Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Kıbrıs Üniversitesi” Tıp Fakültesi Pediatri-Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Maria Koliou, Kraken varyantının adada olası tespitiyle ilgili Güney Kıbrıs'taki salgın eğrisinde hızlı bir artış olmayacağını, ancakbu varyantın gelişinin an meselesi olduğunu ifade etti.
Koliou, Kıbrıs Haber Ajansı’na (KHA) yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs nüfusunun toplumda en yaygın olan ve yeni varyantla ilişkili olan Omicron 2 ve 5 varyantlarına karşı zaten bağışıklığa sahip olduğunu söyledi.
Yunanistan'da altı Kraken vakasının ortaya çıkmasını yorumlayan Dr. Koliou, "yeni varyantın Güney Kıbrıs'ta da ortaya çıkma riskinin görünür olduğunu" söyledi ve gelişinin "an meselesi" olduğunu sözlerine ekledi.
Maria Koliou'ya göre, Kraken için endikasyonlar mevcut varyantlardan daha ciddî değilken, Kraken mutasyonunun semptomlarının daha şiddetli olmadığını, ancak bu varyantın aşırı derecede daha bulaşıcı olduğunu belirtti.
“MUHTEMELEN VAKI SAYILARINDA ARTIŞ OLACAK”
Hâlihazırda var olan bağışıklık göz önüne alındığında Kraken'in olası tespitinin Güney Kıbrıs nüfusunu nasıl etkileyeceği sorulduğunda Dr. Koliou, "görmek istemediğimiz şey salgın eğrisinde hızlı bir artış" dedi.
"Muhtemelen (vaka sayılarında) bir artış olacak," diye sözlerini sürdüren bilim insanı, "çünkü her yeni varyantla birlikte salgın eğrisinde bir artış oluyor, ancak istediğimiz şey bu eğrinin çok hızlı ve keskin olmaması." görüşünü dillendirdi.
“YOĞUN BAKIM SERVİSLERİNDE DAHA CİDDİ VAKALAR OLACAK”
Dr. Koliou'ya göre yeni bir varyantın ciddî vaka yüzdesi düşük olsa bile hastanelerde veya Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gerektiren daha ciddî vakalar olacağını ve bunun da özellikle mevsimsel gribin çok aktif olduğu bir dönemde sistem üzerinde bir yük oluşturacağını sözlerine ekledi.
Güney Kıbrıs söz konusu olduğunda hedefin varyantın evriminin yavaşlatılması olduğunu belirten bilim insanı, bunun da kendini koruma önlemlerinin uygulanmasıyla başarılacağını vurguladı.
“VARYANT GELDİĞİNDE DURUMUN NASIL GELİŞECEĞİNİ GÖRMELİYİZ”
"Ya aşılarla ya da iç mekanlarda koruyucu maske kullanarak, hatta çift maske ile kendimizi koruyacağız. Mesafemizi koruyalım ve hareket ettiğimiz alanlarda iyi bir havalandırma sağlayalım" diyen Dr. Koliou, Kraken'in Güney Kıbrıs'ta tespit edilmesi olasılığı ile ilgili olarak "Bizi endişelendirecek olan salgın eğrisindeki hızlı artıştır. Ve böyle bir durumda tedbir alınıp alınmaması gerektiği tartışılacaktır. Ancak önce varyant geldiğinde durumun nasıl gelişeceğini görmemiz gerekiyor" dedi.
Dr. Koliou ayrıca, hızlı bir artışı önlemek için kendini koruma önlemlerinin alınması gerektiğini de sözlerine ekleyerek "Aksi takdirde devlet hastaneye yatışların ve entübe hastaların tehlikeli bir şekilde arttığını görürse önlem almak zorunda kalacaktır." dedi.