‘Açıkhava Sınıfı’ eşittir bir çocukluk hayalini gerçekleştirmek...

 

‘Açıkhava Sınıfı’nın amacı basittir: Çocuklar için açık hava deneyimlerinin sayısını, kalitesini ve faydalarını artırmak.

  ‘Açıkhava Sınıfı’nın vizyonu basit aslında; dışarıda, özellikle de doğal alanlarda daha fazla vakit geçirmek çocuklara fayda sağlar. Amacı da aynı derecede basittir: Çocukların açık hava deneyimlerinin sayısını, kalitesini ve faydalarını artırmak.

   Dilerseniz ‘Açıkhava Sınıfı’nın temel özelliklerine şöyle bir bakalım...

Açıkhava, önemli bir öğrenme ortamıdır…

   Öğrenme, etrafı kapalı ortamları içermeyen dış ortamlarda gerçekleşir. Öyleyse, dış ortamların etrafı kapalı ortamlar kadar zengin ve dikkatli bir şekilde donatılmış olması önemlidir.

   Çocuklar içeride ve dışarıda sorunsuz bir şekilde hareket edebilmelidir; oynama ve öğrenme süreçleri bir alanda olduğu kadar diğerinde de kolay olmalıdır. Yetişkinler sanki bir alan diğerinden daha fazla eğitselmiş gibi yaklaşmamalıdır.

Çocuk merkezli öğrenme…

  Bilgisiz bir göz için, ‘Açıkhava Sınıfı’, çocukların her zaman yaptıkları gibi dışarıda oynadıkları bir şey olarak görünebilir. Ancak Açıkhava Sınıfı’nda oyun oynamanın çok daha derin bir anlamı vardır. Ve bu şey, sadece sonraki popüler gündem değil, önümüze çıkacak bir yeniliktir. Hatta, bu çok eski bir şeye geri dönüştür: “Çocuk merkezli öğrenmeye.”

  ‘Açıkhava Sınıfı’, öncelikle öğretmen tarafından başlatılan kapalı ortamdaki bir modelden, çocukların iyi olma hali için kritik öneme sahip olan açık havaya, çocukların başlattığı oyunu kucaklayan bir modele kaydırır. Çocukları ve aktivitelerini dışarıya taşıyarak, yaptıkları şeyin karakteri ve türü de dönüşür. Çocuklar, güvenliklerini ve heveslenmelerini sağlayan özenli yetişkinler tarafından desteklenerek, kendilerine ait etkinlikler üzerinde kontrolü yeniden kazanır ve kendi öğrenme ve büyüme süreçlerinde sorumluluk sahibi olurlar. Öğretmenler, gözlemci ve destekçi olmak üzere ‘kontrolü elden bırakırlar’.

Çocuklar için kendi başına oynama özgürlüğü

   ‘Açıkhava Sınıfı’nın temel ilkesi, çocukların kendi faaliyetlerini başlatma hakkıdır. Çocukların keşfetmesi, hayal etmesi, yeni şeyler denemesi ve tek başına veya arkadaşlarıyla öğrenmesi gerekir. Nihayetinde hepimizin en derinden öğrendikleri, “kendi başımıza” keşfettiklerimizdir.

Çocuklar fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyar

  Çocukların gelişimi ve sağlığı için fiziksel aktivite gereklidir. Açık alan, çocuklara geniş hareket alanı, güçlü sosyal oyunlar ve irili ufaklı keşifler için fırsatlar sunar. Çocukların kendi etkinlikleri, onlara motor beceriler geliştirmede ve dünyanın nasıl çalıştığını öğrenmede yardımcı olur.

Tam kapsamlı etkinlikler

  ‘Açıkhava Sınıfı’, “İç mekânda yapabileceğiniz her şeyi ve hatta daha fazlasını dışarıda da yapabilirsiniz!” şeklinde bir yaklaşıma sahiptir. Açıkhava Sınıfı hayalinin bir kısmı, kapalı ve açık alanların biricik bir öğrenme ortamı haline dönüşmesidir.

Katılımcı çocuklar ve katılımcı öğretmenler

 Katılım, öğrenmenin anahtarıdır. Gerçek öğrenme, yalnızca çocuklar çevresi ve çevresinde yer alan insanlarla, genellikle kendilerinin başlattıkları etkinlikler yoluyla meşgul olduklarında gerçekleşir. Paradoksal olarak, erken çocukluk eğitimi ortamlarında bu, gerçekten katılımcı öğretmenlerin genellikle arka planda olduğu, liderlik etmekten çok gözlemlediği ve yanıt verdiği anlamına gelir. Katılımcı öğretmenler, kendi öğrenme sürecini başlatan çocukları destekler.

Gelişimsel olarak uygun faaliyetler

  ‘Açıkhava Sınıfı’ndaki “gelişimsel olarak uygun” terimi, etkinliklerin her zaman çocukların becerme kapasitesinde olduğu ve asla çocuklara dayatılmadığı anlamına gelir. Gelişimsel olarak uygun uygulamalar, etkili öğrenme ve çocukların iyi olma hali için temeldir.