Ada’ya barış getirmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Temmuz 1974’te düzenlediği Barış Harekatı'nın izleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki şehitlik, anıt ve müzelerde ziyaretçileriyle buluşuyor.
Harekatın unutulmayan hatıraları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahramanlık hikayeleri ve şehitlerin anıları, Türk ordusunun denizden ilk çıkarmayı yaptığı Yavuz Çıkarma Plajı’nın bulunduğu alanda oluşturulan Anıt Gemi, Müze ve anıt şehitlikte sergileniyor.
Yavuz Çıkarma Plajı'nın hemen yanı başında, Barış Harekatı'nın hatırasını ve milli bilinci canlı tutmak amacıyla 20 Temmuz 2021’de hizmete açılan Anıt Gemi, kısa süre içinde, ülkede en fazla ziyaret edilen müzelerin arasında yerini aldı.
Tam 540 gün önce hizmete giren Anıt Gemi, 100 bininci misafirini ağırladı.
Anıt Gemi'nin 100 bininci misafiri, Mağusa’da yaşayan ve Mersin’den gelen akrabalarını Anıt Gemi’yi ziyarete getiren Okay Öztürk oldu.
Anıt Gemi’nin 100 bininci misafiri Okay Öztürk ve ailesi, anıt gemi girişinde özel bir törenle karşılandı.
Okay Öztürk’e Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına, anı objeleri ve buket takdim edildi.
Anıt Gemi’nin 100 bininci misafiri olan Okay Öztürk duygu ve düşüncelerini BRT’ye aktardı.
Ada'da 2020'den bu yana bulunan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda yer alan çıkarma gemi modelinin sonuncusu olan Ç1974, Barış ve Özgürlük Anıtı'nın bulunduğu alan içerisine yer alıyor.
Bakımı ve boyama işlemi yapılarak 20 temmuz 2021’de hizmete açılan Anıt Gemi, ziyaretçi akınına uğruyor.
Anıt Gemi'yi ziyaret edenlere, rehberler tarafından gemi ve harekat hakkında bilgi veriliyor.
20 Temmuz 2021’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katıldığı ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Kuvvet Komutanlarının katılımıyla halkın ziyaretine açılan Anıt Gemi; o tarihten bugüne Türkiye ve diğer ülkelerden ziyaret eden turistler, yerli vatandaşlar ve okulların ziyaret ettiği en önemli müzelerden biri haline geldi.