bu konuda yapılan çalışmaların savcılık tarafından pek olumlu karşılanmadığını ifade ettiğini hatırlatan Özgöçmen, bunun üzerine de ana muhalefet partisi başkanının engeller varsa da aşmak için gerekeni yaparız şeklinde bakana güvence verdiğini belirtti.

   Ali Özgöçmen, “Ümit ederim ki engeller varsa da aşılabilecek engellerdir. Hem hükümet hem de ana muhalefet bu konuda olumlu bir görüş beyan etti. Ümit ederim ki meclis bir bütün şekilde sağlık çalışanlarına karşı şiddete karşı caydırıcı cezalar getirilmesi için çalışma başlatır ve olumlu şekilde sonuçlandırır” dedi.

   Özgöçmen, caydırıcı cezaların etkisi olabileceğini ancak konunun sadece caydırıcı cezalarla kalmayıp, bizim gibi küçük ve eğitim seviyesi yüksek toplumlara yakışanın hiç bu olayların yaşanmaması olduğunu ifade etti.

    Bu olayların yaşanmaması içinse eğitimimizin ve müfredatımızın ona göre düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Özgöçmen, en azından bizden sonraki kuşakları bu konuda daha bilinçli ve daha kültürlü şekilde yetiştirmemiz gerektiğini belirtti.

“Özel sektördeki hemşireler etik dışı çalıştırılıyor”

 Ali Özgöçmen ayrıca bir konuya daha değinmek istediğini belirtti ve özel sektörde çalışan meslektaşlarının mantık ve etik dışı bir şekilde çalıştırıldığını ifade etti. Özel sektörde çalışan hemşirelerin en az yüksek lisans mezunu olduğunu söyleyen Özgöçmen, ancak yasaya dayandırılarak asgari ücrete çalıştırıldıklarını belirtti.

   Bu konuda yasal bir çalışmanın yapılasını istediklerini kaydeden Ali Özgöçmen, yani sektörel bazda bir düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

   Özgöçmen, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini ve meslek yasasını da bu konuda yüzde 100 cevap verip vermediği yönünde incelediklerini belirtti ve bu konuda olumlu dönüşler almaları durumunda meslek yasası içinde gerekli çalışmayı yapmak istediklerini söyledi. 

 “Belediyeler Yasası’nda hemşirelerle ilgili düzenleme yapılmalı”

    Ali Özgöçmen, bu konulara ek olarak hemşirelerin yaşadığı sıkıntılardan birinin de hemşirelerin belediyelere hemşire kadrosunda alınmaması ve aracı şirketler aracılığı ile alınması oluğunu söyledi.

   Özgöçmen, şöyle konuştu:

   “Belediyeler eskiden ekonomik sıkıntı yaşıyordu. Bu sorun aşılsın diye yasa değiştirilerek, birçok belediye birleştirildi. Şu anda da hem maddi hem de diğer açılardan daha aktif oldukları gözlemleniyor. Geçmişte ekonomik sıkıntı yaşanırken, hemşireler belediyelere uygun kadrolarda istihdam edilmiyordu. Geçmişte ayrıca yasada uygun pozisyonlar yaratılmamıştı. Şimdi bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Yani Belediyeler (Değişiklik) Yasası altında hemşirelerin doğrudan istihdam edileceği, güvence altına alınacağı, yetki ve sorumluluklarının belirleneceği yasal çalışmalar yapılmasını istiyoruz”.