Araştırmalar, yeni bir aşının henüz ortaya çıkmamış koronavirüslere karşı etkili olabileceğini ve gelecekteki pandemilerle mücadelede kullanılabileceğini gösteriyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve ABD'deki Caltech'ten bilim insanları, vücudun bağışıklık sistemini birkaç farklı koronavirüsü tanıyacak şekilde eğitmeyi amaçlayan "proaktif aşı bilimi" adı verilen yeni bir yaklaşım geliştiriyor.
Aşıda, yarasalarda dolaşanlar da dahil 8 farklı koronavirüste bulunan antijenler (vücutta bağışıklık tepkisini tetikleyen bir madde) kullanıldı. Bu antijenlerin virüsler arasında paylaşılan kısımlarının ve aşıda bulunmayanlar dahil diğer benzerlerinin peşinden gitmesi için bağışıklık sistemini eğitiyor.
Örneğin aşı, 2003 SARS salgınına yol açan Sars-CoV-1 virüsünü içermiyor ancak buna karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturabiliyor.
Kovid-19 salgınları için kullanılanlara benzeyen aşılar genellikle bağışıklık sistemini belirli ve tek bir virüsü hedef alacak şekilde eğitmek için tek bir antijen kullanarak çalışır.
Cambridge Üniversitesi Farmakoloji Bölümü'nde yüksek lisans araştırmacısı ve raporun ilk yazarı olan Rory Hills, "Odak noktamız, bizi bir sonraki koronavirüs pandemisine karşı koruyacak bir aşı yaratmak ve bunu pandemi başlamadan önce hazır hale getirmek" dedi.
Hills sözlerine şöyle devam etti:
Henüz bilmediklerimiz de dahil çok çeşitli farklı koronavirüslere karşı koruma sağlayan bir aşı yarattık.
Sonuçlar Nature Nanotechnology adlı akademik dergide yayımlandı.
Raporun kıdemli yazarı, Cambridge Üniversitesi Farmakoloji Bölümü'nden Profesör Mark Howarth şunları söyledi:
Yeni koronavirüslerin ortaya çıkmasını beklemek zorunda değiliz. Koronavirüsler ve onlara karşı oluşan farklı bağışıklık tepkileri hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuzdan, bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu aşılar geliştirmeye hemen başlayabiliriz.
Bilim insanları son pandemi sırasında son derece etkili bir Kovid aşısını hızlı bir şekilde üreterek harika bir iş çıkardı ancak dünya yine de muazzam sayıda ölümle sonuçlanan devasa bir kriz yaşadı. Gelecekte bundan daha iyisini nasıl yapabileceğimizi bulmamız gerekiyor ve bunun güçlü bir bileşeni de aşıları önceden üretmeye başlamak.
Çalışma, "Quartet Nanocage" adı verilen yeni aşının, 2020 pandemisine yol açan Sars-CoV-2'ye bağışıklığı olanlar da dahil farelerde kapsamlı bir bağışıklık sistemi tepkisi oluşturduğunu gösterdi.
Çalışmaya göre bu aşı, geliştirilmekte olan diğer aşılara kıyasla "daha basit" bir tasarıma sahip ve diğer sağlık sorunlarına yönelik aşıların geliştirilmesinde de kullanılabilecek. Çalışmanın 2025 başlarında Faz 1 klinik denemelerine girmesi bekleniyor.
Araştırma, Birleşik Krallık Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi (Biotechnology and Biological Sciences Research Council) tarafından finanse edildi.