Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) 1 Temmuz itibariyle elektrik tarifelerine zam yaptı, ilk zamlı faturalar da bugün geldi. Zamlı elektrik faturalarını gören vatandaş, şaşkına döndü.
Elektrik faturaları 2-3 kat fazla gelen vatandaşlar, sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. KIB-TEK, 1 Ağustos itibariyle de ikinci zammı devreye koydu.
Hatırlanacağı üzere ülkemizde elektrik enerjisinin talebe yetersiz kalması ve santrallerin bakımsız kalması gibi nedenlerle geçtiğimiz hafta sıcaklığın zirveye çıktığı bir dönemde elektrik kesintileri yaşanmıştı.
Normal şartlarda 400 TL elektrik faturası ödeyen kişilere 900 TL, 600 TL ödeyen kişilere 2 bin TL; işletmelere 9 bin ila 12 bin civarında fatura gelmesi herkesi şok etti.
BAĞIMSIZ GAZETE’ye ulaşan ayrıca sosyal medyadan da paylaşımlar yapan vatandaşlar, zamlara tepki gösterdi:
“Bu ülkede yaşanacak bir ortam kalmadı. Böyle bir şey olabilir mi, gıda ürünlerine, akaryakıta zam yaptıkları yetmezmiş gibi şimdi de elektriğe zam yaptılar.
Sözde asgari ücreti artırdılar ama hiçbir faydası kalmadı. Tüm temel ürünlere zam üstüne zam. Geçen ay 400 TL elektriğim geliyordu şimdi 2 bin TL’yi geçti. Devlet halkın yanında olmayacaksa niye var? Onlar halkın parasıyla yüksek maaş alıp bütün gün otursun, biz de eziyet çekelim, bu düzenden bıktık usandık.”
Kutalmış: Devlet KIB-TEK’e
sübvanseye vermedi, zamma gidildi
Kıbrıs Türk Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Güner Kutalmış, petrolün sürekli zam aldığı bir ülkede elektriğin zam almamasının mümkün olmadığını belirterek, çünkü elektrik enerjisi üretiminde de fosil yakıt kullanıldığını kaydetti.
Maliyetin halka yansıtılmaması için devletin sübvanseye etmesi gerektiğini dile getiren Kutalmış, yapının sürdürülebilir olması için yakıta zam olduğu sürece bunun faturalara da yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Kutalmış, gıdaya, akaryakıta nasıl zam geliyorsa elektriğe de zam gelmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Yaz aylarını çok sıcak geçiriyoruz. Buna bağlı olarak klimalar ve motorlu cihazlar daha performanslı çalışıyor. Normal tüketimin üstünde güç çekmeye başlar. Güç tüketimi de arttığı için bu faturalara yansır. Çok sıcak yaz aylarında ve çok soğuk kış aylarında faturalarımız artar. Bu da kullanımla ilgili bir şeydir. Bir de bunun üstüne zam gelince faturalar daha da artar.”
Akaryakıta yıllar içerisinde sistematik bir şekilde zam geldiğini vurgulayan Kutalmış, elektrik faturalarına ise yıllarca zam gelmediğini söyledi.
Kutalmış, devletin bunu sübvanseye ederek durduğuna ve halka yansıtmadığına işaret ederek, bunun KIB-TEK’e zarar olarak yansıdığının altını çizdi.
KIB-TEK’in tahsilatlarının maliyetinin altında kaldığına ve devletin de bunu sübvanseye etmediğine dikkat çeken Kutalmış, KIB-TEK’in gelinen aşamada özelleştirilmeye doğru gittiği üzerinde durdu.