Ahmet KARAGÖZLÜ

   Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Baş Yardımcısı, 112 Kontrol Merkezi Sorumlusu, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Birtan, 112 Ambulans Hızır Sistemi’nin tüm ada geneline hizmet verdiğini söyledi.

   Birtan, 112 Ambulans Hızır Sistemi’nin Dipkarpaz, Yenierenköy, Mehmetçik, İskele, Tatlısu, Geçitkale, Gazimağusa, Akdoğan, Ercan, Lefkoşa, Girne, Çamlıbel, Lapta, Güzelyurt ve Cengiz Topel olmak üzere toplam 15 sağlık merkezinden oluştuğunu söyledi.

   Söz konusu sağlık merkezlerinde toplam 22 ambulansın hizmet verdiğini dile getiren Birtan, bu merkezlere Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Gazimağusa Hastanesi, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi ve Cengiz Topel Hastanesi’nin de dahil olduğunu belirtti.

   Birtan, 112 Kontrol Merkezi’nin 22 ambulans, 63 şoför, 30 paramedik ve 74 hemşireyle tüm adaya hizmet verdiğini ifade etti.

“112 ambulansları ‘ender de olsa’ hasta sevkine de destek veriyor”

   Mavi şeritli hasta sevk ambulanslarıyla ilgili de bilgi veren Birtan, Mağusa’da 1, Lefkoşa’da ise 2 adet hasta sevk ambulansının bulunduğunu belirtti.

   Birtan, bu ambulansların hastane içinde farklı branşlarda yatan hastaların evlerine sevkinin yanı sıra diyaliz gibi kronik rahatsızlıkları bulunan hastalara hizmet verdiğini kaydetti.

   “Ender de olsa” 112 ambulanslarının hasta sevkine destek verdiğine dikkat çeken Birtan, bu durumun hasta sevkiyatlarında her zaman 112 ambulanslarının da kullanıldığı anlamına gelmediğini vurguladı.

   Birtan, 112 servisinin yatalak hastaların taburcu olması durumunda evlerine sevki için kullanıldığı anların geçmişte de olduğunu ancak bu desteğin hastane civarı için geçerli olduğunu belirterek “Bu 5 yıl önce de böyleydi, 5 yıl sonra da böyle olacak. Aradaki tek fark yoğunluğun artmasıdır” diye konuştu.

“İlk etapta 5 ambulansa daha ihtiyaç var”

   Sağlık Bakanlığı’na hasta yoğunluğunun arttığını bildirdiklerini belirten Birtan, bakanlığın şoför takviyesi ve ambulans ihalesi için organize olduğunu dile getirdi.

   Birtan, ilk etapta 5 ambulansa daha ihtiyaç duyduklarını ancak ada genelindeki ambulans ağ sisteminin daha da güçlendirilmesi için 10 ambulans alınması gerektiğini söyledi.

   112 Ambulans Hızır Sistemi’nin ada genelinde iyi bir bağlantıya sahip, çok iyi hizmet veren bir kurum olduğuna dikkat çeken Birtan, zaman zaman yoğunluktan dolayı sıkıntılar yaşanabildiğini ancak bu durumun her kuruluş için geçerli olduğunu ifade etti.

“Görevli doktor en ciddi vakaya gitmekle yükümlü”

   Yılbaşından itibaren 112 Kontrol Merkezi’ne “acil tıp uzmanı” görevlendirildiğini anlatan Birtan, söz konusu doktorun mesai saatleri içerisinde görevinin başında olduğunu söyledi.

   Birtan, mesai saatlerinden sonra ambulansa doktor gereksinimi olduğu takdirde, doktor takviyesinin yapılacağı bir nöbet listesinin bulunduğunu kaydetti.

   Her vakaya doktorların gitmediğine dikkat çeken Birtan, görevli doktorun gelen ihbara göre “en ciddi vakaya” gitmekle yükümlü olduğunu vurguladı.

   Görevli doktorun hangi vakaya gideceğinin kendi kararı olduğunu belirten Birtan, “Bu geçmişte de böyleydi, değişen hiçbir şey yok” diye konuştu.

   Birtan, aynı anda iki ciddi vaka olması durumunda ise Acil Servis’ten doktor desteği alındığını söyledi.

“Avrupa’da ambulanslara gösterilen saygı bambaşka…”

   Birtan, Avrupa’da ambulanslara gösterilen duyarlılık ile KKTC’deki duyarlılığın farklı olduğunu belirterek “Avrupa’da araçların ambulansın içinde hayat mücadelesi veren hastaya gösterdiği saygı bambaşka” diye konuştu.

   KKTC’de bu konuda sıkıntı yaşanılan durumların olduğunu ifade eden Birtan, herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Editör: Ahmet Karagözlü