NASA Voyager 2 uydusu ile yeniden temas kurulduğunu duyurdu. Yeniden sağlıklı sinyal alınmasıyla birlikte Güneş sisteminden çıkmış olan Voyager 2'nin macerası takip edilmeye devam edilebilecek

Euronews Türkçe'nin haberine göre 1977'de başlatılan proje ile fırlatılan Voyager 2, şu anda gezegenimizden 20 milyar kilometre uzakta yol alıyor ve ikizi Voyager 1 ile birlikte yıldızlararası uzayı keşfediyor.

Temas nasıl kaybedildi?

Temasın kaybedilmesi ise bir hata sonucu gerçekleşti. 

NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı (JPL), 21 Temmuz'da Voyager 2'ye gönderilen bir dizi planlı komutun "yanlışlıkla antenin Dünya'dan iki derece uzağa işaret etmesine neden olduğunu" söyledi.

Bu durum, görev kontrolüne veri iletememesine veya komut alamamasına neden oldu. 15 Ekim'de otomatik bir yeniden yönlendirme manevrası yapana kadar çözülmesi beklenmeyen bu sorun pazartesi günü geç saatlerde çözüldü. 

NASA'nın Sun & Space sosyal medya hesabından temasın yeniden kurulduğu duyuruldu. 

Ajans, "Derin Uzay Ağı, @NASAVoyager 2'den uzay aracının sağlığının iyi olduğunu bize bildiren bir taşıyıcı sinyali aldı" dedi.

'Derin Uzay Ağı', NASA'nın uluslararası dev radyo antenleri dizisine verilen isim.

Şu an neredeler?

Voyager 2, Aralık 2018'de Güneş'in sağladığı heliosfer adı verilen koruyucu manyetik balonu terk etti ve şu anda yıldızlar arasındaki boşlukta seyahat ediyor.

Voyager 2, Güneş sistemimizden ayrılmadan önce, dış gezegenler Uranüs ve Neptün'ü ziyaret eden şimdiye kadar ki ilk ve tek uzay aracı oldu.

Voyager 1, ise 2012'de insanlığın yıldızlararası ortama giren ilk uzay aracıydı ve şu anda Dünya'dan yaklaşık 24 milyar km uzakta.

Her iki Voyager uzay aracı da dünyamızın hikayesini olası başka medeniyetlere aktarmayı amaçlayan 12 inçlik altın kaplama bakır diskler taşıyor.

Editör: Ahmet Karagözlü