Ahmet KARAGÖZLÜ

   112 Kontrol Merkezi Sorumlu Hemşiresi Hakan Topcuoğlu, ada geneline “24 saat boyunca” kesintisiz hizmet verdiklerini söyledi.

   Topcuoğlu, 112 Kontrol Merkezi’nin ada genelinde günde 1000 küsur çağrı aldığını ve bu çağrıların bölgelere göre yönlendirildiğini vurguladı.

   KKTC genelinde ortalama olarak günde 150’ye yakın hızır hizmeti verildiğini anlatan Topcuoğlu, hızır sayısının aylık olarak Lefkoşa’da 700-800, Girne’de 500-600 ve Mağusa’da ise 400 civarında olduğunu belirtti.

   Topcuoğlu, zaman zaman “yalan” veya asırsız ihbarların yapıldığına dikkat çekerek 112 Kontrol Merkezi’nin gereksiz yere meşgul edilmemesi gerektiğini söyledi.

“Kontrol merkezimiz ağ şeklinde”

   Topcuoğlu, kontrol merkezinin işleyiş sistemini şöyle anlattı:

   “Kontrol merkezimiz ağ şeklindedir. Örneğin Mağusa’dan gelen çağrı gelirse biz o bölgeyi hemen Mağusa istasyonuna yönlendiririz, onlar da hemen vakaya ulaşır.

   Eğer Mağusa’da yoğunluk varsa ve ambulans olmazsa, Mağusa’ya en yakın bölgedeki istasyonlar göreve gider. Personel olarak iki paramedik veya iki hemşire vakalara gider. Ancak personel sıkıntısından dolayı bazen vakalara tek kişi gönderdiğimiz de oluyor.

   Bütün vakalara doktorların gitmesi mümkün değil… Ancak tüm vakalarda istediğimiz zaman, 24 saat boyunca nöbetçi doktorumuza ulaşabiliriz. Nöbetçi doktor dışında acil tıp uzmanları ile pratisyen hekimler de doktor ihtiyacı olan vakalara mutlaka gidiyorlar.”

“Bir dakika bile bizim için çok önemli”

   Topcuoğlu, 24 saatlik bir dilimde 40 civarında hızır servisine çıktıklarını ancak yaz aylarında vaka sayısının daha çok olduğunu belirtti.

   Bir kalp krizi veya kalp durmasında “dakikaların” çok önemli olduğunu belirten Topcuoğlu, Lefkoşa’da trafiğin çok kötü olduğunu ve buna ilaveten “ambulansa duyarsız” kişiler yüzünden bazen vakalara geciktikleri durumların yaşandığına dikkat çekti.

   Topcuoğlu, zamanla yarıştıklarına işaret ederek “1 dakika bile bizim için çok önemli… Bir hastanın beynine 1 dakika oksijen gitmemesi o insanın hayatı boyunca yatağa bağımlı kalmasına sebep olabilir” diye konuştu.

Editör: Ahmet Karagözlü